Kada čujete riječ “ritual” na što prvo pomislite?

Možda taj pojam odmah povezujete s pentagramima, krugovima svijeća, zlokobnim pjevanjem i zakukuljenim figurama.

Možda zamišljate okultne simbole, tmurno osvijetljene sobe, voodoo lutke ili neke slične stereotipne slike povezane s tom riječi.

Riječ “ritual” gotovo uvijek nosi vjerske konotacije – uostalom, gotovo svaka kultura od početka vremena ima rituale u sklopu svojih duhovnih i vjerskih obreda.

Od starih Egipćana, američkih Indijanaca i Maja, do Budista, Kršćana, Židova i Muslimana, stvoreni su rituali svake vrste i održavali su se za gotovo svaku zamislivu namjenu.

Možda ćete se iznenaditi kada otkrijete da rituali ne moraju biti ezoterični, rituali ne moraju biti religiozni i rituali ne moraju biti duhovni.

Drugim riječima, ne morate pripadati niti jednoj tradiciji kako bi ih mogli prakticirati, ne morate biti religiozni ili duhovni i ne morate ih učiniti “okultnima” kako bi ih prakticirali.

Što je ritual i na koji način vam može koristiti?

Rituale, o kojima govorim u ovom članku, može prakticirati osoba bilo koje dobi, spola, vjere, ne-religije ili kulture.

Rituali su uobičajen skup radnji koje su prožete dubokim i osobnim značenjem. Kada se rituali izvode dosljedno i introspektivno, mogu imati neizmjerno blagotvoran utjecaj na vaš život.

Ali ono što je bitno zapamtiti – rituali sami po sebi nemaju moć. Razmišljajte o njima kao o šalici: šalica je posuda za vodu, ali kada je prazna – ne služi nam svrsi. Isto se može reći i za rituale; kada se pretjerano koriste, oni mogu postati prazni, beživotni i besmisleni.

Nažalost, mnogi ljudi u našem svijetu to zaboravljaju i veliki dio svog vremena troše na obožavanje “pehara”, umjesto da poštuju vodu.  To je razlog zašto preporučujem postavljanje “roka valjanosti” za vaše rituale.

Neki rituali će vam koristiti godinu dana ili više, dok će drugi trajati mjesec dana, tjedan, dan ili čak minutu.

Ovdje su neke prednosti rituala:

• Rituali će vam pomoći da “protjerate” loše navike

• Rituali će vam pomoći da se iscijelite

• Rituali će vam pomoći da dovedete do kraja neke stvari

• Rituali će vam pomoći da “prizovete” ljekovitu moć transformacije

• Rituali će vam pomoći da ostanete fokusirani i orijentirani na cilj

• Rituali će vam pomoći da se razvijete samodisciplinu

Moć naših rituala izravno ovisi o snazi naše volje i namjere. U određenom smislu, rituali su kao simbolička obveza koju obavljamo kako bi rasli, jačali i iscijelili se.

52
4 vrste rituala

Možda ćete imati koristi od stvaranja vlastitog prilagođenog rituala ili će vam možda biti lakše da koristite ritual koji je već “iskušan i testiran”. U svakom slučaju, nadam se da će vas rituali koji su navedeni u tekstu ispod inspirirati.

Kada sam prvi put počela uvrštavati rituale u moj proces unutarnjeg iscjeljenja i preobrazbe, eksperimentirala sam sa unaprijed utvrđenim vrstama rituala i s vlastitim prilagođenim kreacijama rituala.

Ispod ćete naći mješavinu jednog i drugog.

1. Zapalite svijeću i otpuhnite

Puhanje u plamen svijeće i njegovo gašenje oduvijek simbolizira “smrt” ili “kraj”. Volim koristiti ovaj ritual kada želim nešto završiti ili prestati s nečim, na primjer, moju temeljnu ranu krivnje.

Nipošto se ne oslanjam na to da će me ovaj ritual iscijeliti, već ga koristim kako bi potpomogla svoje ozdravljenje i premostila jaz između mog svjesnog i nesvjesnog uma.

Da biste dovršili ovaj ritual jednostavno izdvojite svaki dan vrijeme (koliko bude potrebno) i mirno mjesto. Zapalite malu svijeću, držite je među rukama, gledajte u plamen i držite namjeru na umu. Na primjer, vaša namjera može biti: “Moj bijes polako blijedi poput plamena ove svijeće. Ponovno pronalazim oprost. ” Nakon toga, otpuhnite plamen.

2. Pomazanje/kupka

Na pomazanje se gleda kao na nešto izrazito katoličko, ali ne mora biti. Ja povezujem pomazanje s čišćenjem i obnovom pa je posebno značajno u razdobljima života koja zahtijevaju osobno “ponovno rađanje”. Na primjer, možda osjećate prevelik stres zbog svog novog posla i želite se osloboditi od nakupljene toksične energije koju ste se pokupili tijekom dana.

Pomazanje – posebno s eteričnim uljima – i kupanje je savršen simboličan ritual obnove. Kamilica, ruža, kadulja i lavanda su samo neke od mnogih eteričnih ulja koja, kada se razrijede, pružaju brojne iscjeljujuće pogodnosti za um i tijelo, savršene za ovu vrstu rituala. Ja osobno volim ulje čajevca i njegovu sposobnost da probudi i obnovi fizičko i emocionalno tijelo.

Jednostavno razrijedite malo eteričnog ulja u maloj zdjeli s toplom vodom. Možete odabrati da umočite prste u ulje i pomažete svaki energetski centar tijela (glava, grlo, prsa, trbuh, itd.) ili možete lagano lijevati vodu preko glave, dok ste pod tušem, vizualizirajući kako napetost iz vašeg tijela teče dalje.

3. Neka vjetar odnese pero

Vjetar je uvijek bila tajanstvena sila za mene: ne može se vidjeti, a toliko je moćan. Na mnogo načina, vjetar je simbol samog života. Perje je s druge strane vrlo zemaljsko, ali lako odleti s vjetrom. Ritual s vjetrom i perom simbolizira prihvaćanje i predaju, a posebno je koristan za razdoblja života u kojima se osjećate emocionalno opterećeno.

Realnost je da ne možemo uvijek “promijeniti” stvari da budu u skladu s našim željama u našim životima, a pošto se opiremo tome, to nam uzrokuje bol. Možete koristiti pero, list ili čak maslačak za ovaj ritual. Na prostranom mjestu (po mogućnosti na otvorenom), držite predmet u ruci, duboko razmišljajući o svojim problemima.

Zatim, kada ste spremni za puštanje pera, lista ili maslačka (a uz to i vaš otpor) otpuhnite ga iz vaše ruke ili čekajte nalet vjetra da ga odnese. Pogledajte kako pluta daleko, a s njim i vaša tjeskoba. Svaki problem, svađa i bol odlazi daleko.

52
4. Spalite svoje brige

Kremiranje simbolizira konačnost: nema natrag! Ovaj konačni ritual je posebno moćan, jer doslovno sve smanjuje; misao, osjećaj, namjeru, želju ili problem. Ovaj ritual počinje s jednostavnim komadom papira. Na mali komad papira, napišite ono što vas muči.

Na primjer, možda ste napisali: “mržnja prema sebi”, “Moja ljubomora na _______”, “Ne mogu se zauzeti za sebe” i tako dalje. Imajte na umu da su neke emocije i iskustva zapravo blagotvorne i korisne za nas na neočekivane (a često i surove) načine, poput tuge i čežnje.

Ovaj ritual će funkcionirati samo s autodestruktivnim strahovima, željama i namjerama, imajte to na umu. Nakon što ste zapisali problem na komad papira, nađite sigurno mjesto i spalite ga šibicama ili upaljačem. Možete odabrati mjesto na otvorenom ili sigurno mjesto u zatvorenom prostoru.

Nakon što ste pronašli odgovarajuće mjesto (pazite da plamen ne izmakne kontroli), sjedite u tišini nekoliko minuta. Razmišljajte o tome što ste napisali na komad papira i kako to utječe na vaš život. Kada ste spremni da istinski otpustite osjećaje, zapalite papir i gledajte kako se pretvara u pepeo.

Također možete izreći malu molitvu ili nekoliko riječi kao što su “Neka bude”, “Ja sam spreman krenuti dalje” ili “Prihvaćam kraj.”

Rituale možete ponoviti kada god želite. Ne samo da će vam pomoći u prihvaćanju stvari, u pronalasku snage i odlučnosti, oni će također poslati vrlo snažnu poruku nesvjesnom umu.

Aletheia Luna

Izvor: lonerwolf

Prethodna objavaNe morate zadovoljiti baš svakoga
Slijedeća objavaNa mračnoj strani: 17 navika autodestruktivne osobe – imate li i vi neku od njih?
Atma
Učinite od svog života ono najbolje što on može biti - nevjerojatno iskustvo, ispunjenje i putovanje. Stvorite ravnotežu tijela, uma i duše - budite svoji, živite slobodno, njegujte znanje, cijenite iskustvo, volite i budite sretni...

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.