Foto: commons.wikimedia.org

Čak i četrdesetodnevna apstinencija od mesa stvara razliku i pozitivan učinak za Zemlju. „Kada bi svaka osoba postala veganom za vrijeme Korizme, to bi bio ekvivalent tome da cijela Njemačka ne emitira CO2 cijelu godinu!“, kažu članovi Europskog parlamenta.

atma.hr – 78
Četrdeset članova Europskog parlamenta su zadnji koji se priključuju kampanji „Vegan od milijun dolara“.

Vegan od milijun dolara, kampanja plasirana od strane utemeljitelja popularne kampanje jednomjesečnog veganstva Matthew Glovera i Jane Land, nudi Papi Franji milijun dolara donacije dobrotvornoj organizaciji po njegovom izboru ako se okrene veganstvu tijekom 40 dana Korizme. Inicijativa ima potporu od mnogih poznatih ljudi uključujući Sir Paula McCartneya i glumca Woodyja Harrelsona.

Skupina koja je pokrenula inicijativu kaže da će posvećenost veganstvu imati čvrsti učinak na klimatske promjene. Dvanaestogodišnja veganska aktivistica Genesis Butler ručno je dostavila pismo Papi u kojem ga ohrabruje da se obveže na veganstvo.

Pismo „Vegan od milijun dolara“

Prema pismu članova Europskog parlamenta, Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda kaže da je uzgoj životinja odgovoran za 14,5 posto emisije svih svjetskih stakleničkih plinova koje uzrokuje čovjek, „što taj izvor čini drugim najvećim izvorom i to većim od emisija koje dolaze od svih svjetskih automobila, vlakova, brodova i aviona zajedno“.

atma.hr – 39

https://www.instagram.com/p/BuYlO0Igbtr/?utm_source=ig_embed

Pismo navodi da čak i četrdesetodnevna apstinencija od mesa stvara razliku i poztivan učinak za planetu. „Kada bi svaka osoba postala veganom za vrijeme Korizme, to bi bio ekvivalent tome da cijela Njemačka ne emitira CO2 cijelu godinu“, kažu članovi Europskog parlamenta.

„Klimatske promjene su jedna od najvažnijih tema današnjice. Nedavna procjena Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC- Međuvladin panel o klimatskim promjenama) zaključuje da je nužno i od vitalne važnosti održati globalno povećanje temperature ispod 1.5°C u odnosu na razine pred-industrijskog doba, što je jedan od ambicioznijih ciljeva Pariškog klimatskog sporazuma koji smatra da bi globalno povećanje temperature trebalo biti značajno ispod 2°C. Kako bi se ispunili ciljevi, IPCC zaključuje da bi to „tražilo rapidne, dalekosežne i nezabilježene promjene u svim aspektima društva“.

atma.hr – 78
Skupina dalje ukazuje na loše upravljanje resursima vezano uz kalorije – 83 posto sadašnjih farmi proizvodi stoku, ali one nam osiguravaju samo 18 posto kalorija, „stoga su neučinkovite u proizvodnji hrane koja mora nahraniti rastuće stanovništvo“.

Skupina zaključuje poticanjem Pape da bude na pravoj povijesnoj strani. „Klimatske promjene će utjecati na sve zemlje, ljude i ekosisteme na planeti. Moramo djelovati sada – svatko je u mogućnosti pozitivno pridonijeti da bude dio rješenja“, piše skupina.

ATMA – Pripremila: Suzana Dulčić/livekindly.co

51 VEGAN 100%

VEGAN 100%

Vegan100

Knjiga za sve one koji žele jednostavne i prije svega ukusne recepte

Bez obzira jeste li početnik, želite samo isprobati veganstvo ili ste vegan u potrazi za novim, gurmanskim receptima ova će vas knjiga oduševiti.

Više od sto recepata u ovoj knjizi koja pršti bojama i okusima posvećeno je uživanju u hrani. Od osnovnih recepata za biljna „mlijeka„ preko jela za doručak, ručak ili lagani obrok do juha, užina, burgera i božanstvenih slastica i napitaka Gaz Oakley, profesionalni chef donosi ono najbolje u veganskoj kuhinji.

Cijena: 149 kn - Kupi ovdje