Diže se tužba protiv kompanije radi koje svakih 30 minuta neki farmer počini samoubojstvo. 5 milijuna farmera tuži Monsanto za 6,2 milijarde eura (oko 7,7 milijardi dolara). Razlog? Osim drugih razloga, poput onog kad je Monsanto određene poljoprivredne regije pretvorio u „pojaseve samoubojstva,“ u ovom slučaju je riječ o kontinuiranom naplaćivanju autorskih naknada koje farmere dovodi do financijskog sloma.

Farmeri kažu da Monsanto nepravedno ubire zelenaške profite u čitavom svijetu za obnovu sjemena za žetvu, koje dolazi od prošlogodišnjih sadnica. Praksa čuvanja sjemena dolazi još iz drevnih vremena, ali Monsanto za to naplaćuje ogromne naknade i pokušava uništiti ovaj običaj. Zašto? Zato jer je vlasnik patenta za GMO sjeme, i osim prvog sjemena, naplaćuje i ono iz kasnijih žetvi također. S vremenom se računi nakupljaju i farmeri jedva uspijevaju da ne bankrotiraju. Zbog toga razloga je Indija optužila Monsanto za biopiratstvo s ciljem da ih spriječi u patentiranju života.

Jane Berwanger, braniteljica farmera, obratila se javnosti putem Associated Pressa: „Monsantu je plaćeno kada proda sjeme. Zakon daje proizvođačima pravo da više puta sade sjeme koje kupe i nigdje u svijetu ne postoji obveza ponovnog plaćanja tog sjemena. Proizvođači su na udaru zbog naknada na proizvodnju“.

Svijetom je odjeknulo što se događa farmerima, posebice u siromašnim zemljama gdje se ne mogu suprotstaviti Monsantu. 2008. Daily Mail je pisao o takozvanom „GM genocidu“, koji je samo u 2009. oduzeo 17,683 života indijskih farmera. Kada su shvatili da im žetve propadaju, potonuli su u ekonomsku propast, počeo je val samoubojstava – često i s Monsantovim insekticidom.

Kako na površinu izlaze svi zločini Monsanta, daljnje tužbe će imati još više učinka. Kad je u siječnju objavljena vijest o njihovim ilegalnim radnicima koji rade poput roblja, sve je više ljudi postalo svjesno da ako Monsanto zanemaruje svoje radnike – zašto bi onda brinuli o zdravlju mušterija. U travnju 2012. druga grupa farmera je tužila Monsanto za „svjesno trovanje“ radnika koje je rezultiralo razornim urođenim manama.

http://www.4dportal.com/hr/politika/3372-5-milijuna-farmera-dize-tuzbu-protiv-monsanta-tesku-77-milijardi-dolara

Prethodna objavaZaslađena pića veliki su neprijatelji zdravlju žena
Slijedeća objavaUtjecaj vegetarijanske prehrane na smanjenje stakleničkih plinova
Atma
Učinite od svog života ono najbolje što on može biti - nevjerojatno iskustvo, ispunjenje i putovanje. Stvorite ravnotežu tijela, uma i duše - budite svoji, živite slobodno, njegujte znanje, cijenite iskustvo, volite i budite sretni...

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here