Water photo created by chevanon - www.freepik.com

Kod ljudi sa skoliozom yoga može poboljšati položaj kralježnice i ublažiti bol. Mačka-krava poza izdužuje kralježnicu i oslobađa napetost u mišićima leđa. Položaj djeteta ublažava bolove u leđima. Stojeći položaji poput položaja trokuta, bočnog planka i ratnika poboljšavaju držanje tijela i kičmu. Budite sigurni da održavate dobru formu i izvodite te asane pod vodstvom profesionalca.

Uvijek govori dobro o drugima…
Yoga pozicije za ublažavanje skolioze

  • Mačka-krava položaj
  • Položaj djeteta
  • Položaj trokuta
  • Vasisthasana poza
  • Ratnik 1 položaj

Skolioza je poremećaj koji uzrokuje abnormalnu krivulju kralježnice. Kralježnica ima normalne krivulje kada gledate sa strane, ali bi trebala izgledati ravno kada gledate sprijeda. Osobe sa skoliozom razvijaju dodatne krivulje s obje strane tijela, a kosti kralježnice se okreću jedna prema drugoj, tvoreći oblik “C” ili “S” u kralježnici.

Ovaj se poremećaj najčešće javlja u djece između 10 do 14 godina i oko dva puta je češći kod djevojčica nego u dječaka. Skolioza je nasljedna i djeca osoba sa skoliozom imaju veću vjerojatnost da će imati skoliozu. Simptomi skolioze mogu uključivati ​​nejednaka ramena, neravnomjeran struk ili jedan kuk može biti viši od drugog.

Ne vjeruj svemu što misliš…

Joga može ublažiti simptome skolioze i poboljšati centriranje kralježnice

Joga ima veliku važnost za poravnanje tijela. Dok poze mogu izgledati kao da potpuno izvijaju vaše tijelo iz njegovog prirodnog oblika, svaka poza djeluje na određene zglobove, mišiće i organe. Dobro zaokružena rutina joge može dovesti vaše tijelo u savršenu formu u kojoj svaki dio funkcionira na najbolji način.

Osobe sa skoliozom mogu imati koristi od položaja koji rastežu i savijaju kralježnicu. Međutim, ako vam je poza bolna, odmah se zaustavite i obavijestite svog učitelja joge. Dobar učitelj joge može vam pomoći s izmjenama koje vam mogu pomoći da postepeno razvijate svoj put prema stvarnoj pozi, piše Cure joy.

Također, posavjetujte se sa svojim liječnikom prije korištenja yoge kao oblika terapije. Evo 5 jednostavnih yoga položaja koji vam mogu pomoći kod iskrivljenja kralježnice.

77

1. Položaj mačke-krave

Ova poza produljuje kralježnicu i oslobađa napetost u mišićima leđa. Započnite na rukama i koljenima s vašim dlanovima ispod ramena, a koljena su postavljena ravno ispod bokova. Postavite svoje potkoljenice i koljena u širinu kukova. Centrirajte glavu u neutralni položaj, ublažite pogled i usmjerite ga prema dolje.

Premještanje u položaj krave: udišite dok spuštate trbuh prema prostirci. Podignite bradu i grudi i gledajte prema stropu. Protežite lopatice i odmaknite ramena od ušiju.

Zatim se vratite pozu mačke: Dok izdišete, povucite trbuh prema kralježnici i zaoblite leđa dok ih podižete prema stropu. Poza bi trebala izgledati kao mačka koja se rasteže.

Kruna glave je usmjerena prema podu, ali ne treba pritiskati bradu na prsa. Udahnite, vraćajući se u kravu, a zatim izdišite dok se vraćate u položaj mačke.

Ne vjeruj svemu što misliš…

2. Položaj djeteta

Ova poza ublažava bolove u leđima. Sjednite na pete, razmaknite koljena u stranu pa spustite torzo prema bedrima i čelo položite na pod. Položite ruke na pod uz torzo s dlanovima prema gore.

Osjetite kako težina ramena rasteže vaše lopatice. Ostanite u tom položaju 30 sekundi do minute.

Uvijek govori dobro o drugima…
3. Položaj trokuta

Ova stojeća poza ne samo da produžuje kralježnicu, nego poboljšava držanje tijela i jača kralježnicu. Da biste to učinili, trebate se uspraviti. Razdvojite noge udobno široko (oko 31/2 do 4 stope). Okrenite desnu nogu na 90 stupnjeva, a lijevu na 15 stupnjeva.

Sada poravnajte središte desne pete sa središtem lijevog stopala. Pobrinite se da vaša stopala budu dobro pritisnuta o tlo, a težina vašeg tijela jednako je uravnotežena na obje noge.

Udahnite duboko i dok izdišete, savijte svoje tijelo udesno, prema dolje od kukova, struk stoji ravno, a lijeva ruka ide prema gore dok se desna ruka spušta prema podu. Držite obje ruke ravno.

Ne vjeruj svemu što misliš…

Ostavite desnu ruku na potkoljenici, gležnju ili na podu s vanjske strane desnog stopala, što god je moguće bez iskrivljenja strane struka. Ispružite lijevu ruku prema stropu, u ravnini s vrhovima ramena. Držite glavu u neutralnom položaju ili je okrenite ulijevo, oči blago gledaju u lijevi dlan.

Vaše tijelo treba biti savijeno postrance, a ne unatrag ili naprijed. Zdjelica i prsa su širom otvoreni. Maksimalno se rastegnite i budite mirni. Nastavite duboko disati. Svakim izdisajem sve više opuštajte tijelo.

Dok udišete, idite prema gore, spustite ruke i poravnajte noge. Ponovite isto s druge strane.

4. Vashistasana položaj (bočni plank)

Ova poza jača mišiće leđa i poboljšava poravnanje kralježnice. Iz položaja planka okrenite se bočno tako da se oslanjate samo na dlan i vanjsku stranu stopala. Drugu ruku ispružite okomito u zrak pa pogled usmjerite prema gornjem dlanu.

Uvucite trbuh. Pazite da ne “propadate” u kukovima. Stisnite bedra i gurajte pete prema podu. Dovedite svoje tijelo u jednu ravnu crtu.

Zadržite do 30 sekundi. Izdišite dok se polako vraćate u plank. Ponovite na suprotnoj strani. Nakon obje strane, odmorite se u pozi djeteta.

77

5. Položaj ratnik 1

Ova poza jača i rasteže noge i mišiće leđa. Započnite s pozom planine ili Tadasani. Izdišući povucite lijevo stopalo natrag oko 3 ½ do 5 stopa (ovisno o duljini vaših nogu i razini otvorenosti kukova).

Stopalo prednje noge gleda ravno naprijed, a stopalo stražnje noge zarotirajte pod kutom od 45 stupnjeva. Kukovi gledaju prema naprijed i pokušajte zamisliti kako stražnju nogu rotirate prema unutra.

Desno noga je savijena u koljenu, ali pazite da je koljeno u ravnini s gležnjem i da ne ide lijevo ili desno. Pomaknite se prema naprijed pomičući kukove i ramena prema prednjem dijelu vaše prostirke i produžite svoju stražnjicu kako biste postigli da zdjelica bude u neutralnom položaju.

Uvijek govori dobro o drugima…
Dok izdišete ispružite ruke, možete držati dlanove razmaknute u ravnini ramena ili spojiti dlanove iznad glave. Svoj pogled usmjerite između vaših ruku ili palaca.

Ostanite u pozi 5 do 10 udisaja.

Da biste izašli iz položaja, ili spustite dlanove i prijeđite u psa koji gleda prema dolje ili se vratite do vrha prostirke. Ponovite s druge strane.

ATMA – Pripremila: Suzana Dulčić

59 KAKO ISCIJELITI BOLOVE U LEĐIMA

Dr John Sarno: KAKO ISCIJELITI BOLOVE U LEĐIMA

Povezanost uma i tijela - bolove u leđima moguće je iscijeliti bez lijekova, operacija i tjelovježbe!

Stres je najčešći izvor bolova u donjem dijelu leđa, tvrdi dr. John Sarno. Ali taj bol nije posljedica ozljeda ili devijacija ili trenutačnih životnih okolnosti, nego potisnutih i nerazriješenih emocionalnih problema koji izazivaju napetost u tijelu i u konačnici sprečavaju dotok kisika u živce i mišiće.

Ovaj pionirski pristup pomogao je tisućama ljudi, a u knjizi otkrijte koliko je čvrsta i neraskidiva veza između uma i tijela te kako osvještavanjem stvarnih uzroka bolova zauvijek možete iscijeliti svoje probleme s leđima.

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.