Samosvijest je najvažnija i temeljna vještina postojanja. Bez samosvijesti, našim mislima, osjećajima i obrascima ponašanja upravljaju potpuno nesvjesna uvjerenja, pretpostavke i instinkti.
Kada nam nedostaje samosvijest stvaramo našu vlastitu patnju i širimo je u tuđe živote, stvarajući beskrajnu bol i kaos. Međutim, kada postanemo svjesni svojih primitivnih i autodestruktivnih misli, uvjerenja, ideala, pretpostavki i izbora, postajemo mirna i inteligentna bića puna ljubavi.

Ne samo da prestajemo patiti, ljudi u našim životima prestaju reagirati na našu samonametnutu bijedu. Umjesto toga, pronađu mir. Naše misli doslovno stvaraju našu stvarnost, što je razlog zašto je važno za nas da naučimo i asimiliramo sljedeće aktivnosti samosvijesti.

Da li vam nedostaje samosvijest?

Ako je tako, vi ćete biti u mogućnosti identificirati se sa sljedećim pokazateljima:

 • Teško vam je shvatiti svoje osjećaje
 • Teško vam je govoriti o svojim osjećajima i mislima s drugima ljudima
 • Stalno ste izgubljeni u svojim mislima
 • Često se razbjesnite i rastužite zbog drugih ljudi
 • Imate nisko samopoštovanje
 • Imate vrlo slab osjećaj za sebe ili  imate vrlo strogi identitet

Kada uvrstite u praksu aktivnosti samosvijesti iz ovog članka, polako ćete i odmjereno naći više radosti i ispunjenja u svakodnevnom životu.

Tri aktivnosti za dostizanje samospoznaje za početnike

Ako se osjećate kao da vam nedostaje osnovno razumijevanje sebe i drugih, imati ćete koristi od sljedećih aktivnosti samospoznaje – ali samo ukoliko ih budete redovito prakticirali.

1. Udaljite se od ljudi, budite mirni i ne činite ništa

Često koristimo “zauzetost” kao način bijega od našeg straha, mržnje i bola u svakodnevnom životu. Mi kronično osjećamo potrebu da “učinimo nešto”, dok je često najbolji način da istinski iskusimo i cijenimo život – da budemo na miru sami sa sobom.

U cilju razvoja samosvijesti neophodno je da počnete s “praznim platnom”, tiha osamljenost je najbolje mjesto za početak. Samoća vas vraća u stvarnost.

Iako to može biti zastrašujuće i usamljeno iskustvo, kada provodite vrijeme sami sa sobom, to vam pruža priliku da razmislite o sebi, što ste učinili, što ste rekli, što osjećate i što želite učiniti. Samoća nas usmjerava prema našim najdubljim potrebama i žudnjama u životu, te je stoga savršen kanal samosvijesti.

2. Meditacija i samo – propitivanje

Postoje mnogi različiti oblici meditacije. Na primjer, možete meditirati na zvuk mantre, napraviti dinamičnu meditaciju koja uključuje katarzu cijelog tijela ili možete napraviti meditaciju u pokretu, kao što je Qigong.

Bez obzira na vrstu meditacije koju ste izabrali, bitno je da naučite kako usporiti vaš um i tijelo jer vam to pomaže da postanete svjesni unutarnjeg brbljanja koje u vama često prolazi nezapaženo.

Samo – propitivanje je još jedan sjajan način za povećanje vaše samosvijesti. Postavljanje pitanja kao što su: “Zašto se osjećam ovako?” “Odakle ove misli dolaze?” “Jesu li te pretpostavke istina?” “Što je izazvalo takvo ponašanje?” To su vrlo moćna pitanja koja će produbiti vašu svijest.

3. Svakodnevno pišite svoj privatni dnevnik

Bilježenje vaših misli pomaže vam da pratite svoj duhovni rast. Kada ste iskreni sa svojim mislima i osjećajima i kada ih možete negdje izraziti, oni više ne ostaju u zapakirani u vašem umu, što stvara puno napetosti i stresa.

Zapisivanje vaših misli daje vam priliku da ih istražite i razmislite o tome što doista mislite i osjećate i što možete učiniti da se osjećate bolje ili da otklonite određeni problem. Možda ćete željeti pohraniti te misli na sigurno, privatno mjesto ili ih možete uništiti ubrzo nakon toga.
Tri aktivnosti za dostizanje samospoznaje za napredne

„Kao što rijeka gubi ime i oblik u moru, mudraci gube ime i oblik u Bogu, sjajeći iznad svih udaljenosti.“ – Mundaka Upanišada

Sada dolazi vrijeme kada se samosvijest razvija od razumijevanja prirode samo/identiteta do razumijevanja prirode Jastva/suštinske prirode ili naše duhovne suštine. Ove aktivnosti samospoznaje su za one koji su stekli puno uvida o sebi, ali možda još nedovoljno spoznaja o duhovnom Jastvu.

1. Postavite si sljedećih šest pitanja …

 • Jesam li ja ta emocija?
 • Jesam li ja ta misao?
 • Jesam li ja taj fizički osjećaj?
 • Jesam li ta okolnost?
 • Jesam li ja to tijelo?
 • Jesam li ja ta osobnost?

Ako ste razmišljati o sebi u svakodnevnom životu, shvatiti ćete da je većina vaših misli fokusirana na začaranu identifikaciju vaše osobnosti, vašeg tijela, vaših osjećaja i tako dalje. Ali jeste li vi stvarno sve ove stvari?

Kako možete biti nešto što raste, mijenja se i propada? Ako niste ništa od tih fizičkih, emocionalnih ili psihičkih fenomena koji su prolazni kao vjetar, tko ste vi?

2. Pokazivanje u dva smjera

Jednom rukom pokazujete na svijet, a s drugom rukom pokazujete na sebe. Pogledajte scenu na koju pokazujete rukom, ravno ispred vas. Pregledajte sve oblike, boje, predmete i pojedinosti. Zatim se usredotočite na ruku okrenutu prema “vama”. Što vidite sada? Sebstvo, osobu, identitet?

Shvatit ćete da je pogled sasvim drugačiji: ne postoji ništa osim prostora svijesti! Nema glave, nema lica, postoji samo svijest! Kako se to može primijeniti na vaš život?

Kao što je prosvijetljeni majstor Ramana Maharši rekao: “Odgovor na vaš problem je shvaćanje tko ima problem.” Biti potpuno svjestan nije nevjerojatna psihodelija, svjetlucavi, svjetleći proces, već vrlo jednostavno iskustvo.
3. Eksperiment zatvorenih očiju

Zatvorite oči. Dopustite sebi da se odmorite, dopustite svojim mislima da uspore. Tada se zapitajte:

 • “Koliko sam velik?”
 • “Kakvog sam oblika?”
 • “Imam li granice?”
 • “Postoji li mjesto gdje ja prestajem i gdje svijet počinje?”
 • “Dijeli li me nešto od svijeta?”
 • “Što sam ja?”

Budite svjesni da će vaš um početi s iscrtavanjem prošlih uspomena, prošlih iskustava, slika i osjeta, priča i mašte. Neka sve ove misli, slike i osjećaji otplove daleko, a vi se potpuno usredotočite na vaše iskustvo sadašnjeg trenutka.

Možete zapisati ova pitanja, a zatim zatvorite oči i polako odgovorite na svako pitanje.

Kada otpustite sve ove misli, vidjeti ćete da ne možete odgovoriti na isti način na sva pitanja. Uvidjeti ćete da ste neograničeni i bezgranični: jednostavno se ne možete definirati materijalnim pojmom. Vi ste duša. Nisu li to nevjerojatna otkrića?

Kada sam prvi put iskušavala aktivnosti samospoznaje, osjećala sam se nelagodno i nesigurno. Moj savjet je da budete strpljivi sa sobom; malo je vjerojatno da će biti savršeno od početka, potrebno je malo prakse kako bi osjetili da ste napravili napredak.

Za sada, zapitajte se: “Na koji način planiram postati samosvjesnija osoba?”

Aletheia Luna

Izvor: lonerwolf

Prethodna objava“Redovno posuđivanje novca je teška bolest koju je potrebno liječiti!”
Slijedeća objavaHimalajski korijen – najjače prirodno sredstvo za pomlađivanje i prevenciju
Atma
Učinite od svog života ono najbolje što on može biti - nevjerojatno iskustvo, ispunjenje i putovanje. Stvorite ravnotežu tijela, uma i duše - budite svoji, živite slobodno, njegujte znanje, cijenite iskustvo, volite i budite sretni...

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.