Foto: pixabay.com
Bez obzira na to koliko životno iskustvo imamo i koliko smo radili na tome da upoznamo sebe, svi mi imamo prostora za osobni rast i razvoj.

Međutim, čak i ako ste zainteresirani za samopoboljšanje, vjerojatno se pitate gdje početi ili kako postupiti na organizirani način.

Ovih šest savjeta za konstruiranje vašeg plana osobnog razvoja će vam pomoći da dobijete jasniju sliku onoga što želite postići, kao i kako to postići.

1. Zapisujte nasumično svoje ideje

Postoji nekoliko stvari koje se odmah pojavljuju u umu kada razmišljate o samopoboljšanju. Zapisivanje tih stvari će vam osigurati protok ideja i pomoći vam da uvidite prethodno nezapažene veze između različitih aspekata vaše osobnosti.

Korištenje mentalne mape može biti korisno; na primjer, možete staviti nekoliko ključnih tema u neposrednu blizinu centra papira (kao što je “tijelo”, “intelekt”, “kreativnost” i “emocije”), a zatim nacrtati grane koje izlaze iz svake od tih tema.

Dakle, možda ćete shvatiti kako ima mjesta za emocionalni razvoj u područjima pozitivnog razmišljanja i samopouzdanja, dok budete zapisivali stvari poput “nauči novi instrument” i ” osiguraj više vremena  za čitanje” u kutu posvećenom kreativnosti. Ovaj proces može vam dati mnogo jasniji uvid u ono što je važno i pružiti vam ekstra perspektivu na vaš cjelokupni način života.

Atma ponuda: Torba za yoga prostirku s patent zatvaračem

2. Razmislite o vašim postojećim talentima

Kod izrade osobnog plana razvoja ne radi se  samo o fokusiranju na vaše poteškoće, na stvari koje  ignorirate ili o onom što vidite kao vaše slabosti. Napravite popis svojih vještina, a zatim zapišite neke stvari u kojima ste „gotovo dosta dobri“.

To su talenti koji se mogu brusiti i poboljšati, stimulirajući vaše samopouzdanje, pomažući  vam u postizanju veće razine ispunjenja.

3. Budite određeni

Ako ste radili sa Zakonom privlačnosti, vjerojatno već znate koliko je važno biti određen. Prilikom postavljanja bilo kakvih ciljeva  pametno je eksperimentirati s riječima dok ne nađete maksimalno točnu verziju svog cilja.

Dakle, ako jedno područje vašeg predloženog samopoboljšanja uključuje više samopouzdanja, pokušajte kvantificirati to, na primjer, možete odlučiti da ćete napraviti dvije prezentacije u sljedećih šest mjeseci, smanjiti razinu socijalne anksioznosti u većim grupama i cijeniti svoj fizički izgled.

4. Ne postavaljajte previše ciljeva odjednom

Osobni razvoj je doživotni projekt, stoga nemojte misliti da se odmah morate pozabaviti svakim identificiranim područjem. Umjesto toga, promotrite potencijalni cilj koji ste otkrili, te odaberite nekoliko njih na koje ćete se usredotočiti sljedećih nekoliko mjeseci ili godinu dana (ovisno o opsegu tih ciljeva).

Zamislite što bi se moglo dogoditi ako odlučite početi učiti novi jezik, više izlaziti, razvijati pozitivno razmišljanje, ljubaznije se odnositi prema svom tijelu i njegovati svoj stari talent za trombon – vrlo je  vjerojatno da će jedan ili više ciljeva otpasti ili da ćete nastaviti raditi na ostvarenju tih  ciljeva na vrlo površnoj razini.

Izolirajte najvažnija područja za rast uz one koje će vam pomoći da razvijete život kakav doista želite i njih izbrusite.

5. Korak po korak do uspjeha

Prave rezultate svake stavke u programu vašeg osobnog  razvoja, bolje ćete uočiti ukoliko imate jasan plan za postizanje ciljeva. Pokušajte navesti nekoliko koraka koje trebate poduzeti (“mini ciljeve” na putu prema vašem većem cilju) i sistematično ih izvršavajte.

Na primjer, ukoliko želite povećati samopouzdanje,  možete započeti namjernu interakciju s novom osobom svakih nekoliko dana, a onda početi raditi na izražavanju svog mišljenja u velikim skupinama, prije nego što se konačno odlučite na težak javni govor (ili neki drugi oblik javnog izvođenja ).

Ipak, neki osobni ciljevi rasta nemaju tu  linearnu strukturu. Za te vrste samorazvoja možda će vam biti korisnije nabrojati 5-10 aktivnosti koje možete redovito poduzimati u službi svog cilja.

U slučaju pozitivnosti, neki primjeri mogu uključivati vođenje dnevnika zahvalnosti, izgovaranje pozitivnih afirmacija, te širenje dobrote kroz volonterski rad.
Atma ponuda: Power titanium narukvica

6. Redovito razmišljajte o sebi

Bez obzira kakav je vaš osobni plan razvoja, važno je pratiti svoj napredak i razmišljati o tome kako se osjećate. Pisanje dnevnika osobnog razvoja pomoći će vam da prepoznate i prevladate blokade i ograničavajuća uvjerenja koja bi vas mogla kočiti.

Ako naiđete na ozbiljne poteškoće, sudjelovanjem u terapiji možete naučiti više o sebi i raditi na tome da postanete osoba kakva želite postati.

Izvor: thelawofattraction

Prethodna objavaBiserna ogrlica Antique – Simbol duhovne čistoće
Slijedeća objavaNaušnice Karneol – Kamen koji daje vitalnost, kreativnost i hrabrost
Atma
Učinite od svog života ono najbolje što on može biti - nevjerojatno iskustvo, ispunjenje i putovanje. Stvorite ravnotežu tijela, uma i duše - budite svoji, živite slobodno, njegujte znanje, cijenite iskustvo, volite i budite sretni...

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.