Na prvu vam izgleda da vaš „pametni telefon“ ima puno funkcija koje će vam olakšati kako poslovnu, tako i osobnu komunikaciju s drugim ljudima. U mnogim slučajevima to i jest tako. Pametni telefoni zaista mogu biti korisni. No, međutim, niste ni svjesni da vam njihovo prekomjerno korištenje prije svega donosi i višak stresa, koji vam, zasigurno, ne treba. U jurnjavi za socijalnim mrežama, koje gutaju vaše vrijeme, a da to i ne primijetite, mislite li da biste možda više posla uradili kada biste isključili vaš – pametni telefon? Naravno, naći će se i oni koji misle da će im najviše stresa donijeti gašenje telefona. Međutim, da vidimo koji su to razlozi za njegovo isključivanje i koliko su opravdani…

Popravit će vam san

Bilo kakav podražaj prije spavanja utječe na kvalitet vašeg sna, znanstveno je dokazano. Ako se prije spavanja isključite „s telefona“ manje su šanse da ćete, onako iz kreveta, na brzinu, provjeriti vaš e-mail ili facebook, kako biste bili „u tijeku događanja“. Ovo se, također, odnosi i na gašenje TV-a i svjetla prije nego legnete u krevet, jer ćete jedino na taj način priuštiti vašem, ionako opterećenom mozgu, pravi odmor.

Pobljšat će vam se memorija

Za mnoge od nas smartphone predstavlja drugi mozak. Razlog za to je jednostavan – predstavlja nam mjesto gdje ćemo smjestiti sve informacije koje će nam, možda, nekada zatrebati. Pri tome se uopće ne trudimo uključiti svoj vlastiti mozak i neku informaciju tu smjestiti. Zbog toga, isključite svoj pametni telefon, jer ćete onda morati zapamtiti određene informacije, ili na kraju krajeva, možete se poslužiti onom starom tehnikom – hvatanja bilješki i pisanje podsjetnika. Jednom rječju, isključite smartphone i uključite mozak!

Učvrstit ćete prave prijateljske veze

U današnje vrijeme, gdje su socijalne mreže glavni oblik komunikacije, prijateljstvo ima potpuno novu definiciju. Da bi nam neko bio prijatelj, ne moramo ga sresti niti jednom, a kamoli više puta, u više različitih situacija. Zato, isključivanjem vašeg telefona, a također i odmaranjem od svih vidova komunikacije preko društvenih mreža, imat ćete priliku ostvariti susret s nekim iz vaše blizine, komunicirati u pravom smislu te riječi i na kraju otkriti tko zapravo i nije dio vašeg života.

Povećat ćete svoju učinkovitost

Bez svih informacija koje imate na telefonu, takoreći „na dohvat ruke“, bit ćete primorani problem rješavati na druge načine, na primjer tako što ćete prelistati neku knjigu ili pitati kolegu, prijatelja, poznanika. Na taj način, dobit ćete samo onu informaciju koja vam treba, kako biste bili učinkoviti, a zatim nastaviti s daljnjim radom, bez trošenja energije na usputne stvari koje vam samo oduzimaju vrijeme, a na koje nailazite na vašem pametnom telefonu htjeli vi to ili ne.
Smanjit ćete stres

Vrlo je lijep osjećaj kada se ne morate boriti sa svim potrebnim i nepotrebnim informacijama, koje neprestano stižu na vaš uređaj. Još kada uz to taj uređaj ima problema s radom baš onda kada vam treba bitna informacija, stres je neizbježan. Ustvari, izbjeći ga možete samo ako ugasite svoj smartphone bar na jedan dan.

Moći ćete prilagoditi telefon svojim potrebama

Ako se jednom, dovoljno dugo, odvojite od svog pametnog telefona, saznat ćete da ima puno toga bez čega itekako možete funkcionirati, a što vam bespotrebno oduzima pažnju i energiju. Ne morate imati sve najnovije programe na svom telefonu. Prilagodite ga tako da budete vi njegov gospodar, a ne on vaš. Radit će brže, proći ćete jeftinije i bit ćete sretniji.

Izvori: lifehack.org / banjalucanka.com