Većina savjeta o samopomoći, osobnom rastu i motivaciji su u skladu s izjavom da je mentalitet žrtve loš za nas: fizički loše, emocionalno loše i duhovno loše.

Kaže se “Imajte mentalitet pobjednika, a ne mentalitet žrtve.“ Ipak, unatoč tome što svi znamo iznutra, biti žrtva ponekad je tako ugodno, tako obično, tako poznato. To je ono što smo počeli očekivati i to u tolikoj mjeri da ne shvaćamo da možemo postati serijska žrtva.

Gledajući stvari po strani mogu vam garantirati: ako baš inzistirate na održavanju mentaliteta žrtve, uvijek ćete biti žrtva toga a istinsko zdravlje, uspjeh i sreća biti će neuhvatljiva. Ali ovdje ne okrivljujemo žrtve.

Ono što je potrebno je da žrtve, bez obzira koliko su zastrašujuće okolnosti, vide kako događaji i dalje oblikuju njihovu osobnost, ponašanje, vjeru, vjerovanje – cijeli njihov život.

Kako možete reći za nekoga koga poznajete da je serijska žrtva?

Ovih sedam zapažanja mogu pomoći:

1. Nikada ne prihvaćaju krivnju

Mnoge žrtve nikada neće preuzeti osobnu odgovornost. Za njihove nevolje uvijek je netko drugi kriv. To je često zbog toga što nakon što preuzmu odgovornost, nađu se u nepoznatom teritoriju na kojem nisu žrtva, na putu da postanu pobjednik – a to može biti vrlo zastrašujuće.

2. Uvijek prihvaćaju krivnju

Netko tko je bio žrtva zlostavljanja ili nasilnog kriminala ima poteškoća dopustiti sebi da bude sretan, da bude pobjednik. To je zato što na nekoj razini oni i dalje krive sebe za nesreću koja ih je zadesila, često su to okolnosti koje su izvan njihove kontrole. Za njih je biti pobjednik previše zastrašujuće, jer u svojoj glavi oni to ne zaslužuju.
3. Ne mogu otpustiti prošlosti

Za žrtve, prošlost je njihovo utočište. Oni će i dalje tapkati u prošlosti kako bi imali dokaz zašto oni moraju ostati žrtve. Većinu vremena znanja koje crpe iz prošlosti ne služi im za učenje i rast, već da utvrde i objasne svoju nevolju i gubitak.

4. Imaju korist biti žrtva

Igranjem uloge žrtve mogu se steći određene dobrobiti. U medicini postoji pojam “sekundarni dobitak” koji objašnjava korist ili dobitak od ostajanja bolesnim. Ako je to jedini način da dobijete pažnju, onda je motivacija ostati u tom stanju.

Banalan primjer: Sjećate li se kad bi kao dijete bili bolesni, roditelji bi vam ugađali, služili vas, možda i donijeli mali dar i to je trajalo – dok nismo ozdravili. Kada ste ozdravili, jeste li se osjećali pomalo tužno? Zašto? Nema više ugađanja i poklona! 🙂
5. Koriste stanje žrtve da bi stekli moć

Ironično je da pozicija žrtve može dovesti u poziciju moći. Mnogi npr citiraju izreku: “Blagoslovljeni bili siromašni.”

Osim toga, kroz društvene medije i druga prodajna mjesta, osoba može koristiti svoj položaj žrtve na štetu nekoga ili na štetu neke skupine kako bi dobili nešto što osjećaju da im duguju. Ova igra – “igra moći” je možda najpodmukliji način koji koriste osobe u položaju žrtve i možda najviše autodestruktivan.

6. Uživaju raditi predstavu od svog jada

Jedina vrsta zabave u kojoj žrtva može uživati je činjenje predstave od jada. Sve što je potrebno je dobra doza pasivno-agresivnog ponašanja. “Samo otiđite, dobro se provedite, ne brinite se za mene, ja ću biti ovdje kada se vratite. Neki ljudi su jednostavno sretniji od mene”. Ovaj” jao meni” mentalitet jednostavno učvršćuje ulogu žrtve i čini ovu zabavu tužnom i jadnom.

7. Pružaju prikladnu ispriku

Što god vas čini žrtvom drži vas uredno umotanim u svoju zonu udobnosti, iako je u toj zoni u konačnici neugodno. Možete koristiti ulogu žrtve kao izgovor neprihvaćanja izazova ili osobnog rasta. Osim toga, sukob je težak za većinu ljudi, a pogotovo ako imate mentalitet žrtve.

Mnoge žrtve ostaju pasivne, dopuštajući da ih slabost njihove “nesposobnosti” sprječava da ne budu uporni i izraze svoje mišljenje. Bilo da se smatrate sebe žrtvom ili nekog drugog, postati svjestan tog ponašanja je prvi korak.

Ipak, postoji mnogo nijansi kada je u pitanju uloga žrtve ali jedna stvar je konstantna za sve: kada si postavite za cilj promjenu mentaliteta žrtve u mentalitet pobjednika, to će otkriti vašu veličinu,osobnu snagu, čisti potencijal.

Promjenom ovog ponašanja otkriti ćete život u kojem je normalno biti pobjednik i biti jedno sa svojom božanskom prirodom.

Prethodna objavaBhagavad-gita – Duša je stanovnik tijela
Slijedeća objavaLunarna eklipsa u Ovnu – Krvavi Mjesec otkriva 1000 iznenađenja u nama
Atma
Učinite od svog života ono najbolje što on može biti - nevjerojatno iskustvo, ispunjenje i putovanje. Stvorite ravnotežu tijela, uma i duše - budite svoji, živite slobodno, njegujte znanje, cijenite iskustvo, volite i budite sretni...

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.