Foto: brightside.me

Morate učiniti nešto važno, ali pronalazite izgovore i odgađate. Je li vam to poznato?
Jeste li ikada rekli: “Imam dosta vremena, učinit ću to kasnije.” Ako je tako, niste sami. Mi se često opustimo kada počnemo raditi nešto, ali na kraju shvatimo da se rok približava brže nego što smo mislili i da nemamo dovoljno vremena za napraviti sve što moramo, piše Bright side.

Pripremili smo neke smjernice za sve one koji zaista žele završiti svoje zadatke na vrijeme.

1

Dokle god mislimo kako imamo sve pod kontrolom i da imamo dosta vremena da završimo zadatak, mi nikada nećemo moći dovršiti svoj posao na vrijeme.

Realnost je da nas odugovlačenje uvijek košta. Prije ili kasnije ćete doći do točke gdje ćete shvatiti da je krajnji rok izvršenja zadatka preblizu. Ali zašto uvijek upadamo u ovu zamku iznova i iznova?

Znanstvenici kažu da odugovlačenje prati pet glavnih uzroka:

 • Skloni smo odgađati stvari koje su neugodne
 • Bojimo se da nećemo uspjeti
 • Navikli smo raditi u napetim situacijama ili brzim tempom
 • Precjenjujemo svoje snage
 • Radije nećemo raditi ništa, jer smo preopterećeni poslom

Vrijeme koje trošimo na “bezopasne” aktivnosti koje nas odvlače od izvršenja važnih zadataka rade  protiv nas. Postajemo manje sigurni i gubimo motivaciju i razumijevanje situacije. To čini da se osjećamo depresivno kako se bliži zadnji rok.

Ako odgađamo stvari za sutra – koje kao da nikada ne dolazi, postajemo preopterećeni stresom, frustracijom, slomljenim prijateljstvima, neplaćenim računima, narušenim ugledom i preopterećeni smo poslom.

2

Prema američkim psiholozima Dianne Tice i Roy Baumeister, odugovlačenje je navika uživanja u trenutačnom odmoru koji ćete kasnije morati platiti. Istraživači kažu da običaj odgađanja posla ima puno negativnih učinaka, uključujući:

 • Depresiju
 • Nisko samopouzdanje
 • Anksioznost
 • Stres
 • Iracionalna uvjerenja

Odugovlačenje nije nevino ponašanje, a mi bi trebali naučiti kako se osloboditi te loše navike.

Atma ponuda: Polaris – polarizacijski disk
3

Prema psihološkom istraživanju, sve što nam je potrebno za obavljanje posla je sistem. Puno ljudi izbjegava sustave i pravila, jer se boje monotonog života i žele imati slobodu. Ali to nije tako strašno kao što se čini i jedan je od najboljih načina da poboljšate svoju osobnu učinkovitost.

Učinkovit proces tijeka rada:

 • Unutarnja motivacija
 • Samonametnuti rokovi
 • Sustavi odgovornosti (angažmani s prijateljima ili trenerima)
 • Rad/studiranje u intervalima
 • Eliminiranje distrakcija
 • Zdrava prehrana
 • Vježbanje 30 minuta dnevno

Najvažnija stvar ovdje je motivacija. Dosadni zadaci su često oni koji će vam pomoći da razvijete svoju unutarnju snagu. Dakle, svaki put kada počinjete raditi novi zadatak, morate postaviti sebi jednostavno pitanje: “Zašto ovo radim?”. Ova strategija će vam pomoći da ostanete motivirani.

Muhammad Ali je jednom priznao da je mrzio svoje monotone dnevne treninge. No, on je nastavljao to raditi, jer je shvatio da je to jedini način da postane prvak.

4

Uzimanje pauze dok radite ili studirate je također vrlo važno. Ako ostanete previše usredotočeni na jednu stvar dugo vremena, postat ćete iscrpljeni i bit ćete pod stresom. Pokušajte odrediti završnu točku svakog koraka u vašem zadatku i uvijek se nagradite.

Rad s prijateljima ili s mentorom može vam pomoći u održavanju odgovornog stava prema svom poslu. Zdrava prehrana i vježbanje, također su jedni od najboljih načina za borbu protiv odugovlačenja.

Ne samo da će trening i dobra prehrana pojačati vaše mentalne sposobnosti, već će i poboljšati vašu snagu volje.
Atma ponuda: Orgonske Naušnice – Organizacija/Samodisciplina

Ako kombinirate sve ove stvari, imat ćete sustav koji će vam pomoći da postignete svoje ciljeve, dok istovremeno uživate u životu.

I ne zaboravite da se filozofija promjene temelji na tri glavne stvari: samopouzdanje, pozitivno razmišljanje i dobri odnosi s drugim ljudima.

Prethodna objavaOgrlica od gorskog kristala – Ice
Slijedeća objavaRomantični idealisti u vječnoj potrazi za pravom ljubavi: Ovaj znak ima duboku mračnu tajnu…
Atma
Učinite od svog života ono najbolje što on može biti - nevjerojatno iskustvo, ispunjenje i putovanje. Stvorite ravnotežu tijela, uma i duše - budite svoji, živite slobodno, njegujte znanje, cijenite iskustvo, volite i budite sretni...

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.