800 godina star popis (Tog – me Zong – po) od 37 vježbi Bodhisattve, koje predstavljaju osobine osobe koja želi postati prosvijetljena ili probuđena za dobrobit svih bića, još uvijek sadrži mnoge praktične i korisne navike koje možemo i danas primijeniti na naš svakodnevni život.
Od tih 37, trinaest ih se ističe i mogu imati trajan pozitivan utjecaj na čovječanstvo kao kolektivnu svijest.

Neka vas ovih 13 vježbi vodi na put budnog prosvjetljenja:

1. Uvijek budite na oprezu i u sadašnjosti. Meditacija je ključ za slušanje i razmišljanje o životu.

2. Budite izvan vaše zone udobnosti. Apatija prema onome što trebate učiniti je crna rupa.

3. Oslobodite se negativnih ljudi u vašem životu; onih koji obeshrabruju učenje, razmišljanje i meditaciju. Uz njih ćete samo izgubiti ljubaznost i suosjećanje.

4. Patnja proizlazi iz želje da zadovoljimo sebe. Prosvjetljenje proizlazi iz naših dobrih djela. Zamijenite sebične misli s brigom za druge.
5. Kada vam netko pokuša pokvariti raspoloženje ili širiti glasine o vama, shvatite da je to poziv za pomoć. Njegujte želju da ta osoba prevlada svoje probleme te pozdravite njezine pozitivne osobine; obasipajte ih samo s dobrotom.

6. Kada vam ukažu na vaše nedostatke i nesavršenosti, ne pribjegavajte ljutnji ili defenzivnosti. Slušajte i razmišljajte o tome što oni govore.

7. Kada vas vrijeđa netko koga volite i ophodi se sa vama s ljutnjom i mržnjom, shvatite to kao bolest koja je obuzela njihov um. Dajte im još više ljubavi i naklonosti.

8. Čak i nakon postizanja velike slave, uspjeha i bogatstva, nemojte biti arogantni i oholi. Odbacite ponos koji proizlazi iz slave.
9. Ako se često ljutite na svijet i u isto vrijeme svladavate i pobjeđujete druge, ljutnja se nikada neće smiriti. Duboko razmišljajte i pokušajte ukrotiti vaše divlje misli.

10. Um vas može obmanuti i odvući od istine. Od samog početka, naši umovi su lišeni stvarne suštine. Shvatite da je istina izvan poznatih koncepcija i izvan znalca. Oslobodite se vjerovanja unutarnjeg postojanja.

11. Neprijateljske riječi i jezik ljutnje uzrokuje drugima bol ometajući njihove misli, a oni koji teže prosvjetljenju nazaduju. Oslobodite se uvredljivog i škodljivog jezika.

12. Propitajte pogreške, zablude i mane koje možda posjedujete, a zatim ih pokušajte potpuno izbaciti. Ukoliko ne uloži nikakav napor da to napravi, osoba može postati duhovni materijalist.

13. Budite stalno prisutni i svjesni kako sve što osjećate, razmišljate i kako se ponašate utječe na druge. Pokušajte biti svjesni svega što se događa u vašem umu i pokušajte živjeti na način koji će pomagati drugima.

Prethodna objavaNutella: Puna umjetnih okusa na bazi petroleja, mlijeka bolesnih krava, GMO soje i raznih šećera
Slijedeća objava“Krvavi” Supermjesec – Vrata u novi svijet
Atma
Učinite od svog života ono najbolje što on može biti - nevjerojatno iskustvo, ispunjenje i putovanje. Stvorite ravnotežu tijela, uma i duše - budite svoji, živite slobodno, njegujte znanje, cijenite iskustvo, volite i budite sretni...

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.