Loš zadah iz usta nije ništa neuobičajeno. Gotovo da i ne postoji osoba koja se nije našla u neugodnoj situaciji upravo zbog ovakvog problema. Ako još niste, pokušajte loš zadah riješiti uz pomoć ovih nekoliko namirnica!

Voda
Na prvom mjestu je, naravno, voda! Regularna hidratacija možda je jedino što trebate za svjež dah, jer osim što će ovlažiti usta i grlo, voda će saprati bakterije i ostatke hrane koji mogu stvarati neugodne mirise.

Jabuke
Dok grickate ovu vlaknima bogatu namirnicu u ustima se proizvodi više pljuvačke bogate kisikom, koji je prirodni neprijatelj bakterijama koje uzrokuju neprijatne mirise u usnoj šupljini. A osim toga, jabuke odlično čiste zube!

Guma za žvakanje
Dobro jutro! Ali, žvake ne pomažu da dah bude svježiji i prijatniji samo zato jer sadrže jake arome, nego upravo što uzrokuju lučenje više pljuvačke u ustima koja, kako smo već spomenuli, uklanja bakterije u ustima koje stvaraju neprijatne mirise.

Namirnice bogate vitaminom C
Ima onih koji misle da zbog kiselosti namirnica koje sadrže vitamin C (naranče, limun, kivi, grejp) neugodan zadah može doći i više do izražaja. Takve ošamarite ovom informacijom – vitamin C odlično zaustavlja širenje bakterija koje stvaraju neugodne mirise, a osim toga vrlo brzo može neutralizirati razne neugodne mirise, poput mirisa bijelog i/ili crvenog luka, ali i drugih namirnica.

Jogurt
Ne samo da je zdrava namirnica uopće, jogurt, posebno onaj s manje masnoća i s probioticima (zdravim bakterijama), je odličan borac protiv lošeg zadaha. On također smanjuje razinu loših bakterija u ustima!

Cimet
Cimet je vrlo učinkovit začin koji pomaže da se riješite lošeg zadaha. Žvakanje komadića cimeta na dnevnoj bazi će vam pomoći da to ostvarite. Najbolji način konzumiranja: pomiješajte cimet s čašom vode i žličicom meda.
Zeleni čaj
Flavonoidi, antioksidansi u zelenom čaju također sprječavaju nakupljanje bakterija koje uzrokuju loš zadah u ustima! guma za žvalanje,

Bosiljak
Nakon lišća mente, listovi bosiljka su slijedeća najbolja opcija za svjež dah. Žvakanje listova bosiljka pomoći će vam da se oslobodite lošeg zadaha.

namirnice.ba