Industrijska proizvodnja i pakiranje hrane rezultirali su upotrebom svakakvih kemijskih aditiva koji se u hranu stavljaju zbog raznoraznih razloga; konzerviranja, pojačavanja ukusa, pojačavanja boja, zaslađivanja i slično. Ono što nas zabrinjava je zašto se u hranu stavljaju krajnje toksične supstance koje uopće ne bi trebale dolaziti u doticaj s našim tijelima, a kamoli postati dio naše svakodnevne prehrane!

80% stanovništva Britanije konzumira hranu iz supermarketa

Prema istraživanju napravljenom u Velikoj Britaniji, preko 80% stanovništva konzumira hranu koja dolazi iz supermarketa. Ova statistika se povećala za 20% od 1950. godine. Paralelno s tim načinom prehrane pojavile su se te povećale bolesti kao što su: razne vrste tumora i raka, dijabetes, prekomjerna težina, depresije i astma te mnoge vrste alergija. Mnogi istraživači smatraju da su ove bolesti uzrokovane redukcijom svježe hrane i povećanjem umjetnih aditiva.

U Australiji postoji zakon u kojemu stoji da na pakovanju treba pisati svaki aditiv koji je stavljen u hranu. Australija ima preko 350 dozvoljenih umjetnih aditiva za hranu, od kojih je za 50 ustanovljeno da imaju negativne efekte na zdravlje. Po znanstvenim izračunima, svaka osoba u zapadnjačkom svijetu pojede 5 kg tih istih umjetnih aditiva na godinu!

Takvi se umjetni dodatci našoj hrani označavaju imenom i brojem. Ta imena i brojevi su identični u cijelom svijetu, dok u nekim zemljama kao što je Europska Unija, E se stavlja ispred broja. Na primjer zloglasni Mono-natrijev glutamat (Engleski: Monosodium glutamate) je u Australiji 621 dok je u Velikoj Britaniji E621.

Umjetne boje i okusi se rade iz ugljena, katrana i petro-kemikalija – tko bi to želio jesti? 

Konzervansi se navodno dodaju da bi sprječavali raspad hrane i kontaminaciju bakterijama. Jedan od najpoznatijih primjera je E282 ili Kalcij propionat koji se najčešće dodaje kruhu i krušnim proizvodima. Unatoč onome što bi proizvođači htjeli da mi mislimo, ovaj aditiv ne održava naš kruh svježim već je u stvari stvaratelj plijesni. Reakcije na ovu supstancu su vrlo dobro istražene. E282 stvara: migrene, sindrom iritacije crijeva, depresije i neobjašnjive pojave zamora i nedostatka energije. Pojačivači ukusa i boja izgleda da imaju još manje koristi od konzervansa. Ovi se aditivi stavljaju u hranu s namjerom da inače neukusnu i bezbojnu industrijsku hranu pretvore u nešto što će nam se više svidjeti. Ovi pojačivači uključuju i sredstva za zgrušavanje i stvrdnjavanje koji će vodnjikave industrijske proizvode pretvoriti u čvrste mase koje će nam djelovati ugodnije.

Barem 60 ovakvih aditiva su poznati da stvaraju astmu i preporuča se da ih ne konzumiraju djeca zbog još uvijek netestiranih efekata na dječji razvoj i zdravlje.

Zašto je MSG opasan za nas?

MSG ili Mono-natrijev glutamat je jedan od najčešćih dodataka kineske hrane tako da je u javnosti stvoren naziv: „Sindrom Kineskog restorana“ zbog reakcija na hranu koju dobivamo pakiranu iz istih, ali to se ne događa samo u toj vrsti hrane već se MSG dodaje svim smrznutim proizvodima, hrani pakiranoj u limenke i preljeve. MSG je amino kiselina koja stvara mnoge probleme sa zdravljem: nadutost, tupost, tromost. MSG se najviše koristi u poznatim lancima prodavaonica brze prehrane i neizostavan je dio svakog menija. Ako na paketiću vaše hrane pronađete „limunska kiselina“ budite uvjereni da je u pitanju nešto što nalikuje MSG-u, a ne kiselina napravljena od limuna. Ova se kiselina dobiva iz kukuruza i nije čista već se dodaje MSG.

U ranim pedesetim godinama prošlog vijeka MSG se isprobavao na različitim sisavcima: ustanovljeno je da MSG oštećuju moždano tkivo i unutrašnje slojeve očne retine odnosno da ih MSG ubija. Također je otkriveno kako oštećuje određene stanice mozga i oštećuje dijelove hipotalamusa. Ako bi uspoređivali ove nalaze sa nalazima ljudi, imajte na umu kako su ljudi 5-6 puta osjetljiviji na MSG od laboratorijskih miševa. U jednom trenutku znanstvenici su ustanovili kao MSG uzrokuje prekomjernu težinu, dijabetes tipa II i metabolični sindrom X kod miševa (lezije ventro medijalnog nukleusa hipotalamusa – VMH).

Kako nam BHA i BHT štete?

BHA i BHT (Butil-hidroksianol : BHA i Butil-hidroksitoluen: BHT, na engleskom: Butylated hydroxyanisole (BHA) and Butylated hydroxytoluene (BHT)

Ovi sastojci se koriste kao konzervansi a nalaze se u maslacu, mesu, žvakaćim gumama, grickalicama, dehidriranim krumpirima te pivu. Ove je aditive odobrila FDA s izjavom da su sigurni za ljudsku konzumaciju.

Potvrđeno je da su oba dva spoja KANCEROGENA, također postoje dokazi da neki ljudi imaju problem s metaboliziranjem BHA i da mogu rezultirati s promjenama u ponašanju. Istraživanja su otkrila da se ovo spojevi mijenjaju s čuvanjem i pripremom hrane te da su nestabilni ali ih tijelo ne može lako izbaciti.

Kako nam Olestra šteti?

Olestra je umjetna masnoća, stavlja se u čips i druge grickalice. Dokazano je da se Olestra veže za vitamine koji su topljivi u masnoćama, kao što su vitamin: A, E, D i K, koji održavaju naša tijela zdravima i ojačavaju naš imunološki sustav te sprječavaju pojavu raka. Vezivanjem Olestre za ove vitamine oni se eliminiraju iz tijela i tako imamo njihovu redukciju i manjak ovih vitamina – što više Olestre konzumiramo. Ona također stvara probavne smetnje i uznemirenost probavnog trakta.

Kako nam šteti Propil galat?

Propil galat na engleskom: Propyl gallate

To je spoj koji se koristi kao konzervans te također MOŽE UZROKOVATI RAK. Koristi se za dodatak biljnim uljima i mesnim proizvodima, štapićima od krumpira, juhama od piletine, žvakaćim gumama i često se koristi s BHA i BHT.

Zašto je Kalij bromat štetan?

Kalij bromat, engleski: Potassioum bromate (KBrO3) -oksidirajuće sredstvo koji se uglavnom dodaje kruhu i kolačima.
Ovaj spoj se pokazao da stvara RAK na laboratorijskim miševima i ponaša se kao neuro-toksin kod ljudi ako se uzima oralno. Potvrđeno je da Kalij bromat uzrokuje tumore mezotelime i folikularne tumore na tiroidnoj žlijezdi. Kao dodatak svega toga, eksperimenti koji su pokazali da je Kalij bromat u potpunosti KANCEROGEN, te da služi kao inicijator raka bubrega kod miševa.

Kako nam šteti Aspartam?

Aspartam je umjetni zaslađivač i trenutaćno se dodaje barem 9.000 proizvoda koje jedemo ili pijemo. Iako je ovako rasprostranjen, Aspartam uopće nije dobar za ljudsku upotrebu!

Aspartame ili Nutrasweet (engleski: aspartylphenylalanine-methyl-ester) uzrokuje toksične promjene i stvara formaldehid u tijelu što je povezano s migrenama, moždanim udarima, gubljenjem vida, simptomima koji nalikuju lupusu, stvara Parkinsonovu bolest, multiplu-skrolozu i druge poražavajuće bolesti.

Unatoč tomu što je Aspartame po život opasan otrov, on stvara i povećanu tjelesnu masu i stvara ovisnost ljudi o šećerima i zaslađivačima. Na studiji koja se napravila na 80.000 Američkih žena, koje je napravila Američka Udruga za Istraživanje od Raka, pokazalo se kako oni koji koriste „dijetalne“ zaslađivače u stvari dobivaju više tjelesne težine za razliku od žena koji su koristile prirodne šećere. Aspartam je smrtonosni zaslađivač i ne bi se trebao konzumirati!

Različite boje za hranu: Plava, Crvena, Zelena i Žuta

Istraživanja na životinjama su pokazala da ovi dodaci hrani uzrokuju rak kod laboratorijskih životinja. Postoji šest zvaničnih boja za hranu: plava: 1, 2 i 3, zelena 3, crvena 3, i žuta 6.
Crvena 3: stvara određene neuro poremećaje kao što su: AHD, ODD i OCD ili opsesivno lompulsivan Poremećaj. Crvena 3 koja se koristi kao dodatak trešnjama (ili voćnim koktelima) kolačima i bombonima uzrokuje RAK TIROIDNE ŽLIJEZDE kod laboratorijskih miševa te ih također može uzrokovati kod ljudi. Plava: 1 koja se koristi u hrani i pićima također može uzrokovati RAK.

Kako nam šteti Acesulfame-K?

Acesulfame-K je najnoviji zaslađivač koji se koristi u gaziranim pićima, kolačima i slatkišima. FDA ga je odobrila 1998.
Laboratorijska istraživanja su pokazala kako ovaj zaslađivač koji je 200 puta slađi od šećera, može uzrokovati RAK kod miševa. Ovaj zaslađivač bi također trebao biti izbjegavan dok se ne naprave nova istraživanja.

Posude s hranom za mikrovalne pećnice ispuštaju toksine u hranu!

Posude s hranom napravljene od plastike, celofana, kartona i stiropora za pripremu u mikrovalnim pećnicama mogu ispuštati toksine u hranu i povećati razinu kancerogenih elemenata koje konzumiramo. Budući da se većina posuda vidljivo ne rastapa ili grije, potrošači imaju lažni dojam da sintetičke kutije i omoti ne otpuštaju toksine, ali nova istraživanja pokazuju da ispuštaju, i to u razinama koje su alarmantne.

Potrošačima je zagarantirana trodupla doza otrova kad kupuju prerađenu hranu ( koja sadrži sintetske sastojke), koje nakon toga dobro “ozrače” u mikrovalnoj i zatim pojedu ozračene kemikalije i pare iz pakiranja. FDA tvrdi da ako je proizvod označen kao siguran za mikrovalnu da je onda – u redu, ali postoji još mnogo sivih područja koja pravila ne reguliraju i o kojima se ne govori.

FDA također kaže da plastična folija za mikrovalne ne treba izravno dirati hranu. Oznake na mnogim plastičnim oblogama preporučuju jedan inč prostora između plastike i hrane, ali sve je ionako zaključano u pećnici s hranom Za početak, kemijske migracije iz ambalaže materijala u hranu ne zahtijevaju izravan kontakt. Prevelika vrućina usmjerena na spremnike odvodi kemijske plinove iz posude za hranu.

Sada je dokazano da kemikalije kao BPA, Bisfenol-A, cure iz spremnika za hranu i utječu na ljude, uzrokujući hormonsku neravnotežu, smanjen broj spermija, kao i razne druge oblike raka.

Pazite za gumene poklopce i njihove posude.

Također stavite na listu opreza vrećice za zamrzavanje koje mogu ispuštati Phthalates i BPA. Količina toksina ispuštena iz sintetike ovisi o tome koliko dugo ih zamrzavate ili kuhate, ali i o snazi svake pojedine mikrovalne pećnice.

Pjenasta ambalaža, presvučeni karton i većina gotovih juha i tjestenina na vrhu su liste opasnosti. Vrlo je uobičajeno pokriti tanjur hrane s folijom za zamatanje hrane. Ove “metode” nisu nimalo sigurne. FDA tvrdi da ispuštene tvari ne predstavlja prijetnju za zdravlje osobe. Kažu da korištenje spremnika i materijala koji su posebno označeni kao mikrovalni – da su sigurni, ali to se ne odnosi i na mikrovalne posude margarina i posude iz restorana.

To nas dovodi do istraživanja razlike između posuda za margarin i svih ostale plastičnih posuda. Neke plastike označene kodom za recikliranje 3 ili 7 zapravo mogu sadržavati BPA.

Jogurt, maslac, margarin, sir, kiselo vrhnje, i mnogo više sličnih namirnica – sve se prodaju u plastičnim posudama, od kojih su mnoge od polipropilena tj. jedne od najmanje recikliranih plastika. Većina gradskih centara za recikliranje neće ih ni prihvatiti!…Kako može FDA dopustiti otrovne kemikalije u hrani u posudama koje se ne mogu reciklirati? Razumijevanje toga je važno da bi shvatili pravu izdaju s kojom se suočavamo od FDA. Drugim riječima, nije prihvatljiv trošak sortiranja, prikupljanja, čišćenja i prerada posuda, ali je prihvatljivo tretirati milijune Amerikanaca kemoterapijom nakon što “pojedu” rak.

 

Prijepis izvješća Klinike za Pedijatarsku onkologiju

 

1.BEZOPASNI DODACI

E100, 101, 104, 105, 111, 121, 130, 132, 140, 151, 152, 160, 161, 162, 170, 174, 175, 180, 200, 201, 202, 203, 236, 237, 238, 260, 261, 263, 270, 280,281, 282, 290, 300, 301, 303, 305, 306, 307, 308, 309, 322, 325, 326, 327, 331, 332, 333, 334, 335, 336, 337, 382, 400, 401, 402, 403, 404, 405, 406,408, 410, 411, 413, 414, 420, 421, 422, 440, 471, 472, 473, 474, 475, 480

2. SUMNJIVE TVARI

E125, 141, 150, 153, 171, 172, 173, 240, 241, 477

3. OPASNI DODACI

E102,110,120,124

4. ŠTETNI PO ZDRAVLJE

a) smetnja crijeva

E220,221,224,232

b) smetnje probave

E338,339,340,341,450,461,463,465,466, u pakiranim sladoledima E407

c) kožna oboljenja

E230,231,232,233

d) uništava vitamin B12

E200

e) povisuje kolesterol

E320,321

f) podražuje živce

E311,312

g) upala usne šupljine

5. DODACI KOJI UZROKUJU RAK!!!

E131,142,210,211,213,214,215,216,217,239

E330 najopasniji je dodatak (izaziva rak). Sadrže ga: Schwepps od limuna, senf, neka gazirana pića, meso rakova, neki sirevi i gljive u konzervi, Margo s maslinovim uljem, Margo Nova, Margo s jogurtom, Zvijezda delikates umaci.

 

POZOR: E123 je jako otrovan i zabranjen u SAD-u!

Obratite posebnu pozornost na slijedeće proizvode:

E123 i E110 u gumenim bombonima, čokoladnim bombonima a posebno marke TREETS, SMARTTIES, HARIBO –gumeni bomboni, puding s šlagom u plastičnim posudicama, zamrznuta riba marke IGLO, vrhnje za kuhanje Creme-Fraiche, topljeni sirevi za mazanje, puding od vanilije.

E102 i E110 u gotovim umacima svih vrsta

E- 210, 211 (Zvijezda ketchup, Zvijezda light majoneza), 213, 214, 215, 216, 217, 239

 

Izvor: matrixworldhr

Prethodna objavaGomashio – začin svakom jelu
Slijedeća objavaOvo su zadnje riječi osuđenika na smrt!
Atma
Učinite od svog života ono najbolje što on može biti - nevjerojatno iskustvo, ispunjenje i putovanje. Stvorite ravnotežu tijela, uma i duše - budite svoji, živite slobodno, njegujte znanje, cijenite iskustvo, volite i budite sretni...

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.