Foto: pixabay.com

Agni je jedan od ključnih faktora u održavanju dobrog zdravlja. To je probavna i metabolička “vatra” koja rastvara i uzima esenciju iz hrane, osjećanja i misli, i transformira ih u oblik koji tijelo može koristiti. Agni pomaže različitim vrstama tki­va u stvaranju sekreta, metaboličkih reakcija i drugih procesa neopho­dnih za stvaranje energije, te održavaje i “popravljanje” tijela. Agni je tako­đer i dio imunog sistema jer njegova toplota uništava štetne mikroorga­nizme i toksine.

atma.hr – 52




Aktivnost agnija varira tijekom dana što je neophodno za dobro varenje, zdrav imuni sistem i otpornost na bolesti. Odgovoran je za dužinu života, inteligenciju, razu­mijevanje i zdravu boju kože.

Kada vatra varenja oslabi, javlja se neprobavljena, toksična masa – ama, koja začepljuje crijeva i ostale kanale poput vena i kapilara. Toksini nastali iz te neprobavljene tvari talože se u slabijim dijelovima tijela, uzrokujući pri tome niz razli­čitih bolesti.

Na poremećaj agnija i na stvaranje toksina utječu nepravilna ishrana i, u velikoj mjeri, potisnute emocije. Npr. strah i zabrinutost se odražavaju na rad debelog crijeva, što uzrokuje gomilanje plinova i bolove u stomaku. Ako se bijes potiskuje, on će promijeniti crijevnu floru i floru žučne kese što može dovesti do pojave čira na želucu i tankom crijevu. Postoji uska po­vezanost između ishrane i emocija.

U svemirskoj hijerarhiji, svaki ele­ment i planet su povjereni upravi jednom od moćnih bića koja se u Vedama nazivaju Deve. Jedan od njih je Agnidev i on upravlja elementom vatre koja se očituje kao vatra koja vari hranu u stomaku, vatra Sunca i elektricitet u munji. Agni ima moć otkloniti sve grijehe nakon, smrti, zbog čega se na Istoku tijela umrlih tradicionalno kremiraju.

banner za knjige danvantari

Kako poboljšati vatru probave?

  • Želučana vatra – agni – je najjača kad je Sunce u zenitu, a znatno je smanjena rano ujutro ili navečer. Zato bi trebalo izbjegavati kasne obro­ke (nakon zalaska Sunca) i pokušati glavni obrok jesti sredinom dana.
  • Nikad ne jesti kad smo ljuti, depre­sivni, uznemireni ili iscrpljeni.
  • Ako su prisutni simptomi koji uka­zuju na loše varenje poput: neprijatnog zadaha, plinova, jezika presvučenog bi­jelim talogom, mučnine, mutne mokra­će itd., preporučuje se jednodnevni post radi čišćenja organizma ili preskakanje jednog obroka dok se apetit ne pojavi.
  • Jesti kod kuće što je više moguće, sami ili u društvu osoba s kojima se možemo potpuno opustiti.
  • Pijenje vode, pogotovo hladne, neposredno prije ili po­slije obroka nepovoljno utječe na probavu jer se time razrjeđuju želučani sokovi. Preporučuje se tijekom jela popiti malo tople vode.
  • Prati ruke prije i poslije jela.
  • Isprati usta i oči poslije jela.
  • Okretanjem prema istoku za vrije­me jela uvećat će se energija potrebna za varenje.
  • Jesti polako i biti svjestan hrane.
  • Jesti u tišini ili uz prijatnu klasičnu ili duhovnu glazbu u pozadini.
  • Piti prokuhanu toplu vodu u ma­njim gutljajima za vrijeme jela.
  • Previše hladnih pića uzrokuje stvaranje sluzi i smanjenje otpomosti organizma.
  • Smanjiti unošenje sirove hrane jer se kuhana brže vari.
  • Jedna čajna žlica svježeg đumbi­ra s prstohvatom soli otvara apetit i pospješuje probavu.
  • Pretjerano uzimanje hrane je nezdra­vo (optimalna količina jednog obroka je koliko stane u dvije šake).
  • Jesti svježe, sezonsko voće i povrće uzgojeno u našoj klimatskoj zoni.
  • Izbjegavati gledanje TV-a za vri­jeme jela.
  • Uvijek jesti u određeno vrijeme.
  • Nakon obroka leći na lijevu stranu 15 minuta ili, još bolje, malo prošetati.
  • Izbjegavati spavanje nakon jela jer ono otežava varenje.
  • Dozvoliti da prođe 3-6 sati između obroka.

atma.hr – 52