52
Čovjek bi trebao prihvatiti put ahimse poštujući sva živa bića i potičući sve njihove misli, riječi i djela prema miroljubivom cilju. Put ahimse je puno više od miroljubive namjere; on uspostavlja svjesnost o duhovnoj jednakosti svih bića. Ta se svjesnost prirodno očituje u izboru prehrane.

“Jesti svjesnije je način postojanja. U stvari, razmišljam o tome kako je moja hrana došla na tanjur. To je cijela poanta, zar ne?” Oprah Winfrey, 2008

U najširem smislu riječi ahimsa se odnosi na životni stil mira i najčešće je povezivana s Gandhijevim pokretom građanskog neposluha u 30-tima. U modernom kontekstu ahimsa se tipično vezuje isključivo za prehranu što su popularizirali istočnjački duhovni pokreti. Ponekad su, što je ironično, ove iste miroljubive istočnjačke duhovne zajednice kritizirane od strane veganskih zajednica zbog svoje nedosljednosti u prakticiranju puta ahimse. Na tapetu je njihovo korištenje komercijalnih mliječnih proizvoda i njihova povezanost s iskorištavanjem krava. Budući je put joge u potpunosti povezan s našim višim ja i Bogom, yogi bi trebao ići putem ahimse poštujući sva živa bića i potičući sve njihove misli, riječi i djela prema miroljubivom cilju. Put ahimse je puno više od miroljubive namjere; on uspostavlja svjesnost o duhovnoj jednakosti svih bića. Ta se svjesnost prirodno očituje u izboru prehrane.

Vrlo je iznenađujuće da usprkos rastućem zanimanju za jogu, van Indije ne postoji ista razina entuzijazma i za ahimsa prehranu. Zapravo, mnogi ljudi koji prakticiraju jogu na Zapadu nisu napravili neku značajniju promjenu u svojoj prehrani. To može biti samo rezultat toga da učitelji joge ne prepoznaju činjenicu da je ahimsa ključni dio joga tradicije što vodi do pitanja koliko su kvalificirani takvi joga učitelji. Tradicionalno prakticiranje nenasilja uključuje slijeđenje vegetarijanske prehrane. U stvari, mnogu hindu hramovi u Indiji ne dopuštaju osobi da uđe u hram ako jede jaja, a što da kažemo o mesu! U knjizi “The Hatha-yoga Pradipika” vjerojatno najstarijem očuvanom tekstu o hatha jogi, Pancham Sinh izjavljuje “Hrana koja je štetna za jogija i koju ne bi smio jesti je ona koja je gorka, kisela, slana i vruća, a također ne bi smio konzumirati intoksicirajuća pića, ribu i meso.”

Paul Rodney Turner, Food Yogi

52
OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.