Djelatnici DORH-a i USKOKA jutros su priveli cijelu Upravu i 27 terenskih djelatnika farmaceutske tvrtke Farmal u velikoj akciji zvanoj ‘Hipokrat’. Oko 350 liječnika pod istragom bit će ispitivani u etapama kako ne bi došlo do urušavanja zdravstvenog sustava.

Oko 350 liječnika opće prakse iz svih gradova Hrvatske pod policijskom je istragom zbog sumnje na davanje i primanje mita.

Na izvanrednoj konferenciji za novinare ministar zdravlja Rajko Ostojić kazao je kako zbog akcije koja je nazvana ‘Hipokrat, zdravstveni sustav u Hrvatskoj nije ugrožen.

Ostojića je o akciji obavijestio državni odvjetnik Mladen Bajić, a konferenciju za novinare sazvao je kada su mediji objavili kako je USKOK priveo čelnika farmaceutske tvrtke “Farmal” iz Ludbrega te liječnike koje se povezuju s primanjem i davanjem mita. Navodno su liječnici opće prakse od farmaceuta dobivali novac da prepisuju njihove ljekove.

Ministar Ostojić kazao je kako današnji dan dobar dan za cijelo naše društvo jer je borba protiv korupcije nacionalni interes.

– Posljednjih godina korupcija je postala društveno prihvatljivo ponašanje, a to je nedopustivo. Bilo kakav oblik korupcije u zdravstvu neću tolerirati. Takve osobe struci, ali i pacijentima nanose golemu štetu – istaknuo je ministar Ostojić.

Podsjetimo, tijekom jutra uhićena je cijela uprava tvrtke radi davanja mita liječnicima opće prakse diljem Hrvatske kako bi prepisivali njihove lijekove – uhićeno je i 27 terenskih djelatnika, a sve zajedno se navodno tereti radi udruživanja radi počinjenja kaznenog djela.

Ukoliko se utvrdi da je u svemu sudjelovao njemački farmaceutski div Dermapharm, bit će obaviještena i njemačka Vlada.

Ministar Ostojić u Splitu je na radnom sastanku, a o pojedinostima akcije nije mogao pričati jer je riječ o USKOK-ovu predmetu. No, kako je rekao, današnji dan je dobar dan za cijelo naše društvo jer je borba protiv korupcije nacionalni interes.

– Posljednjih godina korupcija je postala društveno prihvatljivo ponašanje, a to je nedopustivo. Bilo kakav oblik korupcije u zdravstvu neću tolerirati. Takve osobe struci, ali i pacijentima nanose golemu štetu – istaknuo je ministar Ostojić.

Kako je rekao, dosad je u zdravstvu učinjeno mnogo, ukinut je privatni monopol, zaustavljeno je odlijevanje javnog novca u privatne džepove i objedinjena je javna nabava.

Hrvatska ima pet tisuća liječnika opće prakse, a “korupcija je karakterna osobina, osobina čovjeka, nikako profesije – rekao je ministar.

– Korupcija je raširena pojava i zato trebamo podržati ovakve akcije. Vjerujte da će doći vrijeme kada ćemo imati društvo bez korupcije. Ja se osobno u svom radu nikada nisam susreo s korupcijom – rekao je Ostojić.

Na kraju je rekao i kako je njegovo ministarstvo uštedjelo 100 milijuna kuna samo zato što nisu nabavljali “muzejske aparate” i tako praznili tuđa skladišta.(Hina)

Prethodna objavaKada će ‘napokon’ doći taj kraj svijeta?!
Slijedeća objavaFarmal podmićivao s 14 milijuna kuna godišnje! Liječnicima davali sve živo…
Atma
Učinite od svog života ono najbolje što on može biti - nevjerojatno iskustvo, ispunjenje i putovanje. Stvorite ravnotežu tijela, uma i duše - budite svoji, živite slobodno, njegujte znanje, cijenite iskustvo, volite i budite sretni...

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here