Akupunktura je učinkoviti način za tretiranje simptoma slabosti povezanih s kemoterapijom i za poboljšanje kvalitete života pacijentice, napisao je tim predvođen Alexanderom Molassiotisom.

Akupunktura može pomoći ublažavanju osjećaja umora i slabosti kod žena koje su imale rak dojke te ublažiti simptome anksioznosti, depresije i poboljšati kvalitetu života, pokazalo je britansko istraživanje.

Rak i liječenje od raka mogu izazvati kroničnu bol, psihološki stres i anemiju koje pridonose osjećaju slabosti. U dodatku na to kod osoba koje pate od mučnina nakon kemoterapije prehrana ne zadovoljava minimalne energetske potrebe.

Tim sa sveučilišta u Manchesteru liječio je 227 žena s umjerenim i teškim simptomima slabosti povezanima s rakom dojke akupunkturom a istodobno je pratio kontrolnu skupinu od 75 žena s istim simptomima koje nisu bile na akupunkturi. Sve su žene bile podvrgnute kemoterapiji u okviru liječenja raka dojke i većina ih je i po godinu i pol nakon kemoterapije patila od kroničnog umora.

Nakon šest tjedana subjektivni osjećaj slabosti smanjio se za 20 posto među ženama koje su bile na akupunkturi dok je kontrolna skupina bilježila pad osjećaja slabosti za manje od pet posto, navodi se u rezultatima istraživanja objavljenima u časopisu Journal of Clinical Oncology.

– Akupunktura je učinkoviti način za tretiranje simptoma slabosti povezanih s kemoterapijom i za poboljšanje kvalitete života pacijentice – napisao je tim predvođen Alexanderom Molassiotisom.

Prema raspoloživim podacima trećina oboljelih od raka dojke pati od kroničnog umora i osjećaja slabosti i po nekoliko godina nakon liječenja a rezultati istraživanja pokazuju da bi akupunktura omogućila ženama koje su se do sada osjećale preumornima za bilo kakve fizičke aktivnosti da započnu s nekima.

Prethodna objavaZaživio Global Recalls – međunarodni portal s listom zabranjenih proizvoda
Slijedeća objavaIzvantjelesna iskustva – Istraživanja dr. Michael B. Saboma
Atma
Učinite od svog života ono najbolje što on može biti - nevjerojatno iskustvo, ispunjenje i putovanje. Stvorite ravnotežu tijela, uma i duše - budite svoji, živite slobodno, njegujte znanje, cijenite iskustvo, volite i budite sretni...

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here