U posljednje vrijeme svi pričaju o štetnosti parabena, a sve više kozmetičkih proizvoda, koji su ih još do jučer sadržavali, sada ponosno na svojim ambalažama naglašavaju – bez parabena! Zašto su parabeni toliko štetni i zbog čega ih sve više ljudi izbjegava, a farmaceutska industrija sve manje  koristi, otkrivamo u tekstu koji slijedi.

Parabeni predstavljaju najjeftiniji oblik kemikalija koje se koriste za produljenje roka trajanja proizvoda za uljepšavanje, a uvedeni su sredinom prošlog stoljeća. Njihove vrijednosti leže u baktericidnom i fungicidnom svojstvu i dio su gotovo svega, od paste za zube do dezodoransa i šminke.

Prema istraživanju britanske molekularne biologinje Philippe Darbre, parabeni su povezani s rakom dojke. Njen je tim pronašao prosječno 20 nanograma parabena u malom uzorku tumora dojke. Uz sposobnost parabena da imitira djelovanje hormona estrogena, koji dokazano ima ulogu u razvoju raka dojke, ovo je otkriće nagnalo znanstvenike da upozore na štetnu stranu parabena.

Struktura pronađenih parabena upućuje na to da su ove kemikalije bile nanesene na kožu, te se tako apsorbirale, primjerice dezodoransom, kremom ili sprejem za tijelo. Jednako tako ovo može objasniti činjenicu da jedna petina slučajeva raka dojke otpada na one u gornjem kvadrantu dojke, tj. području koje je najbliže pazuhu.

Istraživanje Bionsena provedeno u Velikoj Britaniji pokazalo je kako žena na sebe dnevno nanese 515 kemikalija sadržanih u dezodoransima, kremama i ruževima za usne, a paraben se nalazi u 90 posto proizvoda koje svakodnevno koristimo.

Razlozi zbog kojih stručnjaci upozoravaju na opasnosti njihove upotrebe leže u činjenici da se ne razgrađuju u ljudskom organizmu, već se talože oko kostiju, srca i u grudima pa tako nastaju razne vrste karcinoma.

Najjednostavnije rečeno; nanošenjem npr dezodoransa koji u sebi sadrži paraben, tijelo može upiti 20 do 60 posto upotrebljenih parabena koji će putem kože ući u organizam i eventualno aktivirati stanice raka.

Istraživanja su pokazala da se paraben može pronaći čak u uzorcima tkiva dojke kod žena koje godinama ne koriste dezodoranse.

Iz tog razloga stručnjaci upućuju na korištenje proizvoda bez parabena koji traju kraće (jer ih paraben ne konzervira), ali su zdraviji. Kod kupnje obratite pozornost na deklaraciju i izbjegavajte one proizvode u čijem su sastavu osim parabena i njegove izvedenice benzilparaben ili izobutilparaben.

Izvori: ordinacija.hr i alo.rs

Prethodna objavaVIDEO: 6 minuta filma kojeg ćete teško zaboraviti
Slijedeća objavaDrama cijepljenja: Izjave Građanske inicijative C-pi i Huzppp
Atma
Učinite od svog života ono najbolje što on može biti - nevjerojatno iskustvo, ispunjenje i putovanje. Stvorite ravnotežu tijela, uma i duše - budite svoji, živite slobodno, njegujte znanje, cijenite iskustvo, volite i budite sretni...

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.