Novo istraživanje pokazalo je poprilično šokantne rezultate po kojima marihuana nije nimalo utjecala na mozak adolescenata, za razliku od alkohola koji je doveo do promjena na sivoj tvari mozga. S druge strane istraživanja su pokazala i kako marihuana ustvari ne smanjuje bol, nego samo percepciju na bol.

Tinejdžeru koji konzumira alkohol vjerojatno će se smanjiti zdravlje moždanog tkiva, ali tinejdžeru koji koristi marihuanu neće, pokazale su najnovije studije.

Istražitelji su skenirali mozgove 92 adolescenata, u dobi od 16 do 20, i prije i nakon 18-mjesečnog razdoblja. Tijekom  tog razdoblja  pola mladih – koji su već imali koristili alkohol i marihuanu s time su i  nastavili, a druga polovica je smanjila njihovu upotrebu ili čak posve prestala.

Skeniranje mozga pokazalo je promijene u bijeloj tvari mozga kod onih koji su konzumirali alkohol. To može značiti smanjenu memoriju, pažnju i teže donošenje odluka u kasnijoj adolescenciji i odrasloj dobi. Kod osoba koje su koristile marihuane te promjene nisu uočene, piše Huffington Post.

Iako su studije koje pokazuju štetan utjecaj alkohola na mlade i odrasle i više nego dosljedne, studije o utjecaju marihuane nisu. Jedan od razloga je da marihuana zaista može varirati. Različiti sojevi sadrže različite razine THC i druge komponente marihuane.

Istraživači nisu sigurni zašto alkohol ima učinak, a  marihuana ne. Rekli su da ovo nije krajnje istraživanje, već da se moraju provesti daljnja istraživanja.

Iako ova najnovija studija ispituje učinak na tkivo mozga, istraživanje Sveučilišta Duke ranije ove godine pokazalo je da oni koji učestalo koriste marihuanu prije 18. godine imaju šanse da im to smanji kvocijent inteligencije.

S druge strane studija koju je provelo Sveučilište Oxford pokazala je da kanabis pomaže kod osjeta boli. Naime, kanabis ne smanjuje bol nego čini to da je osoba manje percipira, javlja BBC.

Istraživači su otkrili da psihoaktivna tvar u marihuani smanjuje aktivnost u dijelu mozga povezanom s emocionalnim aspektima boli.
Znanstvenici s Oxforda angažirali su 12 zdravih muškaraca za sudjelovanje u njihovoj studiji. Sudionici su  popili tabletu THC-a od 15 miligrama ili placebo.

Volonterima je potom u kožu utrljanja krema koja je izazvala bolan osjećaj.

Svaki sudionik je imao četiri magnetske rezonance koje su  otkrile kako se njihova aktivnost mozga promijenila kada se njihova percepcija boli smanjila.

Dr. Michael Lee, glavni autor studije  rekao je: ‘Otkrili smo da oni koji su uzeli THC, u prosjeku nisu prijavili svaku promjenu u boli’.

dnevno.hr

Prethodna objavaBića iz viših dimenzija
Slijedeća objavaMichael A. Cremo: Zabranjena arheologija i izgubljena prošlost čovjeka
Atma
Učinite od svog života ono najbolje što on može biti - nevjerojatno iskustvo, ispunjenje i putovanje. Stvorite ravnotežu tijela, uma i duše - budite svoji, živite slobodno, njegujte znanje, cijenite iskustvo, volite i budite sretni...

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.