Svakodnevna zbivanja koja traju mjesecima poput korone i potresa, koje je nemoguće predvidjeti hoće li vas zadesiti, izazivaju u svima nama zabrinutost, osjećaj nelagode, anksioznost, napetosti, panike, stresa. Stalno smo na oprezu, počinjemo sumnjati u svoje sposobnosti samoobrane. Ne znamo kako se ponašati u takvim situacijama i često ne prepoznajemo sami sebe i pitamo se – kako mogu tako reagirati.

Kako utjecati na osjećaje koji nas zaokupljaju

Gledate kako život poput jurećeg vlaka prolazi pored vas, odnoseći sa sobom sve vaše želje, nadanja, lijepe snove, pregršt sreće. A vi stojite i ne možete ništa učiniti jer vas je strah da će se nešto loše dogoditi ako ga pokušate zaustaviti. Anksioznost, nemir i sumnja postali su svakodnevica vašeg života i ne znate kako izaći iz tog začaranog kruga nedobroga, novog (ne)normalnog, kada sve ono što je bilo prije dobro i poznato, tako vama dragocjeno bezbrižno vrijeme sada je pretvoreno u sate ispunjene lošim predosjećajima.

Psihološki razgovori

Trudimo se usredotočiti na pozitivne misli, ali vanjske okolnosti, negativna energija koja nam se uvukla u krvotok i koju mjesecima “udišemo” čim kročimo na ulicu, ometaju nam razmišljanje o lijepom sunčanom danu. Nježnom dodiru našeg partnera, zajedničkom pripremanju večere… Je li to moja sudbina da živim u ovakvim vremenima nedobroga? Kako pobjeći od stalnog osjećaja nemira i straha što će se uskoro loše dogoditi? Hoću li izgubiti u jednom trenu sve što imam i volim? Zašto je anksioznost stalno prisutna?

Sve su to pitanja koja ostaju bez odgovora, ali ih i dalje uporno postavljamo sami sebi. Pretjerana zabrinutost zbog stresne situacije jedna je od najčešćih smetnji koje potaknu osobu da zatraži psihološku, ma bilo koju pomoć. Nakon posjete psihologu, koji vam je rekao da se smirite, pozitivno mislite, odlazite s receptom za tablete za smirenje u obližnju ljekarnu, vratite se kući i trenutno vam je malo lakše. A onda se spusti noć i vaša anksioznost, nemir i sumnja da će se opet nešto loše dogoditi vrate vas u okrilje bespomoćnosti.

Sumnja u bolje sutra

Sve otprije poznato promijenilo se. Partner vas više ne gleda s čežnjom, razdražljiv je, ne sluša što mu pričate. Radije provodi sate pred računalom nego u društvu s vama. Brine vas što će biti u bliskoj budućnosti. Hoće li se ikada sve vratiti kao u dobrim starim vremenima ili ćete dovijeka zaglibiti u novom normalnom. Vjerujte, niste sami, većina nas tako razmišlja. Ali ne možemo živjeti s neprestanim strahom. Osluškivati čudne zvukove i pritom misliti nije li se to opet zatreslo. Reagirati na svako drugačije ponašanje partnera od uobičajenog s osjećajem straha od napuštanja i grickati svoje živce zbog svega što se događa.

Povezano: Saznajte kako isplivati iznad površine negativnih emocija

Zato okupirajte svoje misli onime što vas u sadašnjem trenutku veseli. Pogledajte film koji vam na lice donosi osmijeh, popijte čašu omiljenog napitka, poljubite svog partnera ili mu pošaljite simpatičnu poruku. Uživajte u neodoljivom okusu najdraže čokolade ili  sladoleda, plešite, pjevajte, pa i zaplačite jer su suze praonica duše. A ako volite razgovarati, a nemate nekoga tko vas zna slušati i utješiti, nazovite naše savjetnike i uvjerit ćete se u moć liječenja riječima. Tu smo za vas uvijek, čak i onda kada je najteže.

Trebate razgovor? Javite nam se! 

Alternativni centar Zara