“Razumijevanje i mudrost su individualni i ne mogu se dijeliti kao što radimo sa stvarima. Mudrost zahtjeva unutarnji rast, koji se može postići samo osobnim trudom.”

Prije mnogo godina, u mračnom srednjem vijeku, papini su savjetnici silili papu da protjera sve Židove iz Rima. Neprikladno je, govorili su, da ti ljudi mirno žive u središtu katolicizma. Sastavili su proglas o izgonu i objavili ga na veliko nezadovoljstvo Židova koji su znali da će drugdje s njima lošije postupati nego u Rimu. Židovi su bili očajni i molili su papu da ponovno razmotri ukaz o izgonu.

Papa je bio pošten čovjek pa im je ponudio: neka Židovi izaberu nekoga tko će se s papom uputiti u teološku debatu pantomimom. Ako njihov predstavnik pobijedi, Židovi mogu ostati u Rimu.

Židovi su se sastali da razmotre prijedlog. Odbiti ga značilo bi biti protjeran iz Rima. Prihvatiti ga bi značilo pristati na određeni poraz, jer tko može pobijediti papu u raspravi u kojoj je papa sudionik i sudac. A bilo je nemoguće naći nekoga tko bi dragovoljno raspravljao s papom. Preuzeti teret sudbine Židova na svoja leđa, bilo je previše za svakoga.

Kada je vratar sinagoge čuo o čemu se radi, došao je velikom rabinu i ponudio mu da će on predstavljati Židove u raspravi. “Vratar?”, rekoše ostali rabini kad su za to dočuli. “Nemoguće! Eto”, reče veliki rabin, “nitko od nas ne želi raspravljati s papom. Ili će to biti vratar ili rasprave neće biti.” Budući da nije bilo nikoga drugog, vratara su ovlastili da raspravlja s papom.

Kada je osvanuo veliki dan, papa je sjedio na svom tronu na Trgu sv. Petra, okružen kardinalima, a nasuprot mnoštvu biskupa, svećenika i vjernika. Potom je došla omanja židovska delegacija u svojim crnim odijelima i bujnim bradama, a s vratarom u svojoj sredini.

Papa se okrenu vrataru i rasprava je započela. Papa je svečano podigao jedan prst prema nebu i njime pisao po zraku. Vratar je odmah energično pokazao prema tlu. Papa je bio donekle iznenađen.

Još svečanije, ponovno je podigao jedan prst i nepomično ga držao pred vratarevim licem. Na to je vratar podigao tri prsta i isto ih tako nepomično držao pred papom koga je ta kretnja iznenadila.

Potom je papa rukom posegnuo u svoje odijelo i izvukao jabuku. Na to je vratar posegnuo u svoju papirnatu vrećicu i izvadio plosnati komadić beskvasnog kruha.

Na to je papa glasno uzviknuo: “Židovski je predstavnik pobijedio u raspravi. Ukaz o izgonu se, dakle, povlači”.

Židovski su vođe odmah okružile vratara i odveli ga odatle. Kardinali su se u čuđenju natisnuli oko pape: “Što se dogodilo, Vaša Svetosti?” pitali su. “Mi nismo mogli slijediti brze udarce i protuudarce u raspravi.

“Papa je obrisao znoj sa čela i rekao: “Onaj je čovjek izvanredni teolog i majstor u raspravi. Najprije sam rukom pokazao prema nebu da naznačim kako sav svemir pripada Bogu. On je prstom pokazao dolje da me podsjeti kako postoji mjesto zvano pakao u kojem je đavo gospodar. Tada sam ja podigao jedan prst da naznačim kako je Bog jedan. Zamislite kako sam bio šokiran ka je on podigao tri prsta da naznači kako se taj Bog jednako objavljuje u trima osobama, potpisujući tako našu nauku o Presvetom Trojstvu! Kad sam uvidio da je nemoguće pobijediti teološkog genija, prebacio sam raspravu na drugo područje. Izvadio sam jabuku da naznačim kako je prema nekim novim modernim idejama zemlja okrugla. On je tog trenutka izvadio plosnati komad beskvasnog kruha da me podsjeti kako je prema Bibliji zemlja ravna. I zato mi nije preostalo drugo doli da priznam da je pobijedio”.

U međuvremenu su Židovi stigli u svoju sinagogu. “Što se dogodilo?” pitali su svi u čudu vratara. Vratar je bio ogorčen. “Bila je to velika besmislica”, odgovorio je, “najprije papa maše rukom kao da veli da svi Židovi moraju ići iz Rima. Ja sam upro prstom prema dolje da mu bude jasno da se mi nećemo nikamo micati. Tada on prijeteći upre prst u me kao da mi veli: nemoj se neslano šaliti sa mnom. Potom sam ja podigao tri prsta da mu velim kako se on trostruko neslano šali s nama kad je samovoljno naredio da napustimo Rim. A potom? Vidio sam da je on izvadio svoj ručak. I ja sam izvadio svoj”.

Prethodna objavaDijabetes – “Šećer na kraju”
Slijedeća objavaYoga nidra – bez pravog opuštanja nema ni prave snage!
Atma
Učinite od svog života ono najbolje što on može biti - nevjerojatno iskustvo, ispunjenje i putovanje. Stvorite ravnotežu tijela, uma i duše - budite svoji, živite slobodno, njegujte znanje, cijenite iskustvo, volite i budite sretni...

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.