Iako sadrži sulforan, rezultati nedavnih istraživanja su pokazala da samo svježa brokula djeluje antikancerogeno. Prema istraživanju objavljenom u časopisu Journal of Agricultural and Food Chemistry, termičkom obradom brokule udio sulforana u namirnici opada.

Bio dostupnost sulforana iz svježe brokule je 37%, a iz kuhane samo 3.4%. Sulforan je najvažniji isotiocijanat iz brokule.

Tkivo cvjetača, kao što su brokule, karfiol, kelj i prokulice, sadrži visok udio aktivne biljne kemikalije-glukozinolata. On se u tijelu metabolizira u isotiocijanate, snažne antikancerogene.
Glukorafanin, poznat i kao sulforan glukozinolat (SGS), je prekursor sulforana.

Nizozemski znanstvenici su u istraživanje uključili osam muškaraca. Uz uobičajenu prehranu-3 puta dnevno topli obroci-oni su tretirani i sa 200g pasirane svježe ili kuhane brokule. Nakon toga određena im je koncentracija sulforana u krvi i urinu. Količina glukorafanina u kuhanoj brokuli iznosi  61.4 mikromola, a zabilježeno je i prisustvo glukoiberina i glukobrasicina. Svježa brokula sadrži 9.92 mikromola sulforana bez ostalih isotiocijanata.

Manje sulforana izmjereno je u krvi i urinu nakon konzumiranja kuhane brokule. U usporedbi s kuhanom,  konzumiranje sveže brokule rezultira bržom apsorpcijom, većom biodostupnosti i većom količinom sulforana u plazmi.

Izvor:
Journal of Agricultural and Food Chemistry
Published online ahead of print, ASAP Article, doi: 10.1021/jf801989e
“Bioavailability and Kinetics of Sulforaphane in Humans after Consumption of Cooked versus Raw Broccoli”
Authors: M. Vermeulen, I.W.A.A. Klopping-Ketelaars, R. van den Berg, W.H.J. Vaes

Uredio: Syama Rasa das
Vijest preuzeta sa: http://www.foodnavigator-usa.com

Prethodna objavaDharma – Put Transcendencije
Slijedeća objavaDnevni Jyotish Horoskop za 24.04.2014.
Atma
Učinite od svog života ono najbolje što on može biti - nevjerojatno iskustvo, ispunjenje i putovanje. Stvorite ravnotežu tijela, uma i duše - budite svoji, živite slobodno, njegujte znanje, cijenite iskustvo, volite i budite sretni...

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.