atma.hr – 45

03.12. – 21.12.2019.

Naš prvo putovanje u Indiju bilo je 2003. godine. Nakon toga, svake godine se ponovo vraćamo privučeni njenom dubinom i tom drevnom vibracijom koja je utkana u svaku poru te stare tradicije.

Indija je neobična, lijepa i mistična. Obiluje osebujnim prizorima koji ostavljaju um u čuđenju i bude u nama samima davno zaboravljenu drevnost. Jogijska praksa je mnogo potentnija i pruža čovjeku mogućnost da zaroni duboko u sebe.

Nakon takvih putovanja mnogo je više razumijevanja u svijesti čovjeka, mnogo više slobode i lakoće u srcu. Vidjeli smo nekim dubljim očima kako se ophodimo prema životu. Imamo snagu da ga sve više iskonski živimo.

Ovaj retreat je za sve one koji žele doživjeti srž Indije, koji vole jogijsku praksu i žele ići dublje u iskustvo života.

Prvi dio retreata (6 dana) održat će se u Pushkaru. Pushkar je stari grad u Rajastanu, sat vremena avionom od New Delhija i važno mjesto hodočašća za Indijce. U sredini Pushkara je veliko Brahmino jezero koje svake godine posjete tisuće hodočasnika. Obiluje starim hramovima vrlo snažne energije. Pushkar je meka za turiste koji dolaze kupovati drago kamenje iznimne čistoće. Grad je miran, snažan i idealno mjesto za retreat.

Pushkar

atma.hr – 45

1. izlet

Napraviti ćemo izlet u hram Aloo Babe koji je udaljen 40 min rikshom od Pushkara.

Svako jutro od 07.00 do 08.15 posvetit ćemo se praksi pranayame i meditacije.

Prakticirat ćemo sjevernoindijski sistem i sistem ashtanga pranayame u skladu s mogućnostima svakog praktikanta. Pranayame su nauk same po sebi. Osvijestit ćemo način sjedenja pri izvođenju pranayama kako bi tijelo bilo istovremeno uspravno i opušteno; korištenje svih glavnih bandhi (mula, uddiyana, jalandhara i maha bandha); način udisanja/izdisanja i način zadržavanja daha (kumbhaka). Vrijeme provedeno na ovom retreatu probudit će ljubav prema ovom važnom dijelu jogijske prakse, donijeti uvid u njezin potencijal i razumijevanje suptilnih kretanja energija u tijelu.

Nakon pranayame chantati ćemo mantre, stare energetske formule koje pročišćavaju um i donose duboki smiraj.

Pushkar

Od 8.15 do 10.30 prakticirat ćemo mysore stil ashtanga yoge, a šesti dan bit će vođeni sat prve serije s tradicionalnim brojanjem na sanskrtu. Ashtanga yoga je intenzivna, integrirajuća jogijska praksa. Fokusiran rad s dahom, bandhama (energetskim lokotima) i drishtijima (točkama fokusa) snažno budi uspavanu energiju, usmjerava je u centralni kanal (sushumna nadi) i integrira je u kanalu. Kada se energija pokrene kroz sushumnu, polako prestaje uvjetovanost uma i svijest prepoznaje svoju pravu prirodu.

Od 11.00 do 12.00 imat ćemo bogati vegetarijanski brunch.
Nakon bruncha uživat ćemo u čarima Pushkara.

Večera je u 19.00.

Pushkar

atma.hr – 61
Drugi dio retreata (7 dana) provest ćemo na sjeveru Indije, u Rishikeshu, gradiću u podnožju Himalaje na rijeci Gangi.

Rishikesh odiše drevnošću starih vremena kada su meditacija, mantra, molitva i druge srodne prakse bile dio svakodnevnog života. Od davnih vremena jogiji su ovdje ulazili duboko u sebe duhovnom praksom. Ta drevna vibracija bit će naš saveznik koji podržava praksu i razvija intuitivnu snagu.

Jutarnji dio retreata isti je kao u Pushkaru.
07.00 – 08.15 pranayama i meditacija
08.15 – 10.30 ashtanga
11.00 – 12.00 brunch

Nakon toga istraživat ćemo Rishikesh. Sama šetnja ulicama Rishikesha posebno je iskustvo. Posjetit ćemo hramove, sjediti u energiji Kirtana, družiti se sa Sadhuima, sudjelovati u Ganga Aartiju, posjetiti pećine Vashishta i Loyal, meditirati uz Gangu, obići stari Maharishijev ashram i slaviti život na mjestu gdje se to radi tisućama godina.
Imat ćemo tri izleta.

Rishikesh

2. izlet

Posjetit ćemo pećinu Vashishta koja je udaljena 30 min vožnje od našeg smještaja. U njoj je Vashishta izvodio svoju praksu, a u novije vrijeme Swami Purushottamananda u pećini je pronašao svoj dom i idealno mjesto za svoju sadhanu. Pećinu krasi duboka tišina i vrlo snažna energija. Unutra ćemo meditirati. Ispred pećine manji je ashram i Ganga. Cijelo to mjesto odiše mirom, tišinom i svetošću.

Vashishta

Nakon Vashishte se vozimo 30min do Loyal pećine gdje živi Swami Hoshiyargiri. Swami održava mali hram koji se nalazi do ulaza u pećinu i meditira u pećini proteklih 19 godina. Tu ćemo provesti sat – dva istražujući pećinu i družeći se sa Swamijem.

3. izlet

Posjetit ćemo stari Maharishijev ashram gdje su Beatlesi proveli neko vrijeme usvajajući praksu meditacije i gdje su, inspirirani duhovnim otkrićima, pisali pjesme. Ashram je napušten posljednjih četrdesetak godina. Još uvijek izgleda bajkovito i privlačno. Izgrađen je po prirodnim zakonima i odiše mistikom.

Beatles ashram
Beatles ashram
Beatles ashram

atma.hr – 61
4. izlet (po dogovoru)

Posjet Haridwaru. Haridwar je stari grad gdje se svakih 12 godina odvija Maha Kumbhamela, najveća duhovna manifestacija na svijetu. Grad je nevjerojatno snažan i fascinantan za oko i za duh. Udaljen je 40 min taxijem od Rishikesha.

Haridwar
Haridwar

Zadnji dio retreata provest ćemo u Varanasiju (2 dana). Teško je opisati taj prastari grad, njegovu energiju, ljude i sve što se tamo događa. Varanasi je najstariji živući grad na svijetu i najsvetije mjesto u Indiji. Postoji protokol po kojem se pristupa ovakvim mjestima. Postupit ćemo po uputama Sadhua koji su nas upoznali s ovim unutarnjim zakonima.
Posjetit ćemo stare hramove, provozati se barkom, obići gatove, sudjelovati u večernjoj ceremoniji Ganga Aarati, posjetiti Manikarnika Ghat (gat za kremaciju) i doživjeti nevjerojatan intenzitet ovog grada. Snaga i vibracija Varanasija ostavljaju čovjeka u dubokom čudu, zahvalnosti i poniznosti prema veličanstvenosti Kreacije.
Mislimo da je ovo najljepši način završetka ovog retreata.

Varanasi
Varanasi
Varanasi

Opis puta:

atma.hr – 45

03.12.
let: Zagreb – Delhi – Ajmer

04.12.
Taxi: Ajmer – Pushkar
večera i spavanje

05. – 09.12.
07.00 – 08.15 pranayama i meditacija
Prvi dan, prije pranayame, napravit ćemo Shiva puju, staru ceremoniju koja čuva od negativnih planetarnih utjecaja, unapređuje zdravlje, ubrzava ostvarenje vlastitih aspiracija, donosi harmoniju, hrabrost i duboki mir. Pujom ćemo simbolično započeti ovo naše putovanje.
08.15 – 10.30 ashtanga mysore
11.00 – 12.00 brunch
Nakon bruncha uživat ćemo u čarima Pushkara.

10.12.
07.00 – 08.15 pranayama i meditacija
08.15 – 10.00 vođena prva serija ashtange s tradicionalnim brojanjem na sanskrtu
10.30 – 11.15 brunch
taxi: retreat – Ajmer
let: Ajmer – Delhi – Dehradun
taxi: Dehradun – Rishikesh
smještaj, večera i spavanje

Varanasi

11.12.
Nema jutarnje prakse.
10.00 – 11.00 brunch
Nakon bruncha dan ćemo provesti istražujući Rishikesh.

12.12. Puni mjesec
09.00 – 10. 30 puja i yagya
11.00 – 12.00 brunch
Izlet u Haridwar.

13.12. – 17.12.
07.00 – 08.15 pranayama i meditacija
08.15 – 10.30 ashtanga mysore
11.00. – 12.00 brunch
Istraživanje Rishikesha, posjete Vashishta i Loyal pećinama i starom Maharishijevom ashramu..

18.12.
07.00 – 08.15 pranayama i meditacija
08.15 – 10.00 vođeni sat prve serije ashtange s tradicionalnim brojanjem na sanskrtu
10.30 – 11.15 brunch
taxi: Rishikesh – Dehradun
let: Dehradun – Delhi – Varanasi
taxi: Varanasi aerodrom – Varanasi hotel
smještaj, večera i spavanje

19.12.
08.00 – 08.45 doručak
09.00 – vrijeme za Varanasi

20.12.
08.00 – 08.45 doručak
09.00 – vrijeme za Varanasi
taxi: Varanasi hotel – Varanasi aerodrom (poslije podne, ovisno o avionskim kartama)

21.12.
let: Varanasi – Delhi – Zagreb (rano ujutro)

atma.hr – 45

Cijena uključuje:

letove:
Zagreb – Delhi (vjerojatno presjedamo do Delhija)
Delhi – Ajmer
Ajmer – Delhi
Delhi – Dehradun
Dehradun – Delhi
Delhi – Varanasi
Varanasi – Delhi
Delhi – Zagreb (vjerojatno presjedamo do Zagreba)

taxi:
Ajmer aerodrom – Pushkar retreat mjesto
Pushkar retreat mjesto – Ajmer aerodrom
Dehradun aerodrom – Rishikesh
Rishikesh – Dehradun aerodrom
Varanasi aerodrom – Varanasi hotel
Varanasi hotel – Varanasi aerodrom

izlete:
1. Pećina Vashishta i Loyal (Rishikesh)
2. Izlet u Haridwar iz Rishikesha (po dogovoru)
3. Posjet hramu Aloo Babe (Pushkar)

smještaj:
retreat mjesto u Pushkaru
retreat mjesto u Rishikeshu
hotel u Varanasiju

praksu, Puju, Yagyu

hranu:
brunch i večeru u Pushkaru
brunch u Rishikeshu
doručak u Varanasiju

Cijena ne uključuje:

– prijevoz do Zagreba i na povratku od Zagreba
– snackove i večere u Rishikeshu i Varanasiju
– ulaz u stari Maharishijev ashram
– vizu za Indiju
– putno osiguranje (20 €)
– posjete hramovima i male donacije
– ayurvedske konzultacije, tretmane i slične dodatke
– vožnje rikshama


atma.hr – 45

Iskustva:

Dugo godina sam sanjala o odlasku u Indiju. Nekako nisam imala hrabrosti otići sama. Previše sam knjiga prije toga pročitala o Indiji… Tada se dogodio susret s Tončem na Ashtanga retreatu u Lumbardi. Odmah sam odlučila da želim s njim u Indiju. Bilo je to najsnažnije iskustvo u mom životu. Čarobni Rishikesh, pun sadhua i yogija, prastari Varanasi, Vashishta pećina na Gangi… uza sve to svakodnevna praksa pranayame i ashtange koju tijelo i um drugačije proživljavaju u Indiji nego kod kuće… sve je bilo kao u nekom snu, a pravo buđenje još uvijek traje, makar je prošlo godina i pol dana od povratka. Svaki dan je bio kao koncentrat uz jako širenje svijesti. Osjećam duboku zahvalnost i sreću zbog tog iskustva Indije.
Sonja Kolega

***

Kad sam odlučila otići na Tončev retreat u Indiju (i to 2 puta) znala sam da će to bit ne-turističko putovanje. Potpomognuto praksom ashtange iskustvo Indije se produbljuje – do granica mistike, bar za mene 🙂
Pećine, hramovi, sveti ljudi, prepune ulice svetih gradova – znači neposredno uranjanje u gustu predivnu energiju Indije. A pod vodstvom Tonča kao učitelja ali ipak više kao prijatelja čini ovo iskustvo još cjelovitijim i nezaboravnijim. Topla preporuka svima od srca.
Damjana Peternelj

***

Varanasi

Dva puta sam bila na Ashtanga Yoga intezivu u Indiji pod vodstvom Tonča Gulišije, 2017. godine i 2018. godine.
Opet bih išla ako bude moguće jer je vježbati yogu i putovati s ovim učiteljem neopisivo iskustvo za koje su riječi i premalo i previše za opisati ga.
Proživjeti je dovoljno.
Čitavo vrijeme um je zasut neočekivanim u svakom smislu.
Kroz intezivnu i duboku yoga praksu upoznavala sam sebe, svoje granice i uvjerenja o ograničenjima. Tijelo se otvaralo i otključavalo, uz osjećaj duboke nestrpljivosti koji se postupno otapao.
Tonči je poticajan i suosjećajan yoga učitelj, daje jasne povratne informacije o yoga praksi pojedinca, potičući osobu na napredak, no uz duboko poštivanje svačijih granica i fizičkih i drugih mogućnosti.
Ambijent same Indije i mjesta koja smo posjećivali kao i posebnih ljudi koje smo sretali, lomili su naučenu logiku.
Indija sama po sebi oduševljava i zapanjuje, svaka je situacija izvan utabanih putanja što mi je podizalo strahove i oslobađalo me u istih mah.
Ovo putovanje nije “samo” vježbanje yoge, nije “samo” turističko razgledavanje, ono je jedno potpuno novo i totalno iskustvo koje se otkriva još dugo nakon što se dogodilo.
U Tonča kao učitelja kojega dugo poznajem, koji istinski živi yogu, a u Indiji je bio jako puno puta, imala sam potpuno povjerenje.
Tko može, neka sebi daruje ovaj retreat.
Sanja Baković

***

Cijena: 2300 €
Rok za prijavu je 15.9. Do tada treba dati akontaciju od 1000 €, a ostatak do 01. 11. 2019.
Moguća su mala pomjeranja rasporeda retreata zbog avionskih karata.

Učitelj: Tonči Gulišija
www.ashtangayogasplit.com