Ashwaganhda je poznata kao Indijski Ginseng, izgrađuje koštanu moždinu, sprječava starenje. Jedna od najboljih biljaka za um – razbistruje ga i njeguje, regenerira hormone. Ashwagandha je najpoznatija po snažnom djelovanju koje pomaže da se um i tijelo bolje prilagode stresnim situacijama. Hrani živce i poboljšava živčani sustav kako bi se zadržala smirenost tokom stresnih situacija.

Energetski uravnotežuje: Vatu i Kaphu, blago povećava Pittu.

Djeluje na sva tkiva , ali uglavnom na mišićno, na masnoću, kosti, moždinu/živce, reproduktivna tkiva. Djeluje na pluća i bubrege, živčani, reproduktivni i dišni sustav.

Sredstvo za umirenje, afrodizijak, podmlađuje, hrana za mozak, protuupalno, prehranjuje sva tjelesna tkiva, uključujući zglobove i živce, ubrzavanje oporavka nakon bolesti.

Pomaže kod: alergija, općenite slabosti, psihičke iscrpljenosti, umora, bolova, revitalizacije , usporavanja starenja, seksualne slabosti, neplodnosti, gubitka pamćenja, gubitka energije u mišićima, pretjeranog rada, nesanice, paralize, slabog vida, reume, kožnih bolesti, kašlja, teškog disanja, anemije, otečenih žljezda, imunoloških problema, slabosti leđa i koljena.

Ne preporuča se uzimati kod zatvora, velike doze mogu izazvati probavne poremećaje.

Tradicionalno se koristi za ubrzavanje oporavka nakon bolesti.
Također je dobra za ljude koji se bave fizičkim radom pomažući tijelu da se prilagodi fizičkom stresu. Ona djeluje kao snažan tonik za vitalnost i starost. Prehranjuje sva tjelesna tkiva, uključujući zglobove i živce. Povećava sva tri aspekta uma: shvaćanje, pamćenje i sjećanje.

Ashwagandha prehranjuje krucijalnu povezanost um – tijelo i psihoneuro imunološku reakciju.

Pomaže u koordinaciji uma i čula, što je bitno za dobar i kvalitetan san. Uravnotežuje um, što je važno za osjećaj sreće kod mentalnog i emocionalnog stresa. Povećava kvalitetu i kvantitetu Ođasa koji je glavni kordinator između tijela i svjesnosti. Pomaže čistoj svjesnosti da sklizne u fiziologiju. Pomaže u čišćenju raznih nečistoća iz kanala u tijelu.

Ashwagandha povećava vitalnost i posjeduje afrodizijačka svojstva.

Ashwaganda podiže imunitet, te blagotvorno djeluje na nuspojave zračenja i kemoterapije,a mogla bi izravno ograničiti rast stanicea raka.

Kemijske analize su pokazale da je ashwagandha pravi rudnik minerala i biološki vrijednih tvari kao što su: kalcij, magnezij, željezo, cink, kobalt, bakar, vanadijum, vitalo-laktoni, fenolne komponente i tanini, flavonidi, proteini i slobodne amino kiseline, saponini, glikozidi, alkaloidi.
Ekstrakt ashwagande može povećati osjetljivost stanica raka na djelovanje terapije zračenjem. Budući da štiti zdrave stanice, a kancerozne čini podložnijima terapiji, ona bi mogla imati važnu ulogu u suvremenom liječenju raka.

Istraživanja utjecaja ashwagande na moždane valove otkrila su djelovanje na receptore GABA-e, na kojima djeluju i lijekovi poput Valiuma i Ativana.

Drugi istraživači su dokazali da ta biljka djeluje na receptore acetilkolina, poznatih po važnoj ulozi u preocesuiranju pamćenja. Izvješće o muškarcima i ženama koji su 40 dana redovito primali Ashwagandu, otkrilo je da su pripadnici skupine koja je uzimala Ashwagandu postigli bolje rezultate testova logičkog razmišljanja, rješavanja problema i vremena reakcije, nego pripadnici kontrolne skupine koji su uzimali Ginseng.

Ako se pomiješa s vrućim mlijekom i uzme prije spavanja, pomaže kod nesanice i tjeskobe. Ako Ashwagandu otopite u vrućem mlijeku zaslađenom medom ili šećerom, pojačat ćete njeno sedativno djelovanje.

nature_4u_ashwa

Ashwagandu možete naručiti u webshopu Kuća zdravlja:

Kuća zdravlja – Ashwagandha

 

 

 

Prethodna objavaSaturn, planet karme nakon 30 godina u Strijelcu: Strpljen-spašen!
Slijedeća objava7 načina kako možete postati manje sebični
Atma
Učinite od svog života ono najbolje što on može biti - nevjerojatno iskustvo, ispunjenje i putovanje. Stvorite ravnotežu tijela, uma i duše - budite svoji, živite slobodno, njegujte znanje, cijenite iskustvo, volite i budite sretni...

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.