Ovo moderno remek-djelo zasigurno nije za ljubitelje laganih holivudskih filmića, nerazmišljanje i razbibrigu nakon preslušavanja Lady Gage i odlaska u shoping centar – film je idealan za one koji traže ‘nešto više’…

Naslov filma:

Cloud Atlas (2012) – Drama / Misterija / SF

Ocjena:

IMDB – 8,2 / MC – 55%

Budžet:

102 milijuna dolara

Redatelj:

Lana Wachowski, Tom Tykwer & Andy Wachowski – Genijalan spoj tvoraca kultnih izdanja i redatelja kojeg svi pamte po bravurama poput ‘Trči, Lola, trči’ ili ‘Parfema’. Produhovljena bivša braća Wachowski jedini su istinski aktivisti u filmskoj industriji, a redateljska tehnika im je samo dodatna vrlina. Film je jedinstvena ambicija, iznimno složen projekt, koji se potvrdio kao potpuni pogodak. Wachowskiji su nakon ovoga spremni za svaki izazov jer je jednostavno nemoguće povjerovati da se s nečim ne bi mogli uhvatiti u koštac.

Glumci:

Tom Hanks – Veliki povratak holivudskog asa nakon nekoliko godina praznog hoda. Majstorski se transformirao iz uloge u ulogu, odigrao je neke od najtežih rola i ostao najupečatljiviji lik u filmu čija je glavna snaga glumačka izvedba.

Hale Berry – Ogroman zalogaj koji su joj uručili Wachowskiji prihvatila je i odlično odradila sve što se od nje očekivalo. Fantastična je činjenica kako film nudi više različitih žanrova, ovisno o životu i radnji, a Berry je briljirala u pojedinim segmentima. Jednostavno, dio je cjeline ovog iscrpnog ostvarenja.

Hugo Weaving – Ukoliko je prethodni dvojac ispunio sva očekivanja onda je Weaving još jednom dokazao da može glumiti apsolutno sve – od plaćenog ubojice do utvare. Genijalac za kojeg je pravo čudo što nije postao glumac s A liste. Možda ipak i nije jer čovjek očito bira kvalitetne uloge.

Film pogledajte:

Cinestar – Branimir Centar, Avenue Mall, Arena IMAX, Split, Rijeka, Osijek, Dubrovnik, Mostar

Komentar:

Ogromna očekivanja koja su Wachowskiji ostavili naslijeđem ‘Matrixa’ i ‘V For Vendetta’ mora se priznati – nisu narušena niti nakon gledanja filma. Gotovo nevjerojatno kompleksna radnja niti na trenutak nije bila konfuzna, dosadna zbog dužine trajanja ili pretenciozna. Knjiga Davida Mitchella savršeno je poslužila svrsi kao naputak za scenarij, a napokon, nakon puno godina, možemo priznati kako smo dočekali istinsku inovaciju na području filma. Koliko je film težak za percepciju dovoljno govori činjenica kako su se vodeći svjetski kritičari našli na potpuno suprotstavljenim stranama.

Jednima je film ‘najambiciozniji projekt ikada’ dok je drugima ‘trailer bez kraja i konca’. Definitivno će čvrsto uzeti poziciju kao kultno izdanje, vizualno besprijekoran i glumački britak, narativno fantastičan, no isto tako rezerviran za najzahtjevniju publiku i višestruko gledanje. Ovo moderno remek-djelo zasigurno nije za ljubitelje laganih holivudskih filmića, nerazmišljanje i razbibrigu nakon preslušavanja Lady Gage i odlaska u shoping centar – film je idealan za one koji traže ‘nešto više’. Ovaj puta je to svakako novo sijanje ideje o zajedništvu svih ljudi, povezanosti svega u svemiru i ideje za koju ginu samo najhrabriji. Definitivno film godine! Barem do Hobita…


dnevno.hr

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here