160×600 text-45 desno

„Usmjeri svoj um na Mene, budi predan Meni, slavi Me, ispruži se ispred Mene i doći ćeš k Meni. Doista ti to obećajem, jer ti si Mi drag.“ – Sri Krishna

Ovaj predivni citat iz Bhagavad Gite (18:65), bezvremenskog i pravodobnog svetog spisa, kojeg volim nazivati „Priručnik za život“, vječno je obećanje Gospodina Krishne svima nama.

U ovom divnom stihu Krishna nam otkriva naše božansko pravo po rođenju, dakle da pripadamo samo Njemu. Naš dio „ugovora“ u ovom ljubavnom odnosu je da predamo naše tijelo, um i srce Njemu. To bi trebalo biti stopostotno predanje – niti postotka manje! Bog je ljubomoran Bog; On je sramežljiv i ako se i jota svjetovne bolesti ušulja u nas, on će se povući u Svoj oklop kao kornjača, još dublje u naša srca.

Da biste ovo mogli postići trebate imati 100% vjere i 100% povjerenja u Njega. On neće otkriti svoje prisustvo umu koji sumnja. On želi biti siguran da Ga želimo u potpunosti, i to zbog ljubavi, a ne zbog nekih darova (siddhiji) koje nam može darovati. Drugim riječima, morate računati samo na Njega. Sva vaša „jaja trebaju biti u jednoj košari“. Ako je jedna vaša noga i dalje u svijetu, i ako tamo stavljate „sigurnost i obveznice“, ako se Bog s vama odluči igrati skrivača malo dulje, tada vi niste predanik, vi poslujete s Bogom. Baš poput mnogih novovjenčanih parova koji potpisuju predbračni ugovor „za svaki slučaj“.

Paramahamsa Vishwananda objašnjava: „Ne računajte na svoj vlastiti napor, ne računajte na svoju snagu, na svoju volju… Svojim vlastitim naporima dostići ćete nešto, no ako želite dostići vrhovno stanje predanosti, ako želite postići cilj života, postići ćete ga samo kada se zaista istinski predate samome Gospodinu“.

To je ono što odvaja učenja bhakti joge u odnosu na druge vrste joge. Paramahamsa Vishwananda dao nam je mnoge načine, alate i tehnike za postizanje te predaje: Japa kriya (ponavljanje božjeg imena), Simply Meditation, sveti rituali (puja, abhishekam, yajna), bhajani, slikanje, Atma Kriya Yoga.

Volio bih se koncentrirati na jednu od tih predivnih tehnika: na Atma Kriya Yogu. Mnogi učitelji i gurui poučavaju različite vrste kriya. Mnogi od njih poučavaju je kroz znanstveni pristup, koji je neupitan. No problem nastaje kada se previše fokusirate na samu tehniku i na svoj vlastiti napor u dostizanju cilja kriya joge.

Stoga ću osvijetliti drugačiji pristup toj temi. Mahavatar Babaji uputio je Paramahamsu Vishwanandu da podučava posebnu vrstu kriya joge, čiji je naglasak na bhakti. To je revolucionarni pristup jer mnoge moderne zapadne škole joge ne vole čuti riječ bhakti s obzirom da se ona povezuje s religijom i emocijama. No, bhakti nadmašuje sve to. Bhakti je prirodno stanje duše, koja se na sanskritu naziva atma.

Zaboravili smo kako voljeti i kako dijeliti ljubav. Ljubav nije nešto što možemo negdje kupiti i držati zaključanim. Jednom kada je osjetimo, prirodni impuls je da je dijelimo. To je priroda ljubavi (pyār). No riječ bhakti nosi drugu dimenziju ljubavi. Povezana je jedino s božanskom Ljubavi (prem). Prem je ta svevišnja Ljubav koja je najsnažnija sila univerzuma. Stoga bhakti, kada se probudi unutar našeg srca, reflektira prem (Božansku Ljubav).

Dakle, što god radili u bhakti jogi je da bismo probudili uspavanu prem. Sve vježbe koje radimo služe za micanje slojeva prljavštine oko nas kako bi mogao zasjati prem.

Atma Kriya Yoga je yajna (obred vatre) koju se spominje u mnogim stihovima Bhagavad Gite, koja pali svu nakupljenu karmu (posljedice prijašnjih radnji) kako sjeme ne bi moglo opet klijati – sjeme svjetovnosti, vezanosti za ovu zemaljsku stvarnost, za  identifikaciju s „ja“, „meni“ i  „moje“. Zbog ego identiteta, i njegovih nusproizvoda ponosa i arogancije, mi smo vezani za ovaj svijet i patimo.

Tehnike Atma Kriya Yoge su sjajna pomoć u ovom procesu transformacije. No same nas tehnike ne mogu voditi nigdje ako se fokusiramo jedino na njih, posebno ako se uvjerimo da samo vlastitim naporima možemo dostići vrhovnu stvarnost, i shvatimo naše jedinstvo s Bogom.

Vratimo se natrag na stih Bhagavad Gite i pogledajmo kako Atma Kriya Yoga djeluje u odnosu na predanost (bhakti).Gospodin Krishna kaže, „Usmjeri svoj um na mene…“. Ovo znači da u potpunosti utopimo naš um u Njemu. Kada ponavljamo Ime Božje, poput OM Namo Narayanaya, mi u potpunosti uranjamo naš um u Ime, u vibraciju Svetog Imena koje vibrira na vrlo visokim frekvencijama i na taj način izgara svjetovne tendencije uložene u strukturu mozga. Ova mantra znači „Ja se predajem Onome u kojem obitavaju sve stvari i koji obitava u svim stvarima.“ – Bog unutra i Bog svuda uokolo. Kako divna mantra za ponavljati, zar ne? Kada prakticiramo pranayama kriye, mi u cijelosti uranjamo naš um u dah koji nosi pranuPrana je životna energija – to je sam život. Druga riječ za pranu je Prananath (Gospodin života). Ako prane nema u našem životu, mi smo mrtvi za ovaj svijet. Stoja je lako zaključiti da kada udišemo, trebamo stalno biti svjesni (kriya) da udišemo životnu energiju (Bog) i da um i prana postaju jedno (joga). Ovaj proces odvajanja uma vrlo je dobro poznat u Patanjalijevim joga sutrama (1.2), yogaś-citta-vr̥tti-nirodhaḥ: „Joga je umirivanje turbulentnih valova uma.“ Kada to postignemo, shvatit ćemo da nismo odvojeni od našeg Stvoritelja, i samo tada može poteći prava bhakti. Tada odnos između atme i Paramatme (Boga) može biti obnovljen i produbljen. Dakle, Atma Kriya Yoga uvelike nam pomaže ispuniti svrhu života.

Gospodin Krishna nastavlja: “…slavi Me. Slavljenje znači staviti svu našu energiju i vjeru u Njega. On je jedini Stvoritelj i sam život. Stoga energija ne bi trebala biti potrošena na sitničave, svjetovne stvari. Ovaj bi obred trebalo raditi sa sto posto pažnje kako bi i rezultati mogli biti stopostotna predanost i Ljubav.

Gospodin Krishna je ovdje dao nalog, izravnu naredbu: “…ispruži se ispred Mene…”

On je ovdje vrlo jasan: svaki atom bi se trebao pokloniti Njemu, pjevati Njegovu slavu. Ne bi se trebali pokloniti niti jednoj drugoj misli već samo da Njega volimo. U Atma Kriya Yogi to se zove Vandana bhakti, koja je prožeta u neke od tehnika kako bi naše pružanje i predaja Stopalima Gospodina postali još lakšima.

Kakvo divno ohrabrenje Gospodina Krishne: „…i doći ćeš k Meni. Zaista ti to obećajem, jer ti si Mi drag.To je istinski čin bhakti: potpuna predaja Gospodina svojim bhaktama. To se zove Atmanivedan bhakti. U Atma Kriya Yogi, mi primamo inicijaciju u shaktipat koja se može objasniti kao spuštanje milosti, koja je jednaka onoj koju su Kristovi apostoli primili nakon što je njihov Učitelj uskrsnuo. To je božja milost koja zapečaćuje vječni savez između nas i Njega. U Njemu mi nalazimo vječno utočište, vječnu sigurnost, vječno ispunjenje.

Ama Kriya Yoga je ta milost i dao nam ju je Mahavatar Babaji kroz Paramahamsu Vishwanandu kao brzo izbavljenje od trostruke patnje materijalne egzistencije. Lako je dostupna i lako je se prakticira. Ja to zovem ‘završetak’. To je naša zadnja žrtva prije nego nas Gospodin uzdigne do Kraljevstva božjeg.

Zadnji dio stiha može se čitati kao „Uistinu ti obećajem: doći ćeš do Mene.“  Ne postoji radost veća od one kada dođe do tog jedinstva. Naježiš se samo dok čitaš ovo obećanje – od toga tvoje srce poskoči od uzbuđenja i blaženstva. Kada prakticiramo Atma Kriya Yogu, ovaj osjećaj možemo doživjeti jer je  Atma Kriya Yoga prožeta tom milošću (shaktipat inicijacija) kako bismo postigli Vječno Jedinstvo – Satcitānandu.

Više blog postova Swamija Kanjalochane pročitajte na: www.kanjalochana.com

Bhakti Marga nudi nekoliko meditativnih i fizičkih tehnika joge koje udovoljavaju različitim potrebama, interesima i životnim stilovima.

Želite li saznati više o Atma Kriya Yogi i ostalim tehnikama Bhakti Marga Sadhane te se prijaviti na tečajeve, posjetite:

www.bhaktimarga.hr/sadhana/

Tečajevi ovoga mjeseca:

RIJEKA – 14.-15. listopada
Informacije i prijave:
Edita Pushpami
[email protected]
mob: 091 515 7589

ZAGREB – 28.-29. listopada
Informacije i prijave:
Dunja Kanupriya
[email protected]
mob: 091 535 2450
25 BHAGAVAD GITA

BHAGAVAD-GITA

Dragulj svjetske književnosti - mudrost bez granica

Istina koju objavljuje je univerzalna i vječna, te je kroz tisućljeća nadahnjivala velike mislioce, teologe i filozofe istoka i zapada; Sokrata, Goethea, Schopenhauera, Einsteina, Junga i mnoge druge.
G.W.F. Hegel: “Bhagavad-gita je sposobna dati nam pravo shvaćanje univerzalnosti i uzvišenost religije.”
Albert Einstein: “Dok čitam Bhagavad-gitu, jedino pitanje koje mi se nameće jest kako je Bog stvorio svemir. Sve ostalo, suvišno je.”

926 stranica, tvrdi uvez, 16 slika u boji

Cijena: 150 kn - Kupi ovdje

Prethodna objavaKRALJEVI SVOG ŽIVOTA: Glavni znakovi visoko vibrirajućih ljudi
Slijedeća objavaZavaravanja u odnosima
Bhakti Marga
Paramahamsa Sri Swami Vishwananda je prosvjetljeni duhovni učitelj i osnivač Bhakti Marga pokreta - puta predanosti.Paramahamsa Sri Swami Vishwananda nam pomaže otvoriti srca prema božanskoj ljubavi. Uči nas kako se uzdići iznad granica religije kako bi iskusili sveprožimajuću energiju koja je zapravo samo ljubav.www.bhaktimarga.hr [email protected]

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.