Designed by Freepik

Proljeće je po mnogima naljepše doba godine. Doba kada se uspavana priroda budi, kada izlazimo iz sivila u šarenilo boja, raspoloženja i emocija. Kako priroda cvjeta tako i naše raspoloženje i volja jačaju. Sve oko nas vibrira, sve je živo i sve se pokreće.

atma.hr – 78
Slični procesi se pokreću i u našem tijelu. U proljeće cvate puno biljaka koje šire svoj miris i pelud, što Vata i Pitta konstitucijske tipove čini vrlo sretnim. Isto tako osobe Kapha konstitucije ili one koje imaju viška Kaphe u organizmu nailaze na probleme kao alergije, peludne groznice, problemi sa sinusima itd.

Ovaj period je sastavljen od elementa vatre i vode koji zajedno čine Pitta doshu. U proljeće radimo na tome da „iscijedimo“ višak vode i sluzi – Kapha doshe i uravnotežimo element vatre i vode. Previše elemenata vode i povišeni element zemlje – Kapa dohse, stvara u nama osjećaj težine, letargije, tromosti, depresije, ukratko to su toksini zvani Ama. Previše elemenra vatre i vode dovodi naše tijelo do upalnih procesa, glavobolja (naročito sinusnih), alergija itd.

U proljeće su najaktivniji organi jetra i žuč koji su glavni za čišćenje i procesuiranje toksina iz tijela. Naša jetra kada je čista prerađuje alergene koji dolaze iz peluda ili zagađenja, ali ako je naša jetra pod opterećenjem onda ima problema sa preradom i nama se pojavljaju simptomi određenih poremećaja, tipa peludne groznice ili alergije, začepljenih sinusa, curenja nosa itd.

atma.hr – 39

U atmosferi dominira Kapha dosha. Kako se snijeg topi pod suncem tako se i Kapha u nama topi i traži izlaz iz tijela što uzrokuje prehlade. Zato je ovo godišnje doba idealno za čišćenje tijela kroz procedure panchakarme i to Vamane ili terapeutskog povraćanja. Pošto je ovakva procedura vrlo zahtjevna ne savjetuje se da ju radite na svoju ruku, nego isključivo pod stručnim vodstvom. Jednostavnije varijante su sa procedurom zvanom Virechana koju možete sami raditi bez prevelike brige da nešto krivo napravite, ali svakako se i ovdje savjetujte sa stručnom osobom. Popularno je i čišćenje jetre.

Generalno je proljeće zdravo doba godine, osim za Kapha konstitucije ili ljude koji imaju Kapha poremećaj (većina ljudi ga ima jer se hrane uglavnom Kapha hranom – pekarski proizvodi, slatkiši). Pitta konstitucija će uživati prvi dio proljeća dok im druga polovica već može biti prevruća. Vata konstitucija se najbolje osjeća u proljeće, sretno i zdravo.

Ako na vrijeme „maknemo“ višak Kapha doshe i Ame iz tijela, eliminirati ćemo ili smanjiti uobičajene prehlade, alergije, gripe, groznice itd. Prehrana igra jako važnu ulogu kao i obično.

atma.hr – 75
Prehrambene navike

Jedite manje obroke više puta dnevno, a između obroka jedite voće. Tijekom proljeća izbjegavajte tešku i masnu hranu, slatke, kisele i slane namirnice jer imaju tendenciju povećati Kapha doshu. Striktno izbjegavajte crveno meso i tunu, mliječne proizvode osim mlaćenice i lassija te povremeno svježeg sira ili ghee-a. Morski plodovi ili pačje meso isto povećavaju Kapha doshu tako da bi i to trebalo izbjegavati.

Žitarice koje trebate izbjegavati su: pšenica, smeđa ili bijela riža (osim basmati vrste), tjestenine (kukuruzna, rižina ili neka druga vrsta koja nije pšenična je ok), bijeli kruh i pekarski proizvodi.. Izbjegavajte avokado, banane, kokos, datulje, lubenicu ili dinje, krastavce (svježe ili ukiseljene), buće ili tikve, batat jer sve navedeno povećava Kapha doshu.

Jedite namirnice koje su: gorke, trpke i ljute. Kao što su: mahunarke, leća, grašak, slanutak, grah, mahune soje. Žitarice: amarant, ječam, heljda, kukuruz, raž, zob, proso. Najbolje voće: jabuke, kruške, nar, bobičasto voće, trešnje, marelice i suho voće kao grožđice. Povrće koje je naročito dobro za Kapha doshu i sezonu su artičoke, šparoge, cikla, brokula, karfiol, mrkva, salata, rotkvica (rotkve) i sve vrste zelenog lisnatog povrća. Luk i češnjak sa umjerenim začinima su poželjni u ovoj sezoni.

atma.hr – 78
Za doručak možete jesti voće ili zobene ili ječmene pahuljice krupnog tipa (sa bademima i grožđicama) ili palačinke od heljdinog brašna (može i ječmeno, zobeno, kukuruzno), meni su osobno najfinije sa heljdinim.

Ručak i večera bi trebali biti laganiji jer se pokušavamo riješiti viška Kaphe koja se akumulirala tijekom zime, a ne nadodati još. Kombinacije gore navedenih mahunarki i žitarica sa povrćem je idealna za smanjivanja Kapha doshe. Krompir je dobar izbor bilo da ga zapečete ili kuhani ili pire kao prilog.

Obrok možete završiti sa mlaćenicom ili jogurtom (lassi) koji razrijedite sa vodom u omjeru jogurt 1 dio, a voda 2 dijela, te u to dodate prstohvat suhog đumbira ili kumina. Čim padne mrak ne jedite jogurt ili tvrde sireve. Koristite med kao zaslađivač ili jednostavno popijte toplu vodu sa čajnom žličicom meda na tašte ili između obroka. Možete na tašte popiti dvije čajne žličice domaćeg jabučnog octa i jednu čajnu žličicu meda sa toplom vodom. Jedite nakon 10-15 minuta. To je jako dobro za čišćenje toksina.

atma.hr – 39

Dijeta

Ovo je jedino doba godine kada nam Ayurveda govori da možemo slobodno postiti. Najbolje bi bilo jednom tjedno i to na soku od jabuke ili nara. Izbjegavajte hladna pića i sladolede, strpite se do ljeta kada je to poželjno! Izbjegavajte spavanje popodne jer to opet povećava Kapa doshu, smanjuje probavnu vatru-Agni i usporava probavu. Zato se opet strpite do ljeta jer je to tada dozvoljeno.

Rutina

Dižite se rano, najbolje sa izlaskom sunca. Yoga vježbe koje smanjuju Kapa doshu su: pozdrav suncu, luk, most, lotus, lav, deva, kobra, krava, mačka i tvist kralježnice. Svakako se savjetujte sa stručnom osobom vezano za yoga položaje!

Pošto je u ovoj sezoni povećano masno tkivo (medha dathu) poželjno je vježbati dosta intenzivno kao trčanje, joggiranje, planinarenje, bicikliranje i sve vježbe koje vam tjeraju znoj van. Jako dobra navika tijekom proljeća je ukapavanje medicinskog ulja u nos. Kapi za nos zvane Shadbindu ili Anu tailam su idealne kao svakodnevna higijena koja će držati kanale sinusa slobodne od sluzi i glavobolja.


Widget not in any sidebars

Bilje

Jako dobar detoks čaj koji će pojačati Agni (ubrzati metabolizam i pojačati rad enzima), smanjiti masno tkivo, pomoći pri izbacivanju toksina, blagi je diuretik. Kombinacija slijedećeg sjemenja u istom omjeru: korijander, komorač, kumin, i malo suhog đumbira. Druga opcija je kombinacija zvana Trikatu: isti omjer praha crnog papra, đumbira i dugog papra.

Sa našeg podneblja su najbolje biljke kao: čičak, maslačak, kopriva, sladić…

Ayurvedske biljke:

Yashtimadhu https://rasayana.hr/proizvod/sladic/
Ashwagandha https://rasayana.hr/proizvod/ashwagandha/
Lashuna https://rasayana.hr/proizvod/cesnjak/
Triphala https://rasayana.hr/proizvod/triphala/
Guduchi https://rasayana.hr/proizvod/guduchi/
Arjuna https://rasayana.hr/proizvod/arjuna/

Branko Marković B. S. Ayurveda

www.rasayana.hr

44 AYURVEDA

banner za knjige AYURVEDA