Ako mislite da je ovo vrlo kontroverzna tema – u pravu ste. S jedne strane imamo entuzijaste sirove prehrane koji preporučuju sirovu hranu svakome. Ovo je temeljeno na činjenici da je sirova hrana bogata nutrijentima, enzimima i pranom (životnom energijom). S druge strane, mnogi ayurvedski izvori uključujući Charak Samhitu preporučuju prehranu koja se sastoji prvenstveno od kuhane hrane.

Piše: Dr. Mark L. Vinick
To je zbog toga jer se kuhanjem povećava element vatre, agni, koji je esencijalan kod asimilacije nutrijenata i kod njihove preobrazbe u tjelesna tkiva. Stoga, kako pomiriti ova dva oprečna pogleda? Je li jedan od njih ispravan, a drugi pogrešan? Koji trebamo slijediti da bi stvorili i zatim održali optimalno zdravlje? Ako je Ayurveda cjeloviti sustav, a tvrdi da jest, trebalo bi primijeniti njene principe u svaku dijetu ili životnu filozofiju te dobiti vrijedan uvid kako izvući najviše dobrobiti iz toga i stvoriti harmoniju.

Mnogi od nas su iskusili dobrobiti sirove prehrane i sokova: povećanu energiju, bistrinu uma, polet, blistavi ten, gubitak težine, samo da spomenemo neke… Postoje zasigurno mnogi dokumentirani slučajevi osoba koje su prebrodile ozbiljne zdravstvene probleme sirovom prehranom. Bez obzira na naš filozofski stav, ne možemo zanemariti ili odbaciti ovakva dramatična otkrića.

S druge strane, kako možemo shvatiti one koji su imali sve samo ne dobra iskustva jedući prvenstveno nekuhanu hranu? Negativni simptomi mogu uključivati nadutost, vjetrove, zatvor, nesanicu i sl. Postoje slučajevi kod osoba koje su duže vrijeme prakticirale sirovu prehranu te su razvile neravnotežu i čak ozbiljnija stanja kao što su žutica, problemi s jetrom, iscrpljenost i neurološke smetnje. Preporuka je za one koji biraju ‘sirovi put’ da primjene neke od drevnih ayurvedskih mudrosti koje im mogu pomoći da izbjegnu potencijalne probleme ta da im pomognu održati dobro zdravlje. Ayurveda prepoznaje naše jedinstvene individualne razlike. Ne postoji samo jedan pristup prehrani koji je idealan za svakoga.

Kako bi ispravno odredili naše optimalne potrebe, trebamo uzeti u obzir više faktora: individualnu tjelesnu građu (prakruti), prirodu njihove neravnoteže i simptoma (vikruti), klimatske utjecaje i godišnja doba, životnu dob, zanimanje itd… Generalno, pitta osobe ili pitta/kapha osobe bez značajnije neravnoteže vatte mogu vrlo dobro prihvatiti neku vrst sirove prehrane, posebno u kasno proljeće i ljeto. Većina, ako ne i svi glavni zagovornici sirove prehrane imaju dominantnu pittu. Element vatre u njihovoj tjelesnoj konstituciji im dopušta takvu rashlađujuću dijetu. Ali, ako netko ima ozbiljnu neravnotežu vatte, koja se sastoji u pretjeranoj zabrinutosti i tjeskobi osjećaju preplavljenosti, vrtoglavice, manjka koncentracije, suhoće, nadutosti, vjetrova i zatvora, oni možda trebaju dijetu koja je hranjiva, topla, vlažna, lako probavljiva, odnosno kuhana, kako bi ozdravili.

Jedan od glavnih razloga za konzumaciju hrane u svom izvornom obliku je da je takva hrana bogata pranom. Prana se obično definira kao životna energija ili vitalna sila života, ali ako istražimo dublje vidimo da je ona i mnogo više od toga. Prasna Upanishad nam nudi dublji uvid u ovu neuhvatljivu supstancu. Ona tvrdi da sve što postoji u univerzumu, živo ili neživo, ovisi o prani. U tijelu, prana se manifestira kroz pet oblika vatteprana, udana, samana, vyana i apana. Izvan našeg tijela nalazimo pranu u tri oblika: soma (rashlađujući utjecaj Mjeseca), agni (zagrijavajući utjecaj Sunca) i marut (suptilni vibracijski utjecaj iz elemenata etera i zraka). Ove osobine, a ne doshe same po sebi su one koje postoje unutar hrane. Široko je prihvaćeno da kuhanje uništava pranu te je pretvara u “mrtvu hranu”. Ali ako je agni (vatra) jedna od osobina hrane, možda je potrebno preispitati ovakvo shvaćanje. Prekuhana hrana je ta u kojoj ima manje prane, a to je zbog toga što jak agni, smanjuje somu.
Također, kuhanje u mikrovalnoj pećnici, gdje se molekule hrane brzo i nasilno međusobno sudaraju, stvarajući trenje, vrućinu i mnogo slobodnih radikala je štetno. Sporo kuhanje na vatri (drvo idealno, iako je plin puno praktičniji) je ayurvedska preporuka za maksimalnu iskorištenost nutrijenata iz naše hrane koji će na taj način biti preobraženi u zdravo tkivo. Stoga, znači li to da je kuhanje jedini način dopuštanja agniju da pomogne preobražaj hrane u tkivo? Što je sa sirovim sokovima? Sirovi sokovi, voćni i povrtni pružaju ono najbolje od sirove prehrane. Poanta je u asimilianju nutrijenata kako bi oni pružili otpimalne hranjive vrijednosti svim tkivima u tijelu. Vanjski sloj voća i povrća je prvenstveno sastavljen od celuloze, a budući nam nedostaje enzim celulaza koji razbija celulozu, potrebno je ili kuhati ili praviti sok ili žvakati dok god hrana ne postane tekuća. Bez kuhanja element vatre je smanjen što može stvoriti neravnotežu zbog prehladne, suhe, laganih svojstava sirove hrane. Stoga, kako možemo umanjiti te učinke i u potpunosti iskoristiti našu sposobnost da stvorimo i održimo optimalno zdravlje?

Koristeći ove jednostavne ayurvedske principe, svaka se prehrana može uravnotežiti:

  1. Izbjegavajte hladnu hranu i pića. Sve što izvadite iz hladnjaka neka odstoji na sobnoj temperaturi prije konzumacije.
  2. Pijenje vruće vode, uz obroke i između njih, vam može pomoći da osigurate toplinu tijelu. Dodavanje malog komada svježeg korijena đumbira u vruću vodu će jako pomoći da se poveća agni, vatreni element te da se popravi probava i upijanje nutrijenata.
  3. Korištenje blendera te konzumiranje hrane u tekućem obliku će smanjiti suhoću.
  4. Dodavanje svježeg soka limuna ili limete u hranu povećava agni zbog svog kiselog okusa.
  5. Korištenje organskog ekstra djevičanskog maslinovog ulja u salatama i ostaloj suhoj hrani pomaže da se smanji njihova vatta osobina te pruža neophodne masne kiseline tijelu.

Pobrinite se da se svako jelo sastoji od šest okusa: slatki, kiseli, slani, gorki, ljuti i trpki. To će dodatno obogatiti prehrambenu vrijednost vaše hrane te stvoriti dublji osjećaj blagostanja, zadovoljstva i harmonije.
Prethodna objavaMoć raspitivanja
Slijedeća objavaDnevni Jyotish Horoskop za 15.03.2014.
Atma
Učinite od svog života ono najbolje što on može biti - nevjerojatno iskustvo, ispunjenje i putovanje. Stvorite ravnotežu tijela, uma i duše - budite svoji, živite slobodno, njegujte znanje, cijenite iskustvo, volite i budite sretni...

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.