Foto: pixabay.com

Otkriće Isusovog vremena u Indiji savršeno se podudara s Isusovim izgubljenim godinama, kao i s njegovim rođenjem na Bliskom istoku. U dokumentarcu BBC-a, “Isus je bio budistički redovnik”, stručnjaci teoretiziraju da je Isus izbjegao razapinjanje, te se u svojim srednjim kasnim tridesetim vratio u Indiju, zemlju koju je toliko volio.

Uvijek govori dobro o drugima…
Od 13. do 29. godine ne postoji biblijski, zapadni ili bliskoistočni zapis o Isusovu mjestu boravka ili aktivnostima u Palestini. Poznata kao “Izgubljene godine”, ova zjapeća rupa ostala je nepoznanica sve do otkrića 1887.

Krajem 19. stoljeća ruski liječnik Nicolas Notovitch monogo je putovao po Indiji, Tibetu i Afganistanu. Svoje iskustvo i otkrića zabilježio je u svojoj knjizi “Nepoznati život Isusa Krista” iz 1894. godine.

U jednom trenutku tijekom putovanja, Notovitch je slomio nogu 1887. i oporavljao se u tibetanskom budističkom samostanu Hemis u gradu Leh, na samom vrhu Indije. Ovdje su monasi pokazali Notovitchu dva velika žućkasta dijela dokumenta pisanog na tibetanskom jeziku pod naslovom Život svetog Isse.

Tijekom svog boravka u samostanu, Notovitch je preveo spis koji govori istinitu priču o djetetu po imenu Isus (tj. Issa = “sin Božji”) rođenom u prvom stoljeću u siromašnoj obitelji u Izraelu.

Ne vjeruj svemu što misliš…

Isusa su vedski učenjaci, koji su ga podučavali svetim budističkim tekstovima od 13. do 29. godine, prozvali “sinom Božjim”. Notovitch je preveo 200 od 224 stiha iz spisa.

Tijekom svog boravka u samostanu 1887. godine, jedan je lama objasnio Notovitchu sveobuhvatni stupanj prosvjetljenja koji je Isus dosegnuo, prenosi Conscious reminder.

Issa [Isus] je veliki prorok, jedan od prvih nakon dvadeset dva Buddhe, rekao je lama Notovitchu. On je veći od bilo kojeg od svih Dalaj Lama, jer on je dio duhovnosti našeg Gospodina. On je taj koji vas je prosvijetlio i koji je dopustio svakom ljudskom biću da razlikuje dobro i zlo. Njegovo ime i njegova djela zabilježeni su u našim svetim spisima.

Otkriće Isusovog vremena u Indiji savršeno se podudara s Isusovim izgubljenim godinama, kao i s njegovim rođenjem na Bliskom istoku. Kada veliki budist ili Sveti čovjek (tj. Lama), umre, mudraci se posavjetuju sa zvijezdama i drugim znamenjima i kreću – često na izuzetno duga putovanja – da pronađu novorođenče koje je reinkarnacija Lame.

75Kada je dijete dovoljno staro, odvodi se od roditelja i obrazuje se u budističkoj vjeri. Stručnjaci nagađaju da je to temeljno podrijetlo priče o trojici mudraca, a sada se vjeruje da je Isus odveden u Indiju s 13 godina i podučavan kao budist. U to vrijeme, budizam je već bio 500-godišnja religija, a kršćanstvo, naravno, nije ni počelo.

Rečeno je da je Isus posjetio Kašmir kako bi proučavao budizam. “Bio je inspiriran Buddhinim zakonima i mudrošću”, rekao je viši lama iz samostana Hemis novinskoj agenciji IANS. Glava budističke sekte Drukpa, Gwalyang Drukpa, koji vodi manastir Hemis, također potvrđuje priču.

224 stiha su dokumentirana od strane drugih, uključujući ruskog filozofa i znanstvenika, Nikole Roericha, koji je 1952. zabilježio priče o Isusovom vremenu u samostanu.

Isus je proveo vrijeme u nekoliko drevnih gradova Indije, kao što su Benares ili Varanasi. Svi su ga voljeli jer je živio u miru s vaišjama i shudrama koje je podučavao i pomagao im, piše Roerich.

Uvijek govori dobro o drugima…
Isus je neko vrijeme proveo učeći u drevnim svetim gradovima Jagannath (Puri), Benares (u Uttar Pradesh) i Rajagriha (u Biharu), što je izazvalo brahmane da ga ekskomuniciraju i zbog toga je pobjegao u Himalaje gdje je proveo još šest godina, proučavajući budizam.

Njemački znanstvenik, Holger Kersten, također piše o ranim godinama Isusa u Indiji u knjizi “Isus je živio u Indiji”.

Mladić stiže u regiju Sindh (uz rijeku Ind) u društvu trgovaca, piše Kersten. Smjestio se među Arijevcima s namjerom da se usavrši i uči iz zakona velikog Buddhe. Puno je putovao kroz zemlju pet rijeka (Punjab), kratko ostao s Jainima prije nego što je krenuo prema Jagannathu.

I u dokumentarcu BBC-a, “Isus je bio budistički redovnik”, stručnjaci teoretiziraju da je Isus izbjegao njegovo razapinjanje, te se u svojim srednjim kasnim tridesetim vratio u zemlju koju je toliko volio.

Ne vjeruj svemu što misliš…

Ne samo da je izbjegao smrt, već je također posjetio židovske doseljenike u Afganistanu koji su izbjegli sličnu tiraniju židovskog cara Nabukodonozora.

Mještani potvrđuju da je Isus sljedećih nekoliko godina proveo u Kašmirskoj dolini gdje je živio sretno do svoje smrti u 80-godišnjoj dobi.

Sa šesnaest godina svoje mladosti provedene u regiji, kao i otprilike posljednjih 45 godina, to znači da je Isus proveo ukupno otprilike 61 do 65 godina svog života u Indiji, Tibetu i susjednom području.

Mještani vjeruju da je pokopan u svetištu Roza Bal u Srinagaru, u Kašmiru. BBC je posjetio svetište i možete ovdje pročitati što su tamo pronašli.

ATMA – Pripremila: Suzana Dulčić

25 BHAGAVAD GITA

BHAGAVAD-GITA

Dragulj svjetske književnosti - mudrost bez granica

Istina koju objavljuje je univerzalna i vječna, te je kroz tisućljeća nadahnjivala velike mislioce, teologe i filozofe istoka i zapada; Sokrata, Goethea, Schopenhauera, Einsteina, Junga i mnoge druge.
G.W.F. Hegel: “Bhagavad-gita je sposobna dati nam pravo shvaćanje univerzalnosti i uzvišenost religije.”
Albert Einstein: “Dok čitam Bhagavad-gitu, jedino pitanje koje mi se nameće jest kako je Bog stvorio svemir. Sve ostalo, suvišno je.”

926 stranica, tvrdi uvez, 16 slika u boji

Cijena: 150 kn - Kupi ovdje

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.