Većina ljudi vjerojatno ne jede brokulu zbog okusa, već zbog zdravlja. Brokula je odličan izvor sulforafana, prirodnog spoja kod biljka koji se pokazao uspješnim kod prevencije raka. No, nova istraživanja pokazuju da ljudi koji ne kuhaju brokulu na pravi način zapravo sav trud doslovno ‘bacaju u vodu’. Ako ćete brokulu pripremati u mikrovalnoj, ona će već nakon 1 minute izgubiti veliki dio svojih nutritivnih svojstava i ono što je čini moćnim borcem protiv raka, prenosi Daily Mail.

Naime, rezultati istraživanja su pokazali da je brokulu, jednu od najzdravijih namirnica na svijetu, najbolje pripremati na pari, i to tek 3 do 4 minute. Kažu da parenjem, dok ne poprimi svijetlo zelenu boju, može poboljšati svoje sposobnosti u borbi protiv raka.

Brokula je odličan izvor sulforafana, prirodnog spoja kod biljka koji se pokazao uspješnim kod prevencije raka. Parenje do pet minuta je najbolji način da se zadrži enzim mirosinazu, koji je potreban za formaciju sulforafana, tvari koja ima moćna antioksidacijska i antikancerogena svojstva.

“Procesuiranje hrane se kroz povijest temelji na pojačavanju okusa hrane, izgledu i mikrobiološkoj sigurnosti,” ističe dr. Elizabeth Jeffery, istraživačica na Sveučilištu Illinois.

“Naš je zadatak da idemo dalje. Obrada mora osigurati da bioaktivi – tvari koje štite od raka – dolaze u naš probavni sustav u obliku koje tijelo može koristiti”.

Dr. Jeffery je također otkrila da kuhana ili obrađena u mikrovalnoj pećnici, brokula još uvijek može proizvesti sulforafane ako se konzumira s drugim sirovim namirnicama koje sadrže mirozinazu.

“Gorušica, rotkvice, rukola, wasabi ili neko drugo nekuhano povrće, kao što su salata od kupusa, sadrže mirozinazu, a vidjeli smo to može vratiti formiranje sulforafana,” rekla je dr. Jeffery.

Ovo nije prva studija koja pokazuje kako način na koji se hrana priprema može utjecati na učinkovitost namirnica u zaštiti od razvijanja raka.

“Prehrana nije samo ono što se događa hrani prije nego što dođe na police u trgovini,” izjavljuje Alice Bender, pomoćnik direktora Američkog instituta za istraživanje raka (Cancer Research Associate Director of Nutrition Programmes).

“Ovo istraživanje pokazuje da ono što napravite u vašoj kuhinji ima veliki utjecaj na voće i povrće u kontekstu njihove uloge u prevenciji raka.”

Prethodna objavaDnevni Jyotish Horoskop za 13.11.2013.
Slijedeća objavaVegetarijanstvo u religijama svijeta – Rano kršćanstvo
Atma
Učinite od svog života ono najbolje što on može biti - nevjerojatno iskustvo, ispunjenje i putovanje. Stvorite ravnotežu tijela, uma i duše - budite svoji, živite slobodno, njegujte znanje, cijenite iskustvo, volite i budite sretni...

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.