Znanstvenici su sve više uvjereni kako brza hrana može stvoriti jednaku tjelesnu ovisnost poput uličnih droga kao što je heroin.

Istraživači sa Rockefeller sveučilišta su otkrili kako hrana bogata mastima i šećerom tjera mozak da proizvodi veliku količinu kemikalija za osjet koje uzrokuju ovisnost o drogama, neke od navedenih kemikalija su kortizol, dopamin, galanin i serotonin. Kroz određeno vrijeme, redovna konzumacija brze hrane može stvoriti disbalans u tim kemikalijama, što nas tjera da jedemo sve više i više kako bi povratili normalnu razinu.

„One uzrokuju da imamo jaču želju,“ kaže Rosa Lopez, iz odjela za zdravlje New Yorka. „One su tjelesna promjena.“

Nedavna studija istraživača sa Scripps istraživačkog instituta potvrdila su ovaj dugoročni efekt hranjenjem štakora ili sa zdravom dijetom, zdravom dijetom kojoj je dodana mala količina brze hrane, ili sa zdravom dijetom uz neograničenu količinu brze hrane. Štakori iz prve dvije skupine su ostali zdravi, dok su oni iz treće skupine obilno uzimali brzu hranu i ubrzo postali pretili.

„Vi jednostavno izgubite kontrolu. To je znak ovisnosti,“ rekao je istraživač Paul Kenny.

Kada su istraživači direktno stimulirali centre za užitak kod štakora, otkrili su kako pretili štakori trebaju puno više podražaja nego ostali štakori da bi dobili isti efekt. To ustvari znači kako je prehrana brzom hranom otupila njihove centre za užitak u mozgu, stvarajući ovisnost.

„Ovo je najpotpuniji dokaz danas koji ukazuje na iste neuro-biološke temelje pretilosti i ovisnosti o drogama,“ rekao je istraživač Paul Johnson.

Iz razloga što je ovisnost o brzoj hrani jednako teška kao i ovisnost o pušenju, Lopez predlaže da se za početak otpusti jedna loša navika. Dobar početak je izbacivanje gaziranih sokova.

„Na neki način, brzu hranu trebamo promatrati kao što liječeni alkoholičari promatraju alkohol: jedan zalogaj je previše, a tisuću nije dovoljno,“ zaključuje Jack Challem u svojoj knjizi “The Food-Mood Solution”.
David Gutierrez

http://avadhuta.hr/zanimljivosti/759/brza-hrana-stvara-jednaku-ovisnost-kao-ulicne-droge