Carl Sagan je osmislio alat za razotkrivanje gluposti i kritičko razmišljanje, što uključuje ovih devet pravila:

  1. Kad god je moguće provjerite sve “činjenice” iz drugih izvora osim iz onog kojeg imate
  1. Ohrabrite neovisnu raspravu o dokazima od strane poznatih zagovornika iz svih kuteva gledanja
  1. Argumenti autoriteta imaju malu vrijednost. “Autoriteti” su činili pogreške u prošlosti. Tako će biti i u budućnosti. Možda je bolje reći kako u znanosti nema autoriteta. U najbolju ruku postoje stručnjaci.
  1. Razmotrite više od jedne pretpostavke. Ako nešto treba objasniti, razmislite o svim različitim načinima na koji se to može objasniti. Zatim razmislite o testovima pomoću kojih možete sustavno opovrgnuti svaku od ovih alternativa. Ono što vam ostane, pretpostavke koje se odupru opovrgavanju u ovom Darwinovskom načinu odabira imaju mnogo bolje šanse biti pravi odgovor nego da ste jednostavno samo prihvatili prvu ideju koja vam je pala na pamet.
  1. Pokušajte ne biti previše vezani za jednu od pretpostavki, samo zbog toga što je vaša. To je samo usputna stanica u potrazi za znanjem. Zapitajte se zašto vam se ta ideja sviđa. Pošteno ju usporedite s ostalim idejama. Pokušajte pronaći razlog za odbijanje ove ideje. Ako vi to ne učinite, netko drugi hoće.
  1. Izmjerite. Ako to što objašnjavate ima nekakvu mogućnost mjerenja, neke brojčane vrijednosti, izmjerite, jer ćete lakše razlikovati sve pretpostavke. Ono što je nejasno a može imati vrijednost ima i mnogo objašnjenja. Naravno, postoje istine koje treba potražiti u raznim kvalitativnim izazovima i problemima s kojima smo se dužni suočiti, ali pronaći ih je još izazovnije.
  1. Ako postoji niz zaključaka, svaki od njih mora vrijediti, uključujući premise, a ne samo većina njih.
  1. Ockhamova britva. Ovo praktično pravilo nam govori kako između dvije pretpostavke, koje objašnjavaju temu podjednako dobro, treba odabrati jednostavniju.
  1. Uvijek se zapitajte može li pretpostavka biti, barem u teoriji, lažna. Prijedlozi koji ne mogu biti provjereni, za koje se ne može pokazati jesu li ispravni ili ne, ne vrijede mnogo. Razmotrite na primjer ideju kako je naš svemir i sve u njemu samo maleni elektron, malena čestica, u puno većem svemiru. Ali ako nikada ne možemo steći neke informacije van našeg svemira, nije li onda ovu ideju nemoguće pobiti? Morate biti u mogućnosti provjeriti tu tvrdnju. Okorjeli skeptici moraju dobiti priliku praćenja vašeg razmišljanja, ponoviti opet vaše pokuse i vidjeti dobijaju li iste rezultate.