Ove jednostavne mantre mogu nam pomoći u prevladavanju patnje.

Kada volite nekoga, morate biti istinski prisutni za njega ili za nju.

Otac je upitao svog sina, desetogodišnjeg dječaka kojeg poznajem, što želi za rođendan, a on nije znao što odgovoriti.

Njegov otac je vrlo bogat i mogao mu je kupiti gotovo sve.

No, dječak je samo rekao: “Tata, tebe želim!”

Njegov je otac prezaposlen – on nema vremena za svoju ženu ili svoju djecu.

Kako bi pokazali pravu ljubav, moramo biti dostupni.

Kada bi otac naučio kako svjesno udisati i izdisati i biti prisutan za svog sina, on bi mogao reći:

“Sine moj, ja sam stvarno ovdje za tebe.”

Najveći dar koji možemo dati drugima je naša istinska prisutnost.

“Ovdje sam za tebe” je mantra koja treba biti izgovorena u savršenoj koncentraciji.

Kada ste koncentrirani – stvarate prisutnost i sve što izgovorite je mantra.

1. mantra: “Dragi, ovdje sam za tebe.”

To ne mora biti na sanskrtu. Mantru možete izgovarati na svom jeziku: “Dragi, ovdje sam za tebe.”

Ukoliko ste doista prisutni, ova mantra će proizvesti čudo. Postajete stvarni, druga osoba postaje stvarna i život je stvaran u tom trenutku. Usrećujete sebe i drugu osobu.

2. mantra: “Znam da si tu i vrlo sam sretan.”

“Znam da si tu i vrlo sam sretan” je druga mantra. Kad pogledam mjesec, udahnem duboko, izdahnem i kažem: “Mjeseče, znam da si tu i vrlo sam sretan.” Učinim isto s jutarnjom zvijezdom.

Prošlog proljeća u Koreji, hodao sam između stabala magnolije, promatrao sam cvijeće magnolije i rekao: “Znam da si tu i jako sam sretan.” Kada ste uistinu prisutni i prepoznajete tuđu prisutnost – to je čudo. Kada razmišljamo o prekrasnom zalasku sunca, ako ste uistinu prisutni,duboko ćete ga cijeniti.

Gledajući zalazak sunca, osjećat ćete se vrlo sretni. Kada ste uistinu prisutni bit ćete u stanju prepoznati i cijeniti prisutnost drugoga – pun mjesec, zvijezdu sjevernjaču, cvijeće magnolije ili osobu koju najviše volite.

Prvo vježbajte duboko disanje kako bi se umirili, a onda sjedite blizu osobe koju volite i zatim u tom stanju duboke koncentracije, izgovorite drugu mantru. Vi ste sretni i osoba koju volite je istovremeno sretna. Te mantre možete prakticirati u svakodnevnom životu.

3. mantra: “Dragi, znam da patiš.”

“Dragi, znam da patiš” je treća mantra. To je razlog zbog kojeg sam ovdje za tebe. “Ukoliko ste svjesni, možete primijetiti kada osoba koju volite pati. Ako patimo, a osoba koju volimo nije svjesna naše patnje, mi ćemo patiti još više.

Vježbajte duboko disanje, a zatim sjedite blizu osobe koju volite i recite: “Dragi, znam da patiš. To je razlog zašto sam ovdje za tebe. “Vaša nazočnost umanjiti će patnju. Bez obzira koliko bili stari ili mladi, možete to učiniti.

4. mantra: “Dragi, patim. Molim te, pomozi mi.”

Četvrta mantra je najteža. Ona se prakticira kada patite i vjerujete da je osoba koju volite uzrokovala tu patnju. Mantra je: “Dragi, patim. Molim te, pomozi mi.” Samo šest riječi, ali mnogi ljudi ih ne mogu izreći zbog svog ponosa.

Vi ne bi toliko patili da vam je netko drugi nešto rekao ili učinio, no kada se radi o osobi koju volite, osjećate se duboko povrijeđeni. Želite otići u svoju sobu i plakati. Ali ako osobu stvarno volite, morate je pitati za pomoć. Morate prevladati svoj ponos.
Povratak kući

Postoji priča,dobro poznata u mojoj zemlji o čovjeku koji je morao ići u rat i koji je zbog toga morao ostaviti kod kuće svoju trudnu ženu. Tri godine kasnije, kada je pušten iz vojske, vratio se kući. Njegova supruga je došla u selo da mu poželi dobrodošlicu, a sa sobom je povela njihovog malog dječaka.

Kada su se muž i žena ugledali, nisu mogli suzdržati suze radosnice. Bili su tako zahvalni svojim precima za zaštitu da je mladić zatražio od svoje žene da ode na tržnicu i kupi voće, cvijeće i ostale stvari koje će ponuditi precima na oltaru.  Dok je ona bila u kupovini, mladi otac zatražio je od svog sina da ga zove “tata”, ali dječak je odbio.

“Gospodine, vi niste moj tata! Moj tata je dolazio svake noći, a moja majka bi razgovarala s njim i plakala. Kada bi majka sjela i tata bi sjeo. Kada bi majka legla, on bi također legao.” Čuvši te riječi, mladom ocu srce se pretvorilo u kamen. Kada je njegova žena došla kući, nije ju mogao ni pogledati.

Mladić je ponudio voće, cvijeće i tamjan precima, a zatim pospremio svoj mat za klanjanje, ne dopustivši svojoj supruzi da učini to isto. Vjerovao je kako nije dostojna da se pojavi pred precima. Njegova supruga bila je duboko povrijeđena. Nije mogla razumjeti zašto se on tako ponaša.

Nije ostao kod kuće. Provodio je dane u dućanu pića u selu i nije se vraćao do vrlo kasno u noć. Konačno, nakon tri dana, ona to više nije mogla podnositi, skočila je u rijeku i utopila se. Te večeri, nakon pogreba, kada je mladi otac zapalio petrolejku, njegov sin je povikao: “Ovo je moj tata.”

Pokazao je na očevu sjenu na zidu i rekao: “Moj tata je dolazio svaku večer i moja majka bi razgovarala s njim i plakala. Kada bi moja majka sjela, on je sjeo. Kada bi moja majka legla i on bi legao.”

“Dušo, tako si dugo odsutan. Kako mogu podizati naše dijete sama?“ – plakala je svojoj sjeni. “Jedne noći dijete je pitalo tko mu je otac i gdje je on. Pokazala je na sjenu na zidu i rekla: “Ovo je tvoj otac”. Toliko joj je nedostajao.
Odjednom, mladi otac je shvatio, ali bilo je prekasno. Da je otišao jučer do svoje žene i rekao joj: “Draga, jako patim. Naš dječak je rekao da je čovjek dolazio svaku večer, a ti bi razgovarala s njim i plakala s njim. Tko je ta osoba?” Ona bi imali priliku objasniti sve i izbjegli bi tragediju. Ali on to nije učinio zbog svog ponosa.

Ona se jednako ponašala. Bila je duboko povrijeđena zbog suprugovog ponašanja, ali nije tražila njegovu pomoć. Trebala je vježbati četvrtu mantru “Dušo, toliko patim. Molim te pomozi mi. Ne razumijem zašto me ne želiš pogledati i zašto ne želiš razgovarati sa mnom. Zašto mi nisi dopustio da se poklonim precima? Jesam li učinila nešto loše? “

Da je to učinila, njezin muž bi joj rekao što mu je dječak rekao. Ali nije, jer je također uhvaćen u zamku ponosa. U pravoj ljubavi, nema mjesta za ponos. Molimo vas da ne padnete u istu zamku. Kada vas povrijedi osoba koju volite, kada patite i vjerujete da je vašu patnju uzrokovala osoba koju volite najviše, sjetite se ove priče.

Nemojte se ponašati poput oca ili majke dječaka. Ne dopustite da vam ponos stoji na putu. Prakticirajte četvrtu mantru: “Dušo, patim. Molim te, pomozi mi. “

Ukoliko uistinu smatrate da tu osobu volite najviše u svom životu, morate to učiniti. Kada druga osoba čuje vaše riječi, doći će sebi i duboko razmotriti situaciju. Tada ćete vas dvoje biti u mogućnosti razvrstati stvari, pomiriti i raspustiti krivu percepciju.

Thich Nhat Hanh

Izvor: upliftconnect

Prethodna objavaDnevni Jyotish Horoskop 14.01.2016.
Slijedeća objavaGorila Koko ima alarmantnu poruku za čovječanstvo – Ovo zaista morate vidjeti!
Atma
Učinite od svog života ono najbolje što on može biti - nevjerojatno iskustvo, ispunjenje i putovanje. Stvorite ravnotežu tijela, uma i duše - budite svoji, živite slobodno, njegujte znanje, cijenite iskustvo, volite i budite sretni...

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.