Ovo što ću vam sada ispričati možda vam ne bih smio kazivati bez odobrenja ovih inteligenata, osobenih perajara; možda je nepristojno po pristojne moraliste to što se želim crvenjeti onako kako su ovi inteligenti svojom krvlju crvenjeli moje neposramljeno more tamo sredinom prošlog stoljeća kada su moji najrođeniji homo-nonsensusi samo u nekoliko godina požnjeli više od 800 (osamsto) perajarskih smrti ovih nadbića; možda ovako precrven u licu samo umišljam da ne ću nikad shvatiti zašto homo-kilerikus najprije istrijebi neku životinjsku vrstu, a onda je zakonom zaštiti. Inteligentno-čisti perajari moji, ima li u vašem veličanstvenom svijetu takovih grandioznih cinizama?

On je moj prijatelj u nepatvorenoj, progresivno-morskoj i konstrukcijsko-kapljičnoj mjeri, on se izdiže iz iskonskih implantanata. Prirode koji su posjedovali najtradicionalnije spiralne zanose vode, on odmahuje rukom na američanske psihodelijske priče o tome kako surf surfera u slučajnom susretu s nekolicinom ovih nad-inteligenata koji su poslije uragana KATRINA pobjegli iz pomno čuvanog bazena u kojem su bili dresirani da ubijaju podmorske diverzante, više ne će ovisiti o raspoloženju tih nadbića već o njihovoj dobroj uvježbanosti. “Ne oblačite kupaće kostime koji su usko pripijeni uz nogu do ispod koljena”, govorahu, “ne stiskajte šake, razmaknite nožne prste i ne izdužujte stopala da ne sliče na peraje”, i tako dalje, i tomu slično, “jer vas ne će razlikovati od podmorskih terorista.” Perajari su preko čovjeka-dupina poslali samo jednu poruku: “Ne slušajte Amere ni kad vam slobodu (straha) donose. ”

“Koliko surfera je nastradalo?”, pitam ČD (čovjeka dupina).

“Samo jedan, i to baš onaj koji je imao duge, usko pripijene kupaće hlače.”

“Jesu li ga dupini-ubojice mlatnuli ili je zagriz bio uzrok smrti?”

“Mrtav nije bio, premlaćen jest, ali ne od dupina, već od svoje vlastite daske koja je zapela o rub njegovih dugih kupaćih hlača.”

Promatrajte uokolo sebe. Možda ih uočite. Nadprosječno su inteligentni, jako obrazovani, muzikalni – protežiraju blues, ne moraju biti izrazito visoki, neki od njih čak naginju zdepastosti, ne razumiju skoro ništa od modernog ljudskog humora, ali su dovoljno humanoidni tj. dupinoidni pa se smiju – ja nisam rekao kliktajem, to ste vi rekli, i najvažnije, a ovo se osobito odnosi na ubojice onih osamsto i više njih – ne morate ih vi ubijati, samo im omogućite da još više žive ispred svog vremena – sami će se ispatiti do smrti.

“Kako si se dupinom prepoznao?”, legitimiram se daljnjom znatiželjom.

“Vrlo jednostavno i spontano. Brodio sam jednom u barci, bezvoljan, bezidejan. Kad je u mojoj blizini iskočio, iskliktao iz mora u onoj svojoj veličanstvenoj pirueti, sve lakoće me na noge osoviše – počeo sam trgati odjeću i letjeti u more, k njemu, k njima, mojoj braći iz transfiguriranih kapljica.”

Samo još jednu anegdotu mi je ispričao ČD. S miljama udaljenog mora je primio poruku svog prijatelja koji se sa svojim brodom i posadom nalazio na dužem putovanju. Vrućina, umor, iscrpljenost pretvorili su ih u morske očajnike. “Mogu ti pomoći jedino tako da ti pošaljem svoju braću dupine”, odvratio je ČD šaljivom porukom.

Prijatelj se vratio kući i nakon stanovitog vremena ga posjetio. Na dar mu je donio skupocjenu, modru kravatu na kojoj je bio nacrtan dupin. Objašnjavajući svoj poklon rekao je da je poslije one njegove poruke čitavo jato ovih prekrasnih perajara okružilo njegov brod, bravurozno iskačući iz mora i šaljući neraspoloženje posade u kapljični beskraj.

 

Autor: Zlatko Tomić

[author] [author_image timthumb=’on’]http://atma.hr/wp-content/uploads/2012/10/Zlatko-Tomić1.jpg[/author_image] [author_info]Zlatko Tomić, književnik, što objavljenih što neobjavljenih ima preko deset knjiga, autor psihološko-povijesnih romana, zbirki aforizama, drama, eseja, ali sebe nadasve prepoznaje po humanističko-etičkom ispisu te sociološko-povijesno-psihološkim i filozofskim inklinacijama u umjetnosti. Kultura življenja, duhovnost i nadduhovnost, filozofija religije, tolerantnost spram svih oblika alternativnosti imoderniteta svakidašnje su mu preokupacije, nadasve cijeni čistu, iskrenu, istinsku misao, razmišljajnost oživotvorenja i obogotvorenja u najširem smislu tih riječi, transcedentnu u svojoj krajnjoj smislenosti. Javljat će se poučnim pričama, iskričavim esejima, poetsko-filozofskim minijaturama, humoreskama. Najveća mu je nagrada ako, čitajući ga, makar i uzgred, dočitate ponajprije sebe, spoznate vlastiti alter-ego kao sukreatora svog božanskog Jastva.[/author_info] [/author]

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.