Bio jednom jedan jednostavan hinduski svećenik koji je živio u Mathuri. Jednom je imao priliku otići u Vatikan i posjetiti Papu. Kad je doputovao u Vatikan, penjao se velebnim stepenicama i hodao kroz velebne dvorane Papine rezidencije. Sa strahopoštovanjem je gledao prekrasne mramorne podove i veličanstvene stupove.

Došao je do papinog ureda i pozdravio Papu koji je sjedio iza stola. Mali hinduski svećenik je sjeo do Pape i izmjenili su tople pozdrave. Tada je hinduski svećenik primjetio na stolu crveni telefon na kraju stola te je upitao Papu čemu služi.

“Oh, to je moj telefon povezan s Bogom”, odgovorio je Papa. “Kad god stvari postanu preteške i moram imati osobni razgovor s Bogom, nazovem Ga ovim telefonom.”

“Oh”, rekao je svećenik. “Bi li vam smetalo ako bih ja pokušao?”

“Ne, naravno, slobodno pokušajte”, Papa je odgovorio.

I tako je mali hinduistički svećenik podigao slušalicu, nazvao broj i doista, dobio je Boga. Ponudio Mu je svoje poštovanje i molitve, rekao Mu da je vrlo srtetan što je mogao s Njim porazgovarati, i spustio slušalicu nakon pet minuta. Bio je jednostavan svećenik i nije imao mnogo toga za reći Bogu. Tada se zahvalio Papi za privilegiju korištenja posebnog crvenog telefona.

Papa je odgovorio: “Oh, to je sasvim u redu. Usput, to će biti 75 dolara.”

“Sedamdeset i pet dolara?” iznenadio se hindu svećenik.

“Pa, da”, rekao je Papa. “Znaš, to je ipak poziv na velikoj udaljenosti i troškovi su veliki. Dug je put odavde to Boga…”

Svećenik je izvukao novčanik i dao Papi sedamdeset pet dolara, zahvalio se i nedugo zatim otputovao nazad u Indiju.

Nekoliko mjeseci kasnije, Papa je imao priliku posjetiti Indiju, a dogovoreno je da dođe i do Mathure i posjeti malog hindu svećenika.

Papa se  približio maloj kolibi hindu svećenika te je saginjući glavu prošao kroz vrata. On je sjedio na stolici ispred stolića i hinduistički svećenik je bio vrlo zadovoljan što je imao priliku ponovo se sastati s Papom. Razmijenili su pozdrave kada Papa primijetio crveni telefon na svećenikovu stolu sličan onome kakvog on ima u Vatikanu. Papa je upiato što je to.

“Oh, pa to je također telefon preko kojega mogu razgovarti s Bogom”, odgovorio je hindu svećenik.

“Mogu li ga koristiti?”, upitao je Papa. “Stvarno imam toliko toga na umu…”

“Naravno, samo izvolite”, odgovorio je svećenik.

I tako je Papa uzeo telefon i dobio dobru vezu s Bogom. Ponudio Mu je svoje molitve, a nakon toga je imao toliko puno stvari za raspraviti s Bogom. Govorio je o problemima u Vatikanu, poteškoće sa svećenicima i pravne troškove u Sjedinjenim Američkim Državama, promjenom stavova zajednice u Engleskoj i Europi, i tako dalje. Petnaest minuta je prošlo, a onda i pola sata te je zatim konačno nakon skoro sat vremena mogao spustiti slušalicu.

Zatim je rekao: “Hvala vam puno. Osjećam se puno bolje sada. Imao sam toliko toga za reći Bogu. Usput, koliko će me to koštati?”

Hinduistički svećenik je promislio na trenutak kako bi napravio računicu te rekao: “Dvije rupije.”

“Što!?”, Papa se zapitao iznenađen malim iznosom “Zašto tako malo, pričao sam skoro sat vremena?”

“Oh, pa zar niste znali?”, upitao je mali hinduistički svećenik. “Ovdje je to lokalni poziv.”

divider-1

PS Ispričavamo se ako ova šala nekoga uvrijedi. To nam nije namjera, riječ je o šali i šalili smo se već i na račun hinduizma. Poanta priče je skromnost, poniznost i jednostavnost. Priča nam također govori kako sve religije imaju vezu s istim Bogom. Ipak, smatramo da nam Vede, znanje koje favoriziramo i naglašeno predstavljamo na ovom portalu, a koje pripada naslijeđu kasnije nastalog hinduizma, daju detaljnije znanje i upute kako doći u kontakt s Bogom te stoga i u tom smislu smatramo ovu šaljivu priču poučnom. Hvala na razumijevanju. Atma

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here