Nedavno je izvršeno jedno posebno istraživanje u Meandra Medical Centru. Napravljen je CT snimak jedne gotovo 1000 godina stare statue te su uzeti uzorci za pregled endoskopom. Zaposlenici nekoliko bolnica su u svoje slobodno vrijeme pomogli ovom jedinstvenom projektu.

Voditelj ovog istraživanja je Erik Bruijn, stručnjak u području budističke umjetnosti i kulture te gostujući kustos Svjetskog muzeja u Rotterdamu. Gastrointestinalni liječnik Reinoud Vermeijden i radiolog Ben Heggelman primili su kinesku statuu u bolnicu zbog unutarnjeg pregleda 3. rujna. Statua koja je zapravo mumija, dio je izložbe mumija koja je predstavljena prošle godine i potječe iz 11. ili 12. stoljeća.

mummy-ct-1
Jan van Esch / Meander Medisch Centrum

Mumija je mumificirano tijelo budističkog Majstora Liuquana, koji je pripadao kineskoj školi meditacije. Otkriće mumije od velikog je kulturnog značaja. Ne samo da je jedinstvena po svojoj formi, već i jedina kineska budistička mumija koja je na raspolaganju za znanstvena istraživanja na Zapadu. Detaljnim pregledom uzoraka tkiva, došli su do još jednog spektakularnog otkrića – u prostoru gdje su se jednom nalazili unutarnji organi, pronađeni su ostaci papira koji su ispisani drevnim kineskim znakovima. Heggelman je napravio CT snimak koji lijepo pokazuje kako mumija izgleda iznutra te uzeo uzorke kostiju za daljnje DNK testiranje.

Istraživanje će biti objavljeno u monografiji o Majstoru Liuquanu. Mumija je odvedena u Mađarsku, gdje će biti izložena u Nacionalnom prirodoslovnom muzeju u Budimpešti do svibnja 2015. godine.
mummy-ct
Izvori:

http://earthweareone.com/ct-scan-reveals-that-statue-of-buddha-is-actually-a-mummy/

http://www.nltimes.nl/2014/12/09/1000-year-old-chinese-mummy-gets-ct-scan-amersfoort/

Prethodna objavaDnevni Jyotish Horoskop za 22.02.2015.
Slijedeća objavaLjudi ovdje nestaju, životinje hodaju bez glave: Ova mjesta treba izbjegavati!
Atma
Učinite od svog života ono najbolje što on može biti - nevjerojatno iskustvo, ispunjenje i putovanje. Stvorite ravnotežu tijela, uma i duše - budite svoji, živite slobodno, njegujte znanje, cijenite iskustvo, volite i budite sretni...

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here