Za razdoblje nakon poplava preporučuje se prokuhavanje vode u trajanju pet do deset minuta od proključavanja vode. Naime, povlačenjem vodotoka i smanjenjem intenziteta poplava postoji opasnost od pojave zaraznih bolesti, te će tad biti važno poduzimati intenzivne higijensko – profilaktičke mjere kao što su dezinfekcija radnih površina, pokućstva, posuđa, uz kontinuirano osiguravanje higijenski ispravne vode za piće.

Uzroci bolesti se jedno vrijeme mogu zadržavati na raznim kućanskim predmetima i kontaktnim putem unijeti u organizam ljudi, izazivajući akutna crijevna, ali i druga, teža oboljenja. Stoga je neophodno i održavanje osnovnih mjera osobne higijene, prvenstveno redovno pranje ruku.
Ovo su smjernice za razdoblje nakon poplava

– Redovito slušajte vijesti kako bi saznali je li voda za piće sigurna za piti.
– Izbjegavajte poplavne vode koje mogu biti onečišćene uljem, benzinom ili fekalijama iz kanalizacije. Voda također može biti električki nabijena iz podzemnih ili oborenih električnih vodova/kablova.
– Izbjegavajte kretanje kroz vode.
– Budite svjesni prostora gdje su poplavne vode. Ceste mogu biti oštećene ili oslabljene i mogu propasti ili se odroniti pod težinom automobila.
– Ostanite daleko od oborenih električnih vodova i prijaviti ih elektrodistribuciji.
– Ako ste okruženi poplavnim vodama ostanite uz bilo koju zgradu
– Budite jako oprezni prilikom ulaska u zgrade, postoje opasnosti od skrivenih šteta, posebno u temeljima.
– Od komunalnih poduzeća treba tražiti uslugu čišćenja oštećenih septičkih jama i ispiranje kanalizacijskih sustava što je prije moguće. Oštećeni kanalizacijski sustavi su ozbiljna opasnost po zdravlje.
– Očistite i dezinficirajte sve što je bilo mokro. Mulj od poplavnih voda može sadržavati kanalizaciju i druge kemikalije.

Oporavljanje od poplava i sučeljavanje s oštećenom imovinom

Prvi koraci: Vaš dom je bio potopljen. Iako su se poplavne vode povukle one su se možda još zadržale na nekim drugim područjima. Mnoge opasnosti još uvijek postoje i prijete.

Neke stvari trebate zapamtiti za dane koji nam predstoje:

– Ceste još uvijek mogu biti zatvorene, jer one su oštećene ili su pokrivene vodom. Nasipi/barikade su postavljeni za vašu zaštitu. Ako ste došli na barikade ili potopljena ceste, idite drugim – alternativnim pravcem.
– Slušajte radio i vijesti o tome što učiniti, kamo otići ili mjesta koja treba izbjegavati.
– Službe spašavanja bit će na ugroženom području i pomagat će ljudima. Možete im pomoći.

Ako se morate kretati ili voziti u područjima koja su potopljena

– Ostanite na čvrstom tlu. Kretanje i vode veće od 35 cm, mogu vas oboriti s nogu. Stajaće vode mogu biti električki nabijene iz podzemnih ili oborenih vodova/kablova.
– Poplave mogu uzrokovati velike promjene, tako da se možete dezorjentirati i na poznatim mjestima. Podzemne vode i poplavne vode često nagrizaju cestu i šetališta. Poplavni nanosi raznog materijala mogu sakriti životinje i slomljene boce, i to je također rizik. Izbjegavajte hodanje ili vožnju kroz vodu.
– Idite na sigurno. Dodatne poplave ili brze poplave mogu se ponoviti. Slušajte lokalna upozorenja i informacije lokalnih vlasti i službi spašavanja. Ako vaš automobil staje u brzo rastućim vodama, izađite odmah i nađite sigurno mjesto na uzvišenom tlu.
Ostanite zdravi

Poplava može uzrokovati emocionalni i fizički stres. Morate paziti i na sebe i svoju obitelj kao što ste se usredočili na čišćenje i popravak.
– Odmarajte se često i dobro jedite.
– Držite se određenog plana rada. Napravite popis radnih aktivnosti i učiniti jednu po jednu.
– Raspravite svoje brige s drugima i potražite pomoć. Kontaktirajte Crveni križ i druge slične organizacije za informacije emocionalne podrške dostupne u vašem području.

dnevno.hr/Depo.ba