Najizraženija bolest današnjeg vremena, pogotovo u mega ubrzanom i hladnom zapadnom svijetu je bolest depresije. Farmaceutske industrije zarađuju nevjerojatne količine novca na ljudima koji se zbog te nametnute i umjetno proizvedene bolesti doslovno kljukaju antidepresivima i tabletama za spavanje, jer tempo života, poglavito u većim gradovima svijeta, naprosto je neizdrživ za ljudsko tijelo i um. Negdje mora puknuti pa to najčešće bude izraženo na svijesti, u umu i osjećajima.
Depresija vlada svijetom, to je činjenica, a samo u posljednjih godinu dana korištenje antidepresiva, samo u Hrvata povećalo se i za 80 posto.

Farmaceutska tehničarka u jednoj privatnoj ljekarni govori: “To nam se najviše prodaje. Ne bi vjeroavali, svi koji dođu u ljekarnu koriste bar jedan lijek iz skupine antidepresiva ili pak tablete za spavanje”.

Da, liječnici u suradnji s farmaceutskim lobijima, vrlo često i vrlo olako pripisuju ove lijekove iako su to samo “zavarači” prave stvarnosti koji najčešće dugoročno ne pomažu ljudima ali pak imaju mnoge nuspojave i izazivaju ovisnost pa je s vremenom čovjeku potrebno puno više tabletica za vođenje normalnog života.

Osim zdravog i pozitivnog psiho-fizičkog i duhovnog načina života, za pravo liječenje od depresije tu je i jedna biljka koja se već stotinama godina uspješno koristi za liječenje depresije i depresivnih stanja.

Gospina trava (Hypericum perforatum, latin.) je višegodišnja biljka žutih cvjetova. Može narasti do jednog metra visine. Gospina trava raste u mnogim dijelovima svijeta, Europi, zapadnom dijelu SAD-a, dijelu Azije i Afrike. Gospina trava raste po rubove šuma, po čistinama, šikarama, livadama i uz živice. Gospina trava može se i uzgajati. Unatoč tome što se u oko 20 država ova biljka vodi kao štetni korov, ona se uzgaja i u komercijalne svrhe, naročito u južnoj i istočnoj Europi.

Ova biljka stoljećima se koristi u medicinske svrhe. Zabilježena korištenja ove biljke idu sve do drevne Grčke gdje se koristila za liječenje raznih ‘nervnih poremećaja’. Zbog svojih ljekovitih svojstava zove se Gospina trava. Na engleskom jeziku ona se zove Trava sv. Ivana budući da najjače cvjeta oko kršćanskog blagdana sv. Ivana Krstitelja (24.06.).

Čudotvornost Gospine trave u liječenju depresije

Neka ispitivanja pokazala su da Gospina trava djeluje kao antidepresivi tipa SSRI (selektivni inhibitori ponovne pohrane serotonina). U ovu vrstu antidepresiva spadaju fluoxetin (Prozac™), sertralin (Zoloft™), fluvoxamin (Luvox™), paroxetin (Paxil™), i citalopram (Celexa™). No, Gospinu travu ne prati najčešća nuspojava ovih farmaceutskih antidepresiva, posebice ovisnost. To što Gospina trava djeluje kao ovi antidepresivi znači da usklađuje nivo serotonina, dopamina i noradrenalina u mozgu. To su neurotransmiteri koji su u vezi s raspoloženjem. Gospina trava sadrži razne kemikalije, uključujući hipericin, hiperforin i flavonide. Prvo se smatralo da je za svoja antidepresivna svojstva odgovoran hipericin, ali postoje mišljenja da bi za to mogle biti odgovorne druge kemikalije.

Gospina trava također može popraviti raspoloženje osoba koje pate od sezonske depresija. Sezonska depresija je oblik depresije koji se kod nekih ljudi pojavljuje tijekom zimskih mjeseci zbog odsutnosti sunčeva svjetla i koji se obično liječi foto terapijom. Gospina trava također se predlaže i kao alternativna terapija osobama sa socijalnim fobijama i opsesivno kompulsivnim poremećajem. No, Gospinu travu ne bi smjele koristiti osobe s bipolarnim poremećajem.
Za razliku od farmaceutskih tabletica koje stvarnost ‘uljepšavaju’ odmah, a dugoročno ostavljaju posljedice i na koncu ne pomažu pri ozdravljenju, Gospinoj travi potrebno je dva tjedna da počne djelovati. No, svi koji su isprobali Gospinu travu kao tretman protiv depresije svjedoče o promjenama i dugoročnom ozdravljenju.

Za liječenje je potrebno nabaviti domaći čaj od Gospine trave (listovi i cvjetovi) i piti ga 3 puta na dan kroz mjesec dana.

Nakon dva tjedna, osjetiti ćete veliku promjenu.

dnevno.hr