Suvremena ljudska prehrana bogata je okusima i mirisima, a razlog tome nažalost nije prirodan proizvod, već onaj koji je pun aditiva.

Jeste li znali da gumeni bomboni koje jedete bez bojila bi bili bijelo-prozirni, a poznata Coca-Cola također? Mnogi sokovi koje pod etiketom ‘prirodno’ kupujete u trgovini mješavina su mnogih umjetnih zaslađivača, bojila, zgušnjivača, pojačivača okusa – prirodno cijeđeni sok od naranče je blijedožute ili blijedonarančaste boje, dok ‘isti’ takav kupljen sok je žarke boje i puno slađeg i nekarakterističnog okusa za naranču.

Industrijska tehnologija 20. stoljeća ‘izumila’ je ljude prekomjerne težine. Način života, koji je  u malo tome uistinu prirodan – neprestano sjedenje i manjak kretanja, uz štetnu i umjetnu hranu rezultirala je mnogim kritikama. Tako su stvoreni proizvodi sa etiketom ‘prirodno’ i ‘light’ kako bi narušena ravnoteža ipak bila ‘vraćena’. Pomoću uspješnog marketinga takvi proizvodi su na kraju ipak doživjeli uspjeh, a emotivnost i savjest kupaca koji su glavni oslonci, stvorili su određenu vrstu ‘povjerenja’ prema ovakvim proizvodima.

Bojila, konzervansi, antioksidansi, regulatori kiselosti, zgušnjivači i emulgatori, tvari za spriječavanje zgrudnjavanja, pojačivači okusa, tvari ta zaslađivanje, itd. danas se nalaze u gotovo svakom proizvodu, a kupci bez imalo sumnje i propitivanja ih kupuju. Ako je već i potrebno da u određenom proizvodu bude sadržana umjetna supstanca radi očuvanja, zašto se onda ona nalazi u kruhu kao primjerice tvar za rahljenje ili regulator kiselosti – nisu li to proizvodi koji se jedu odmah svježi ili možemo li se na tajnačin zapitati kakva je kvaliteta sastojaka kruha – žita, vode i kvasca koji bi trebali biti jedini i temeljni sastojci?

Kakve su posljedice na zdravlje konzumiranjem ovakvih proizvoda? Leže li moderne bolesti upravo u ovakvoj prehrani? Na koji način možemo izbjeći konzumiranje ovakvih neprirodnih kemijskih sastojaka?

Iz toga razloga donosimo vam 10 sastojaka štetnih sastojaka u hrani koje biste svakako trebali izbjegavati.



1. Pojačivači okusa – možete ih pronaći na proizvodima pod E 600 – 650. Služe kako bi se tvorničkoj hrani poboljšao okus, te kako bi onda ona bila finija konzumentima. Najpoznatiji pojačivač okusa je mononatrijev glutaminat – E 621 ili MSG.  Grickalice, juhe iz vrećice, kocke za juhu, dehidritani začini, mesni proizvodi, umaci i mnogi drugi prehrambeni proizvodi sadrže ovaj sastojak koji dosta ističe okus jela. Zamjetljivo je da mnogi ljudi, koji se jednom naviknu na okus MSG-a se teško ‘skidaju’. Spada u eksikotosin – stimulira živčane stanice i može ih ubiti, uzrokuje oštećenja mozga raznih stupnjeva, može pogoršati ozbiljne bolesti kao Parkinsonova, Alzheimerova, uzrokuje pretilost, itd. Jako je teško pronaći industrijski proizvod koji je sadrži ovaj po mnogočemu smrtonosni sastojak.

2. Tvari za zaslađivanje – na proizvodima ih prepoznajete kao 420, 421, 950-970. Od svih tvari za zaslađivanje vjerojatno je najpoznatiji zloglasni Aspartam kojega ćete prepoznati  pod oznakom E 951. Ovaj proizvod dodaje se u mnoštvo prehrambenih artikala, a osobito u bezalkoholna pića i mnoštvo proizvoda koji su bez šećera: žvakaće gume, bomboni, čokolade, vitaminski pripravci i razni napitci. Također, ovaj proizvod nije pogodan za visoke temperature  jer se tada raspada i gubi slatkoću. Sve je više negativnih pritužbi na aspartam, a razlog tome je teško oštećivanje zdravlja koje može proizvesti. Aspartam može uzrokovati tumor mozga, sljepilo, oštećuje organe, vrtoglavice, glovabolje, grčeve i bolove u trbuhu, umor… Razmislite, vrijedi li uz mnoge pritužbe na ovaj proizvod riskirati sa ‘zdravim proizvodima’ bez šećera?

3. Bojila – naravno, potrebno je napomenuti da postoje prirodna i umjetna bojila. Ona umjetna na proizvodima možete pronaći u rasponu od E 100 – 181. Ovakva bojila koriste se u mnogim proizvodima – od sokova i raznih osvježavajućih i energetskih napitaka pa do primjerice, bombona i keksa, umaka i juha. Tvornička bojila se dijele na opasne i vrlo opasne: E-102, E-110, E-120, E-124, E-127 i E-123, zatim zabranjene: E-103, E-105, E-111, E-121, E-125, E-126, E-130, sumnjive: E-104, E-171, E-173, E-180, E-241 i kancerogene: E-131, E-142. Kancerogenost određenog proizvoda ne može se promatrati isključivo samo kroz konzumiranje ovdje navedenog jer je potrebno uzeti u obzir da mnogi drugi sastojci kao pojačivači okusa i konzervansi mogu zajednički djelovati kako bi došlo do mutacija stanica u tijelu. Osim raka, mogu izazvati i probavne probleme, probleme sa kožom, oštećenje unutarnjih organa…

4. Konzervansi –  na proizvodima ih možete pronaći pod brojem E 200-285 i 1105. Konzervansi, koji sami po sebi služe ne bi li određenom proizvodu produžili rok trajanja, nalaze se čak i u najobičnijim namirnicama koje konzumiramo svaki dan. Mliječni proizvodi, koji su jedan od primjera  danas imaju astronomski dug rok trajanja. Sjećate li se vremena kada ste kupovali jogurt i mlijeko i morali paziti da im nije istekao roka trajanja? Danas takvih problema više nemamo jer mlijeku je mlijeku i jogurtu rok trajanja nekoliko mjeseci. Zato, u skladu sa konzervansima koji se nalaze u proizvodima riskiramo jer mogu izazvati ove zdravstvene probleme: astma, neurološke teškoće, hiperaktivnost djece, alergije, kožne alergije, mučnina, povraćanje, nadražaj kože, anoreksija, slabokrvnost, ozljede bubrega, migrene, kancerogeni su.



5. Antioksidansi – prepoznati ćete ih u hrani u rasponu od E 300 -340. Vitamini C i E su primjeri antioksidansa, a u početku su stavljani u tvorničke proizvode kako bi poslužili kao dodatak prehrani. Međutim, sve je više primjedbi kako ovakav način ‘prihrane’ nije nimalo zdrav – zašto ne bismo prirodne antioksidanse uzimali iz neobrađene hrane, umjesto da jedemo nešto što je biološki mrtvo, a pomaže zdravlju? Pretjerano uzimanje ovakvih elemenata može imati štetne posljedice na naše zdravlje. Također, obratite pažnju na kozmetičke proizvode u koje se također antioksidansi stavljaju.

6. Regulatori kiselosti – njihovi brojevi su različiti: E325, E 326, E 327 – E335, E 450, E 451, E 452, E 507, E 513, E 514, E 515, E 516. itd. Ovi dodaci služe kako bi se podesila  i održala kiselost ili lužnatost u određenom proizvodu. Tako se proizvodima produžuje trajnost proizvoda i regulira okus. Najćešće upotrebljavani regulatori kiselosti su limunska kiselina (E 330) i vinska kiselina (E 334), te njihove soli. Ipak, najvažnije za istaknuti je dodaci pod ovim proizvodima mogu predstavljati opasnost: E 338, E 339, E 340, E341, E 343, E 355, E 363, E 385.

7. Zgušnjivači – dodaci koji služe kako bi proizvodi imali određenu gustoću: juhe, umaci, kreme i namazi. Oni se odnose na modificirani škrob (E 1404 – 1450) ili sredstva za želiranje, zatim karubaguma (E410), guar-guma (E412), ksantan-guma (E415).Ovakvi proizvodi mogu prouzročiti manjak željeza u organizmu, ali i izazvati alergijske reakcije. Prepoznajemo ih: E 400 – E 407a – E 418, E 459, E 461, E 463 – E 469.

8. Emulgatori – Emulgatori spadaju pod intergralni dio proizvodnje hrane pa se it tog razloga pronalaze u mnogim prozvodima. Emulgatori služe kako bi se određeni proizvod održao stabilnim – dakle oni reduciraju čvrstinu, kontroliraju kristalizaciju, poboljšavaju teksturu. Potrebno je istaknuti kako su mnogi zgušnjivači istovremeno i stabilizatori i emulgatori. Ponekad ćete na proizvodu pronaći kako neki proizvod sadrži isključivo zgušnjivač ili stabilizator, a ponekad emulgator. Mnogi dodaci se i po obilježljima E xxx se poklapaju.



9. Tvar za spriječavanja zgrudnjavanja – na proizvodima se najčešće označavaju od E 550 – E 572, iako je važno napomenuti da mnogi regulatori kiselosti, koje smo već spomenuli često imaju jednaku ili sličnu svrhu. Koriste se u mnogim proizvodima bili oni tekući ili brašnasti. Može uzrokovati široki niz bolesti, ovisno o E xxx: dišni problemi, problemi sa bubrezima zbog aluminija, Alzheimerova bolest, šteti posteljici za vrijeme trudnoće, itd.

10. Tvar za poliranje –  u rasponu od E 900 – E 910. Mnogi ovakvi sastojci zapravo uopće nisu probavljivi. Često služe kako ne bi došlo do sljepljivanja, te dobivanja sjajne i glatke površine. Često se koriste u pekarskim proizvodima, peciva sa čokoladnim preljevom. Neki od ovih sastojaka izazivaju alergijske reakcije i kožne iritacije, dok se nekim drugim propisuju čak i kancerogena djelovanja pa su zabranjeni.

dnevno.hr

27 VELIKI PAKET KUHAJMO ZDRAVO

VELIKI PAKET “KUHAJMO ZDRAVO”

Top kvaliteta, 6 hit proizvoda!

✓ BIO kokosovo ulje Green Planet Superfoods 1 l
✓ kurkuma prah Only Nature 100 g
✓ cejlonski cimet Only Nature 100 g
✓ goji bobice Only Nature 100 g
✓ Himalajska sol roza sitna Only Nature 1 kg
✓ + POKLON! BIO kakao prah Green Planet Superfoods 250 g

Težina: 2.500 kg

Cijena: 173,95 kn 159,99 kn - Kupi ovdje

Prethodna objavaStisnite šaku – i reći ćemo vam nešto duboko o vama (Vrlo precizan test!)
Slijedeća objavaDrevna mudrost naroda Maja: 8 savjeta za zdrav život
Atma
Učinite od svog života ono najbolje što on može biti - nevjerojatno iskustvo, ispunjenje i putovanje. Stvorite ravnotežu tijela, uma i duše - budite svoji, živite slobodno, njegujte znanje, cijenite iskustvo, volite i budite sretni...

1 KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here