Čekao ga je godinama, šest ga je puta pisao, a sada ga je napokon dobio priliku i izrecitirati pred slavnim kolegama i čitavim svijetom: Leonardo DiCaprio nije skrivao oduševljenje svojim prvim Oscarom. Dobio je ovacije sviju (na nogama) i jedinu zahvalu koja nije bila prekinuta glazbom.

Bio je favorit, svi su to znali i svi su to htjeli. Leonardo DiCaprio uzeo je napokon tog Oscara iako će neki značajno izjaviti da je to nagrada koja mu je uručena samo zato što ga nije osvojio kad je trebao.

Očekivano, na tom postignuću je zahvalio svojoj obitelji i čitavoj ekipi koja je radila na Povratniku, no posebno svom velikom prijatelju Tomu Hardyju i Alejandru Gonzálezu Iñárrituu.

Film je sniman sedam mjeseci u Kanadi i Argentini, uz korištenje samo prirodnog svjetla u teškim uvjetima i po iznimno hladnom vremenu.

Ipak, najvažniji dio govora nije se odnosnio na film i nagradu, već je Leo svoje tri minute ispred oscarovskog mikrofona potrošio na važniju temu.

“Revenant je priča o čovjeku i prirodi.

2015. godina je bila najtoplija u povijesti, morali smo ići na južnu polutku samo da bi pronašli snijeg.

Klimatske promjene su najveća prijetnja s kojom se cijela naša vrsta susreće.

Moramo se svi skupa boriti i dati podršku onim političarima kojima ne manipuliraju velike kompanije.

Zbog naše djece i njihove djece, zbog milijuna najsiromašnijih koje će klimatske promjene najviše pogoditi, zbog onih kojima su glasovi utišani zbog pohlepnih političara.

Hvala vam svima i nemojmo uzimati planetu zdravo za gotovo.

Ja ovu večer ne uzimam zdravo za gotovo”, zaključio je govor i zaradio pljesak kolega, ali i čitavog svijeta.
Leonardo DiCaprio je još 1998. osnovao Leonardo DiCaprio Foundation – udrugu kojom se nastoji potaknuti zaštita okoliša. Angažiran je u brojnim ekološkim akcijama, 2007. snimio je dokumentarni film o globalnom zatopljenju naziva ‘11th Hour’, a svoj je svakodnevni život nastojao što više prilagoditi očuvanju Zemlje. Prije dvije godine udružio se i s udrugom World Wildlife Fund, kojoj je donirao milijun dolara za zaštitu tigrova.

Susreo se i s poglavarom Katoličke crkve papa Franjom prošli mjesec u Vatikanu. U privatnoj audijenciji razgovarali su o ekologiji i problematici stanja planeta.

Di Caprio planira otvoriti pravi turistički i ekološki raj, na 104 hektara velikom privatnom otoku u Karipskom moru. Otočić se nazali u Belizeu, maloj srednjoameričoja državi, koja graniči s Meksikom i Gvatemalom.

Otok Blackadore Caye, kupio je prije desetak godina, za 1,75 milijuna dolara. Od tada do danas, zajedno s partnerom, uložio je znatna sredstva kako bi otočić učinio središtem za znanstvene skupove i turizam. Odmorište, park prirode i centar za istraživanja mora bit će otvoreni već 2018-te.

“Bitno je napraviti nešto što će promijeniti svijet. Modao sam otići u Belize i sagraditi bilo što, međutim želja mi je ostvariti projekt koji će biti prijelomnica u ekološkom pokretu”, rekao je za NY Times, DiCaprio.

Punih 10 godina DiCaprio je tražio odgovarajućeg investitora kako bi sagradio toliko željeni ekološki i znanstveni resort. Konačno se udružio sa vlasnikom građevinskog carstva Delos, Paulom Sciallom i arhitektom Jasonom McLennanom.

Otok, koji je oduvijek bio nenastanjen, pretrpio je znatne štete. Podmorje koje ga okružuje devastirano je prekomjernim izlovom ribe, a stabla su posječena. DiCaprio planira iskorijeniti ivazivne vrste, ponovno zasaditi šume, a pokrenuo je i sadnju morskoga bilja, kako bi obnovio staništa za ribe.

Na Blackadoreu su u izgradnji 68 vila, koje leže na umjetnim platformama, posebno osmišljenima kako bi mogle biti staništem za ribe i ostale morske životinje. Na samom otoku bit će 48 kuća, u čiju je izgradnju do sada investirano između 5 i 15 milijuna dolara. Jednu od kuća DiCaprio je već prodao u humanitarne svrhe za 11 milijuna dolara.

Najmanje 45 posto otoka rezervirano je za biljni i životinjski svijet. Samo na ekološkom turizmu država Belize godišnje zaradi oko 196 milijuna dolara, što je 15 posto domaćeg BDP-a.

Dok većina drugih turističkih lokacija u Belizeu živi od posjeta nacionalnim parkovima i parkovima prirode, DiCaprio planira u potpunosti obnoviti otok čija je ekološka ravnoteža narušena pretjeranim iskorištavanjem njegovog okoliša.
Dugogodišnji borac za okoliš za svoj aktivizam nedavno je nagrađen i na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu, a na profilu na Instagramu kontinuirano pokušava osvijestiti ljude o važnosti okoliša, klimatskih promjena i u konačnici znatnog utjecaja koje ima na čovječanstvo.

“Naš je planet dar koji nam je dan i do sada nije pronađeno nijedno drugo mjesto u svemiru koje možemo nastaniti. Želim napraviti nešto kako bih pomogao spasiti Zemlju. To je naša dužnost. Moramo biti primjer jer briga o Zemlji ne smije biti samo filozofija strastvene manjine, nego način života koji će se automatski integrirati u politiku. Treba potaknuti ljude diljem svijeta da se zauzmu i zatražiti od lokalnih vođa, ako već nisu, da priseg­nu kako će nabaviti ekološki čiste automobile i koristiti vjetar i solarnu energiju. Naše društvo koje koristi naftu ovisi o nerazgradivim izvorima. To zahtijeva zadiranje u Zemljine prirodne resurse, čime se žrtvuju vitalni bioenergenti. Mogućnost katastrofalnih klimatskih promjena povećava se sa 40 milijuna barela nafte koja svakodnevno izgara iz automobila. Moramo se ujediniti kako bismo pokazali da je odabir većine čišći okoliš i da nećemo pokleknuti.

Moja je kuća opremljena solarnim pločama i recikliram sve što mogu. Izbjegavam letjeti privatnim avionom jer je važno ponašati se u skladu s onim za što se zalažete. Ali to nije dovoljno. Kad bi svatko u SAD-u kupio hibridni automobil, i dalje ne bi bilo dovoljno. Važna je međunarodna suradnja. Vlade bi trebale postići sporazum i zajedno poduzeti potrebne mjere. Danas je zaštita okoliša stvar svjetske politike. I ne smije biti svedena na površan pokret, nalik onome iz ‘70-ih godina koji je netragom nestao. Svakodnevne akcije pojedinaca su početak, ali to je tek grebanje po površini.”

Izvori: 24sata/net.hr/story.hr

Prethodna objavaNesvjesni osjećaj beskorisnosti dovodi senilnosti, gubljenja pamćenja i Alzheimerove bolesti?
Slijedeća objavaOvo je najbolje domaće sredstvo za dezinfekciju: Čisti i uništava bakterije – a kako tek miriše!
Atma
Učinite od svog života ono najbolje što on može biti - nevjerojatno iskustvo, ispunjenje i putovanje. Stvorite ravnotežu tijela, uma i duše - budite svoji, živite slobodno, njegujte znanje, cijenite iskustvo, volite i budite sretni...

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.