Konzumirajući dva ili više dijetalna gazirana pića dnevno veličina struka porasla je pet puta više nego ljudima koji ih potpuno izbjegavaju piti, a kako raste opseg struka, rastu i zdravstveni rizici, uključujući dijabetes, srčana oboljenja, rak i ostale kronične bolesti.

Nekoliko najnovijih studija predstavljenih na sastanku American Diabetes asocijacije pokazalo je da dijetalna pića također debljaju.

– Podaci iz ove i svih potencijalnih budućih studija pokazuju da bilo kakva promocija dijetalnih gaziranih pića kao neka vrst zdrave alternative jednostavno ne drži vodu. Možda nemaju toliko kalorija, ali itekako imaju posljedica, rekla je Dr. Helen Hazuda, profesor medicine na ‘University of Texas Helath Science Center’ u San Antoniju.

U jednoj studiji, istraživači su u razdoblju od 10 godina pratili 474 ljubitelja dijetalnih gaziranih pića, starosti od 65 do 74 godine, i saznali kako se struk ljubitelja ovih ‘zdravijih’ pića povećao za 70 % više od onih koji ne uživaju spomenuta pića. Konkretno, pijući dva ili više takva pića dnevno veličina struka porasla je pet puta više nego ljudima koji ih potpuno izbjegavaju piti, a kako raste opseg struka, rastu i zdravstveni rizici, uključujući dijabetes, srčana oboljenja, rak i ostale kronične bolesti.

Istraživači su podijelili miševe u dvije grupe, jednu koja se hranila uz popularni zaslađivač aspartam i drugu bez takvih dodataka. Nakon tri mjeseca, miševi hranjeni uz aspartam imali su puno veću razinu šećera u krvi, za razliku od miševa koji su jeli normalnu hranu.

Autori studije su u priopćenju napisali kako bi njihova otkrića mogla doprinijeti sve češćem povezivanju dijetalnih gaziranih pića i rizika od dijabetesa u ljudi.

– Umjetna sladila imaju efekt okidanja apetita, no za razliku od normalnih šećera, ne dostavljaju ništa što bi moglo i ušutkati taj apetit, rekla je Sharon Fowler, istraživač u području pretilosti na ‘UT Health Science Center’ u San Diegu, i koautor obje studije te dodala kako zaslađivači sprječavaju mozak da nam kaže kako smo ‘puni’.

Stručnjaci su za kraj poručili kako bi najbolje bilo piti običnu vodu.

http://www.dnevno.hr/magazin/zdravlje/30386-dijetalna-gazirana-pica-takoder-debljaju.html

Prethodna objavaMože li svjesnost postojati odvojeno od materijalnog tijela?
Slijedeća objavaVedska civilizacija i današnja Indija
Atma
Učinite od svog života ono najbolje što on može biti - nevjerojatno iskustvo, ispunjenje i putovanje. Stvorite ravnotežu tijela, uma i duše - budite svoji, živite slobodno, njegujte znanje, cijenite iskustvo, volite i budite sretni...

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here