Foto: pixabay.com

Kada se priča o narcisoidnosti u roditeljstvu ključne riječi su oblikovanje i odražavanje. Dijete upija, preuzima obrasce i počinje preslikavati lik pred sobom. Ali roditelji drže ogledalo.

Nažalost ono potpuno može iskriviti lik i psihu djeteta pred njim.

Roditelj je pozitivno ogledalo za svoje dijete i ono njegove poteze gleda kao afirmativne i one koje treba preslikati i preuzeti. Djeca bezuvjetno vole roditelje i kopirajući ih počinju samim tim voljeti sebe.

Kada je roditelj narcisoidan on očekuje da dijete bude njegova projekcija i da vodi računa o roditelju umjesto da bude suprotno. Samoljubiva majka, na primjer može tražiti od kćeri da se oblači, ponaša, hoda i šminka baš kao ona.

Otac koji ima problem s autoritetom, a uz to je narcis, može konstantno tražiti da dijete hrani njegov ego stalnim strahom i povlađivanjem ocu.

Narcisi imaju iskrivljenu sliku sebe koja je njihova rana i njima nije ključno tko su oni zapravo ili njihovo „ja“ već slika njihovog „ja“. Dijete osjeća da treba zacijeliti ovu ranu, a za roditelja je jedini način da se to postigne veličanje njega, prikazivanje u lijepom svjetlu bez obzira na realnost njihovog ponašanja, misli i osjećaja.Takvi roditelji čak i kada su okrutni i nepravedni žele da to vide u dobrom svjetlu.

Narcizam je zapravo skup poremećaja realnosti u osobi. On čini da dijete takve osobe u potpunosti podredi sebe u službi roditeljske slike „ja“. Jako osjetljiva djeca nerealne potrebe svojih roditelja prebacuju na sebe i postaju njihovi štićenici. Nesvjesno oni štite roditelje od vlastite spoznaje o tome tko su zapravo ljudi koji su ih odgojili.

Dijete će potisnuti vlastitu intuiciju, prosuđivanja i stavove kako bi udovoljili roditelju kojem je konstantno potrebna pažnja. Ono što je vrlo loše u ovakvom odnosu jest činjenica da dijete polako gubi intuiciju i vlastitu mogućnost prosuđivanja, te u kontaktu s drugima povlađuje i njima ili kasnije u vezi i braku ugrožava druge nametanjem jednog od roditelja.

Djeca narcisa često se osjećaju u drugom planu i usamljeno, jer nisu svojim roditeljima na prvom mjestu. Zato u kasnijem životu može doći do raznih problema u odabiru partnera koji im možda pruži malo pažnje zbog čega su spremni pretrpjeti mnogo.

HIM LAMPA 2

AKCIJA! HIMALAJSKA LAMPA - Savršenstvo atmosfere

Prirodni ionizator, čisti zrak, diže energiju

Lampa od divnih, ružičasto-narančastih grumenja najčišće himalajske soli! Stvara predivnu atmosferu i mikroklimu koja je jednaka zraku uz planinski potok nakon proljetne oluje. Svaka je unikatan ručni rad, različitog izgleda ili nijansi boja. Unutrašnjost kristala soli obasjava žarulja i stvara predivno narančasto svjetlo. Poboljšava kvalitetu zraka, ionizira prostor, stabilizira i smanjuje utjecaj umjetnih frekvencija i neprirodnih elektromagnetskih valova iz elektronike. Proizvodi spektar svjetlosnih valova koji iscjeljuju i smiruju vaše tijelo i um.

Cijena: 150,00 kn 119,90 kn - Kupi ovdje

Narcisi nisu svjesni da njihova djeca mogu imati vrlo teške psihičke probleme i da često krive isključivo sebe za probleme svojih roditelja. Oni također imaju osjećaj da nikada nisu dovoljno dobri.

Oni čiji su roditelji samoljubivi imaju bojazan da će biti sebični svaki put kada imaju svoje mišljenje, govore za sebe, imaju neka htjenja, kao i da će izdati roditelje ukoliko pokažu samopouzdanje.

bizlife/psychologytoday

Prethodna objava10 znakova da je vaša srodna duša prerušena u vašeg najboljeg prijatelja
Slijedeća objavaSvejedno čini dobro…
Atma
Učinite od svog života ono najbolje što on može biti - nevjerojatno iskustvo, ispunjenje i putovanje. Stvorite ravnotežu tijela, uma i duše - budite svoji, živite slobodno, njegujte znanje, cijenite iskustvo, volite i budite sretni...

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.