13. tithi – Krišna Trijodaši
Čandra ili Mjesec u nakšatri Asleša

Priroda današnjeg dana je «otpustimo negativnosti».

Sav unutarnji otpor čovjek doživljava kao negativnost u jednom ili drugom obliku. Sveukupna negativnost jest otpor. U ovom kontekstu te su dvije riječi gotovo istog značenja. Negativnost obuhvaća sve, od razdraženosti ili nestrpljenja do divljeg bijesa, od depresivnog raspoloženja ili mrzovoljnog negodovanja do samoubojstvenog očajanja. Otpor budi loše emocije, a u tom slučaju čak i manje važne situacije mogu stvoriti snažnu negativnost, kao što su bijes, depresija i duboka tuga.

Ego vjeruje da uz pomoć negativnosti može upravljati stvarnošću i dobiti ono što želi. Vjeruje kako uz pomoć negativnosti može privući željene uvjete ili uništiti neželjene. Kada naš um ne bi vjerovao da nam je nesreća korisna, ne bi je niti stvarao. Naravno, činjenica jest da nesreća nije korisna. Umjesto da privlači željene situacije, ona ih sprečava. Umjesto da rastvara neželjene, čuva ih tamo gdje jesu. Njezina jedina «korisna» funkcija je jačanje ega i zato je ego voli.

Jednom kad se poistovjetimo s nekim oblikom negativnosti više je ne želimo pustiti, a na dubokoj, nesvjesnoj razini ne želimo pozitivnu promjenu. Ona bi zaprijetila našem identitetu. Zato u životu često zanemarujemo, niječemo ili potkopavamo ono što je pozitivno.

Zato je danas dobar dan da uočimo svoje negativnosti i da ih pokušamo otpustiti!

Mario Piškur, jyotishi
www.vedskijyotish.com