Priroda današnjeg dana je «potreba za stvaranjem».

Svatko od nas ima potrebu za stvaranjem, netko u većoj a netko u manjoj mjeri. Neki od nas su ovu potrebu osvijestili a neki to nisu. Ako smo potrebu za stvaranjem osvijestili tada se kreativno izražavamo u nekom obliku umjetnosti stvaranja, koja ispunjava i oplemenjuje naše «svakodnevno sivilo».

Stvaralačko izražavanje može biti i putem djece. S njima lako možemo postati kreativni. Nečemu ih naučiti, nešto im nacrtati, pokazati, posložiti, objasniti, poigrati se s njima. Premda igranje s djecom nama odraslima može izgledati banalno, to je vrlo lijepi pristup dječjoj kreativnosti. Djeca su bliža «izvoru» iz kojega smo svi potekli, bliža su duhovnom izvorištu, kojega smo mi odrasli pomalo zaboravili.

Zato se kroz kreativnu igru, kroz kreativno izražavanje možemo ponovno približiti božanskoj igri stvaranja. Božanska igra stvaranja, koja je stvorila nas i ovaj materijalni univerzum, igra je Maye ili kozmičke iluzije, ali za nas ljudska bića toliko stvarna da želimo sudjelovati u ovoj božanskoj igri stvaranja. Kada nešto stvaramo, tada se približavamo božanskom principu. Znamo osjetiti kako vrijeme ljepše prolazi, a okusi života i svakodneve okoline su svjetliji, prozračniji, mirisniji. Lakoća postojanja tada se manifestira kroz kreativno stvaranje.

Pokušajmo, zato danas biti kreativniji barem u mašti, barem s djecom, barem s pripremom ručka ili večere, barem u odnosima s prijateljima, s partnerom ili s kolegama na poslu.
Njegujući kreativnost promijeniti ćemo sebe i druge!

Mario Piškur, jyotishi
www.vedskijyotish.com