12. tithi – Šukla Dvadaši
Čandra ili Mjesec u nakšatri Dhaništa

Priroda današnjeg dana je «ljubav znači sloboda».

Kad je riječ o pružanju ljubavi u odnosima, ima jedan nezgodan element, ono jedino što mnoge ljude sprečava da žive životom kakav zaslužuju. Taj je elemenat nezgodan samo zato što ljudi pogrešno shvaćaju što to znači pružati ljubav drugima. Da bismo posve razjasnili što to znači davati ljubav drugima, moramo shvatiti što znači kad drugima ne dajemo ljubav.

Ako pokušamo promijeniti drugu osobu, to nije ljubav! Ako razmišljamo što je najbolje za nju, to nije ljubav! Ako mislimo da smo u pravu, a druga osoba da griješi, to nije pružanje ljubavi! Kritiziranje, okrivljavanje, prigovaranje, grdnje ili traženje pogreški kod druge osobe nije pružanje ljubavi!

Pružanje ljubavi drugim ljudima ne znači da im trebate dopustiti da vas pregaze ili da na bilo koji način zlostavljaju, jer ni to nije ljubav. Ako dopustimo nekome da nas iskoristi time mu nećemo pomoći, a sigurno nećemo pomoći ni sebi. Ljubav je teška, a mi spoznajemo i rastemo kroz njezin zakon. U tom procesu spoznavanje doživljavamo i posljedice. Stoga nije riječ o ljubavi ako nekom dopustimo da nas iskorištava ili zlostavlja. Rješenje je da se uzdignemo na najvišu frekvenciju dobrih osjećaja pa će sila ljubavi razriješiti taj problem umjesto nas!

Mario Piškur, jyotishi
www.vedskijyotish.com