atma.hr – 52
Priroda današnjeg dana je «poštujmo sebe i druge».

Poštovanje je prekrasna riječ, kao i jedan od najvažnijih pojmova koje možemo razumjeti. Poštovanje, kao i mnogi drugi pojmovi, počinje od nas, a onda se širi na svakoga i na sve oko nas. Ne poštujemo li sebe, kako možemo poštovati bilo koga ili bilo što drugo?

Kad poštujemo sebe, to znači da prihvaćamo sebe takvima kakvi jesmo. Kad poštujemo druge ljude, to znači da njih prihvaćamo takvima kakvi jesu. Kad poštujemo sve što postoji u prirodi – životinje, mora, atmosferu, Zemlju – to znači da sve što je stvoreno prihvaćamo onakvo kakvo jest. Kad dođemo na ovaj svijet, sve je već stvoreno. Nismo mi mogli birati što je trebalo stvarati, a što nije. Sve je već obavljeno i mi to poštujemo. Možemo li poboljšati neke stvari? Možda, ali ipak mislim da ne možemo.

Poštovanje podrazumijeva apsolutno prihvaćanje svega što postoji i to upravo onakvo kakvo jest, a ne onakvo kakvo bismo mi to željeli. To je jedno od značenja riječi poštovanje.

Jednom kada prihvatimo sebe takvima kakvi jesmo, više se nećemo osuđivati. Jednom kada sve ostale prihvatimo onakve kakvi jesu, ni njih nećemo osuđivati. Tada se u našem svijetu događa nešto nevjerojatno: otkrivamo mir. Više nismo u sukobu sa sobom, niti s bilo kim drugim. Do svih sukoba među ljudima dolazi zato što ne postoji poštovanje. Do svakog rata dolazi zato što nismo poštovali način života drugih ljudi. Umjesto da poštujemo njihova prava, drugima počinjemo nametati svoja uvjerenja. Umjesto mira vlada rat.

Poštovanje je slično granici. Ono što nazivamo svojim pravima i poštovanje idu ruku pod ruku. Mi imamo svoja prava, kao što i sve ostalo što postoji u svemiru (sve – mir) ima svoja prava. Živimo u svijetu koji dijelimo s milijardama drugih bića, a poštovanje svim bićima omogućuje da žive u skladu i miru!

Mario Piškur, jyotishi
www.vedskijyotish.com

atma.hr – 52
atma.hr – 52
POVEZANI TEKSTOVI