11. tithi – Krišna Ekadaši

Čandra ili Mjesec u nakšatri Mrigašira

Priroda današnjeg dana je “O duši”. Jučer sam čitao Bhagavat gitu pa je zgodno da se danas prisjetimo što ona kaže o duši:

“Kao što netko odijeva novo ruho i ostavlja staro, tako duša prihvaća nova materijalna tijela, napuštajući stara i beskorisna. Nikakvo oružje dušu ne može sasjeći. Vatra je ne može spaliti, voda navlažiti ni vjetar isušiti. Ta se osobna duša ne može slomiti, rastopiti, spaliti ni isušiti. Vječna je, svuda prisutna, nepromijenjiva, nepokretna i vječno ista. Mudri kažu da je duša nevidljiva, nepojmljiva i nepomjenjiva. Znajući to, ne trebaš žaliti za tijelom. Čak i ako misliš da se duša uvijek rađa i zauvijek umire, o Arđuna snažnih ruku nemaš zašto žaliti. Onaj tko se rodio sigurno će umrijeti, a nakon smrti će se sigurno nanovo roditi. Stoga ne žali dok obavljaš svoju dužnost. Sva ta stvorena bića u početku su neočitovana, potom očitovana a nakon uništenja ponovno neočitovana. Zašto onda žaliti? Neki gledaju na dušu kao na nešto zadivljujuće, neki je opisuju kao nešto zadivljujuće a neki slušaju o njoj kao o nečemu zadivljujućem, dok je neki čak ni nakon što su o njoj čuli , nikako ne mogu razumijeti. O, potomče Bharate, onaj tko prebiva u tijelu nikada nemože biti ubijen. Stoga ne trebaš žaliti ni za jednim živim bićem!”

Danas je dobar dan da promišljamo o duši!

Mario Piškur, jyotishi
www.vedskijyotish.com

Prethodna objavaTvrdoglavi za promjenu
Slijedeća objavaOd domaćeg ekološkog uzgoja hrane, u Hrvatskoj je traženija uvozna i jeftinija roba
Atma
Učinite od svog života ono najbolje što on može biti - nevjerojatno iskustvo, ispunjenje i putovanje. Stvorite ravnotežu tijela, uma i duše - budite svoji, živite slobodno, njegujte znanje, cijenite iskustvo, volite i budite sretni...

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here