6. tithi – Šukla Šasthi
Čandra ili Mjesec u nakšatri Čitra

Priroda današnjeg dana je “svjesnost”.

Da bismo okončali nezadovoljstvo i probleme koji nas okružuju, moramo krenuti od sebe i u svakom pojedinom trenutku preuzeti odgovornost za svoje unutarnje stanje. Zapitajmo se: “Postoji li u meni u ovom trenutku negativnost?” Tada postanimo budni, pažljivo promatrajmo svoje misli, kao i svoje emocije. Provjerimo da li postoji neka negativnost kao što su nezadovoljstvo, nervoza, “zasićenost” i slično. Potražimo misli koje naizgled opravdavaju ili objašnjavaju tu negativnost, iako je zapravo uzrokuju. Onoga trenutka kad postanemo svjesni negativnog stanja u svojoj unutrašnjosti, to ne znači da smo doživjeli neuspjeh. Znači da smo uspjeli. Sve dok ne postanemo svjesni, do tada prevladava poistovjećenost s unutarnjim stanjima, a takva je poistovjećenost ego.

Svjesnost donosi ukidanje poistovjećenosti s mislima, emocijama i reakcijama. Mi prepoznajemo misli, emocije ili reakcije a u trenutku prepoznjavanja automatski dolazi do ukidanja poistovjećenosti. Tada se mijenja naš osjećaj vlastite osobnosti, onoga što jesmo: prije smo bili emocije, misli i reakcije. Sada smo svijest, svjesna Prisutnost koja promatra ta stanja!

Mario Piškur, jyotishi
www.vedskijyotish.com
Prethodna objavaDuhovni uzroci problema u životu
Slijedeća objavaKoji je diktator ubio najviše ljudi?
Atma
Učinite od svog života ono najbolje što on može biti - nevjerojatno iskustvo, ispunjenje i putovanje. Stvorite ravnotežu tijela, uma i duše - budite svoji, živite slobodno, njegujte znanje, cijenite iskustvo, volite i budite sretni...

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.