11. tithi – Šukla Ekadaši
Čandra ili Mjesec u nakšatri Đještha

Priroda današnjeg dana je “pogrešno shvaćanje “ja”.

Riječ “ja” utjelovljuje najveću pogrešku i najdublju istinu, ovisno o tome kako je koristimo. To je jedna od riječi koje najviše navode na pogrešne zaključke. U običnoj, svakodnevnoj upotrebi “ja” utjelovljuje praiskonsku pogrešku, pogrešno shvaćanje čovjekove osobnosti, prividan dojam identiteta. To je ego. O tome prividnom dojmu vlastitiog identiteta Albert Einstein je, sa svojim dubokim uvidima ne samo na području vremena i prostora, nego i na području ljudske naravi, govorio kao o “optičkom prividu svijesti”. Prividno “ja” tada postaje temelj svih daljnjih tumačenja, bolje rečeno pogrešnih tumačenja stvarnosti, svih misaonih procesa, međuodnosa i odnosa. Naša stvarnost postaje odraz izvornog privida.

Dobro je ako privid možemo prepoznati kao privid, jer se on tada rastvara. Prepoznavanje privida dovodi do njegova okončanja. Opstanak mu ovisi o našem pogrešnom uvjerenju da je stvaran. Kad spoznamo tko nismo, stvarnost onoga što jesmo sama se pojavljuje!

Mario Piškur, jyotishi
www.vedskijyotish.com
Prethodna objavaPuding od vanilije s keksima i šlagom
Slijedeća objavaImati poštovanja
Atma
Učinite od svog života ono najbolje što on može biti - nevjerojatno iskustvo, ispunjenje i putovanje. Stvorite ravnotežu tijela, uma i duše - budite svoji, živite slobodno, njegujte znanje, cijenite iskustvo, volite i budite sretni...

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.