14. tithi – Šukla Čaturdaši
Čandra ili Mjesec u nakšatri Arudra

Priroda današnjeg dana je “egoizam”.

Milosrđe je u svojoj biti osobni interes prerušen u čovjekoljublje. Nama je možda teško prihvatiti da ima slučajeva kada nismo istiniti u svom nastojanju da budemo osjećajni i puni povjerenja prema drugima.

Postoje dva tipa egoizma. Prvi je kada nam je zadovoljstvo da sami sebi ugađamo. To je ono što obično nazivamo egocentričnost. Drugi je kada nam je zadovoljstvo da ugađamo drugima. To je profinjeniji tip egoizma. Prvi tip je očogledniji a drugi je skriven, ponekad jako skriven i zato je opasniji, jer nam daje osjećaj da smo posebni. Međutim kada se sve zbroji možda i nismo tako posebni.
Mi sigurno poznajemo osjećaj zadovoljstva koje u nama budi čin milosrđa. Ipak, dobrota se najviše ističe kada nismo svjesni da činimo dobro. Ili kako je rekao veliki Sufi: “Svetac je takav sve dok to ne sazna”.

Neki ljudi rade određene stvari samo zato da se ne bi osjećali loše. I to nazivaju milosrđem. To što čine, čine zbog osjećaja krivice. Ali gdje je tu ljubav?

Mario Piškur, jyotishi
www.vedskijyotish.com

sea

Prethodna objavaJoga ublažava simptome artritisa
Slijedeća objavaDnevni Jyotish Horoskop za 15.01.2014.
Atma
Učinite od svog života ono najbolje što on može biti - nevjerojatno iskustvo, ispunjenje i putovanje. Stvorite ravnotežu tijela, uma i duše - budite svoji, živite slobodno, njegujte znanje, cijenite iskustvo, volite i budite sretni...

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.