9. tithi – Šukla Navami

Čandra ili Mjesec u nakšatri Svati

Priroda današnjeg dana je “što zapravo percipiramo”?. Mi vjerujemo da je stvaran svijet ono što vidimo, a da ono što ne vidimo nije stvarno. Ipak, boja koju vidimo dok nešto promatramo zapravo nije stvarna boja. Svaki predmet upija sve boje koje mu pripadaju, a odražava boju koja mu ne pripada i to je boja koju vidimo. Što znači da je nebo bilo druge boje osim plave.

Postoje mnogi zvukovi koje ne možemo čuti jer ne možemo registrirati njihove frekvencije, ali ti su zvukovi ipak stvarni. Ne možemo  vidjeti ultraljubičastu ili infracrvenu svjetlost jer ne možemo vidjeti njihove frekvencije, ali  te su vrste svjetlosti stvarne. Ako sve poznate frekvencije svjetlosti zamislimo da su veličinom slične Mount Everestu, tada su one koje možemo vidjeti manje od loptice za tenis.

Zato je Budha rekao: “Kad mudrac shvati da svijet nije ništa drugo nego privid, on se i ne ponaša kao da je stvaran, pa zato uspijeva izbjeći patnju”.

Sve što se nama događa u svakodnevnom životu je privid ili igra kozmičke iluzije ili maye. Zato, zašto da dan započinjemo s uzrujavanjem ili ljutnjom ili bilo kojom negativnom emocijom. Započnimo dan sa smijehom, da danas je najbolji dan da započnemo uvoditi smijeh u naš svakodnevni život. Ako se ne možete smijati, izađite van i najsmijte se barem djetetu! Jer zapamite sve je igra privida.

Mario Piškur, jyotishi
www.vedskijyotish.com

Prethodna objavaLubenica – sočni čuvar zdravlja
Slijedeća objavaINTERVIEW: Bhakti Tirtha Swami – Duhovni ratnik
Atma
Učinite od svog života ono najbolje što on može biti - nevjerojatno iskustvo, ispunjenje i putovanje. Stvorite ravnotežu tijela, uma i duše - budite svoji, živite slobodno, njegujte znanje, cijenite iskustvo, volite i budite sretni...

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here